Четвер, 28 Березня 2024 р.
28 Лютого 2014

РЕВОЛЮЦІЯ ЩЕ НЕ ЗАВЕРШИЛАСЬ

Володимир МЕЛЬНЕЧЕНКОМи змінили владу, повернули Конституцію 2004-го року. Але люди, що стояли на Майдані, не поспішають розбирати барикади, не спішать додому. Чому? Люди на вулицях кажуть, що не довіряють тим, хто сьогодні при владі, що не заради них вони стояли на Майдані. Не заради того, щоб хтось конкретно прийшов до влади, загинула Небесна сотня.

На сьогоднішній день Верховна Рада працює в екстремальному режимі та приймає рішення за рішенням. Яка ж насправді ситуація, і про що нам не розповідають з екранів телевізорів, ми запитали у народного депутата України Володимира МЕЛЬНИЧЕНКА.

– Володимире Володимировичу, на Вашу думку, народ України переміг?

– Щиро хотілося б у це вірити. Хоча деякі політики вирішили присвоїти цю перемогу та відчувають себе господарями. Як і раніше, проводяться кулуарні домовленості, продаються та, на жаль, купуються посади. У Верховній Раді знову створюються групи за інтересами, продовжується корупція, проти якої всі боролись. Я переконаний, що депутатську більшість, чи коаліцію, про яку нині всі говорять, мають створити ті 236 депутатів, які зібрались у Чорний четвер, не побоялися прийти і проголосувати за такі важливі постанови, які першими припинили дії силовиків проти мирного населення. Це буде правильно з морально-етичного погляду, а також зведе до мінімуму можливість кулуарних домовленостей. Бо, на жаль, мушу констатувати, що прозорості, до якої прагнуть наші виборці, як не було, так і немає. А це може закінчитись тим, що мітингувальники прийдуть і знесуть всю Верховну Раду. Депутати мають чітко усвідомлювати свою відповідальність перед бійцями Небесної сотні та перед усіма людьми, які вийшли з протестами проти того режиму.

Я переконаний, що до влади мають прийти молоді політики, активісти Майдану, як-от Тетяна Чорновол, Дмитро Булатов, Павло Петренко, Андрій Мохник, Єгор Соболєв та інші, яким вірить Майдан і які не заплямували своєї репутації. А ті, хто тепер, просто скориставшись ситуацією, хоче отримати крісла, мусять зрозуміти, що Майдан стояв не за них, що ріки крові пролились не за них.

– Верховна Рада приймає всі необхідні законопроекти, це свідчить про те, що депутати нарешті відчули відповідальність та об’єднались?

– Так, постанови та закони, які було прийнято за останній тиждень, – це справді перемога. Депутати зрозуміли необхідність повернення до Конституції редакції 2004 року, зрозуміли недолугість так званих законів про мову та законів, прийнятих 16 січня. В Україні вже немає політичних в’язнів і не буде застосовано репресій до мітингувальників. Окрім того, звільнили кількох виконувачів обов’язків міністрів. У першу чергу пана Захарченка, який мусить відповісти за всі силові сценарії, розіграні на Грушевського, Банковій, Інститутській і майдані Незалежності. В історію також пішли і колишні керівники силових структур і Генеральний прокурор. Але ж після звільнення мусить бути призначення. Тут уже стандартно використовуються ті ж самі принципи та домовленості, що були при минулій владі. З цим треба боротись. Політики, які нині владарюють і розподіляють, мусять не забувати, що за ними стежить громада. Вони апріорі не мають робити корумпованих чи помилкових кроків. Я гарантую, що цього не допущу.

– Чи є методи цьому запобігти?

– Вважаю своїм обов’язком зробити все можливе, щоб запобігти кулуарним домовленостям у стінах Верховної Ради. Якщо це й надалі продовжуватиметься, то про такі факти відразу ж повідомлятиму громадськість. Прості люди, патріоти України поклали своє життя та здоров’я не для того, аби хтось з політиків прийшов до влади. Вони це зробили, щоб зруйнувати прогнилу систему. Якщо ми не позбавимо сучасну владу корупції та кулуарних домовленостей, то сотні смертей були даремними, а цього в жодному разі допустити не можна.

– У нашому місті також з’явились політики, які хочуть побудувати кар’єру на смертях Героїв.

– На жаль, я не маю достатньо інформації про події, що відбуваються в місті. Та вважаю, що кам’янчани розумні й не дозволять маніпулювати власними емоціями та почуттями. Але це проблема не лише регіонів, це проблема всієї країни.

– В країні розпочався так званий постреволюційний синдром. Люди, які три місяці були на барикадах, тепер не знають, як їм жити далі. З’явились повідомлення про крадіжки та погроми. На Вашу думку, чи є методи боротьби із цим?

– Ви праві, людям з барикад потрібний час для адаптації до мирного життя. Але я вважаю, що ті, хто вчиняє протиправні заходи, – це не патріоти. Люди, які боролись за нову Україну, розуміють усю відповідальність і на сьогоднішній день патрулюють вулиці разом із правоохоронцями. Якщо вірити інформації, що поширюється, то за останній час випустили на волю багато кримінальних елементів. Вважаю, що це їхніх рук справа.

– Героям, які загинули, Верховна Рада вирішила присвоїти звання Героїв України. Як думаєте, цього достатньо?

– Переконаний, це найменше, що ми мали для них зробити. Висловлюю щирі співчуття родинам загиблих і зі свого боку можу сказати, що жодна постраждала родина Кам’янеччини не буде мною забута. Я намагатимусь максимально допомогти тим сім’ям, які втратили годувальників, тим родинам, члени яких отримали каліцтва у цій війні. Вислів «Герої не вмирають» – це не просто гарні слова. Вважаю, що потрібно встановитии пам’ятник цим людям, назвати їхніми іменами вулиці, аби наступні покоління знали, завдяки кому змінилось життя.

Алла ВІТЮК.