П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
7 Лютого 2014

Петро ПОРОШЕНКО: «УКРАЇНА ПОВСТАЛА ПРОТИ НАРУГИ НАД ВЛАСНИМИ ПРАВАМИ»

Петро ПОРОШЕНКООстанні місяці відкрили нам усім очі – ми з вами живемо в іншій країні, в країні, де влада може відкривати вогонь по мирних людях, де застосовується зброя проти простих громадян. Влада забула або ж не знає, що ніколи мир не може бути побудований на штиках і кулях «Беркута». Бо українці продемонстрували – вони нічого не бояться. І застосування вогнепальної зброї або масових арештів лише підвищить рівень радикальності учасників протестів, тиск і температуру. І в цьому випадку влада просто зіштовхнеться з абсолютно неконтрольованими діями неорганізованих груп. І той, хто приймає такі рішення, обов’язково нестиме відповідальність. Уже не політичну, а кримінальну. За те, що на вулицях країни ллється кров.

На жаль, влада обрала реакцію силового протистояння. Я хотів би підкреслити, що це не протистояння одних громадян України іншим мирним громадянам. Це протистояння українського народу корумпованій, силовій, не українській владі. І я впевнений, що перемога рано чи пізно обов’язково буде за українським народом.

Також із самого початку наголошував, що люди вийшли на Майдан не для того, аби підтримати того чи іншого опозиційного лідера. Вони вийшли на Майдан, щоб держава не перетворилася на диктатуру.

Залишаюся прихильником того, що Україна, український народ продемонстрували ефективність мирної форми протесту. Це акції чесних, порядних громадян, які мають лише одне бажання – жити в нормальній цивілізованій демократичній країні, і це їхній єдиний спосіб боротьби з диктатурою.

На сьогодні всі лідери опозиції чітко заявили – нашим головним бажанням є деескалація напруги, повернення країни на демократичні рейки, проведення переговорів з людиною, яка приймає це рішення, і досягнення якнайшвидшого компромі-су, що заспокоїв би українське суспільство на обох берегах Дніпра. Бо, ще раз повторюся, це не є конфлікт центру і заходу, сходу і півдня. Це Україна повстала проти корупції. Україна повстала проти наруги над власними правами.

Результатом виходу з політичної кризи має стати повернення до Конституції 2004 року, деескалація ситуації в державі, позбавлення будь-якої людини права надавати накази щодо застосування сили проти мирних акцій громадян, забезпечення прав і свобод українців у майбутньому та відновлення демократичного ладу в Україні.

Петро ПОРОШЕНКО,

народний депутат України,

    співголова комітету Петро ПОРОШЕНКО, парламентського співробітництва  

«Україна – Європейський Союз».

(5 канал, «Час важливо», 20 січня 2014 р.).