Четвер, 25 Квітня 2024 р.
28 Лютого 2014

ІСТОРИКИ ПРАГНУТЬ ЦИВІЛІЗОВАНОЇ ІСТОРІЇ

Обговоривши політичну ситуацію в країні, спричинену антинародною політикою кримінально-олігархічної хунти, очолюваної Віктором ЯНУКОВИЧЕМ, яка призвела до масових убивств на майдані Незалежності в Києві з одного боку і перемогою народної революції з іншого, Вчена рада і трудовий колектив історичного факультету Кам’янець-Подільського національного університету ім.І.Огієнка ухвалили:

1. Рішуче засудити цинічну антинародну політику поваленого режиму, що опирався на підтримку Партії регіонів і Комуністичної партії України, який розтоптав конституційні права громадян України і намагався потопити в крові їхні мирні протести.

2. Вимагати від Верховної Ради України та новоствореного уряду суворого покарання всіх осіб, причетних до злочинної політики кривавого режиму.

3. Вимагати від уряду найрішучіших заходів проти сепаратистів і всіх тих, хто зазіхає на соборність та унітарність України.

4. Вимагати від парламенту:

– заборони Компартії України як релікта тоталітарного режиму, який винищив мільйони українців;

– проведення дострокових виборів до ВРУ;

– невідкладного прийняття Закону України «Про люстрацію» і суворого контролю його виконання;

– прийняття закону, який би передбачав заборону депутатам перебувати у Верховній Раді більше як два терміни поспіль, а також механізму відкликання депутата виборцями;

– внести зміни до персонального складу ЦВК із залученням до неї представників від різних громадських організацій і учасників Майдану;

– прийняти закон, який би надавав легітимності громадському контролю за діяльністю всіх гілок влади.

5. Визнаючи особистий внесок у перемогу над злочинною владою Януковича, проявлену при цьому мужність учасників, які віддали заради майбутнього великого українського народу найдорожче – життя, порушити за-

для увічнення їхньої пам’яті клопотання перед Кам’янець-Подільською міською радою про перейменування вулиці Червоноармійської на вулицю Героїв Майдану.

6. Виявляючи громадянську позицію, моральну та матеріальну підтримку учасників Євромайдану з відстоювання конституційних прав українського народу, Вчена рада ініціює на факультеті збирання і перерахування коштів на допомогу сім’ям загиблих, лікування поранених, покалічених і постраждалих на Майданах України.

Від Вченої ради історичного факультету: доктори історичних наук професори – Валерій СТЕПАНКОВ, Сергій КОПИЛОВ (ректор К-ПНУ), Анатолій ФІЛІНЮК, Володимир ГАЗІН,

Лев БАЖЕНОВ, Віталій НЕЧИТАЙЛО, Олександр ЗАВАЛЬНЮК; кандидати історичних наук – професори Іван РИБАК, Олександр ФЕДЬКОВ і Юрій ХОПТЯР, доценти Володимир ДУБІНСЬКИЙ і Геннадій ВОНСОВИЧ та ін.