Четвер, 25 Квітня 2024 р.
23 Травня 2014

НОВИЙ ПРЕЗИДЕНТ ІЗ НОВИМ ІМЕНЕМ

Ніхто з чотирьох попередніх Президентів України, а також нинішній виконувач обов’язків, не беруть участі в чинних змаганнях за право посісти найвищий пост у державі. Тож вибори, перший тур яких призначено на 25 травня, дадуть нам нового очільника держави. Цікаво і те, що після двох Леонідів і двох Вікторів Президентом стане людина з іншим іменем, оскільки жодного Леоніда та жодного Віктора серед кандидатів немає.

НОВИЙ ПРЕЗИДЕНТ ІЗ НОВИМ ІМЕНЕМЯкщо оглянутися на попередню майже 23­річну практику виборів глави держави, то можна помітити, що нам катастрофічно не таланить з обраним лідером. Так, перший Президент, який залишився в пам’яті візоч­ком, названим його іменем, і висловом «Маємо те, що маємо», таки не зумів пройти між крапельками і змушений був погодитися на дострокові вибори. Другий Президент, успішно відбувши перший термін, під час якого зміг приборкати страшенну інфляцію, запровадити гривню, добитися ухвалення нової Конституції, в наступній президентській п’яти­річці нарвався на акцію «Україна без Кучми», а завершив перебування на Банковій під акомпанемент небаченого вибуху людського протесту в дні Помаранчевої революції.

Третій Президент, на якого покладалися колосальні надії, набрав катастрофічно малу кількість голосів, коли необачно спробував балотуватися на другий термін. А про четвертого керманича, змушеного втечею з країни рятувати себе, і говорити нічого, настільки ненависним стало його ім’я для багатьох українців.

Яким же буде новий глава держави? Багато в чому це залежить від нашого з вами вибору 25 травня та нашої готовності забезпечити надійний супровід діяльності новообраного Президента, адже, перефразовуючи Антуана де Сент­Екзюпері, ми відповідальні за тих, кого обрали.

Як же здійснити свій вибір

25 травня? Якщо Ви давно симпатизуєте котромусь із претендентів, то жодні найпереконливіші аргументи інших людей вас не зіб’ють з пантелику ­ і в неділю Ви віддасте голос за свого улюб­ленця.

Інша річ, якщо Ви вагаєтеся у виборі. Тоді маємо кілька варіантів. Можна прислухатися до думки, що в нинішній надскладній ситуації в Україні надзвичайно важливо завершити вибори глави держави вже в першому турі, тож варто проголосувати за кандидата з найбільшим рейтингом, який стане для України ледь не Петром Першим (навіть по батькові ­ Олексійович ­ в нього таке, як у першого російського імператора). А можна не прислухатися та, ознайомившись детально з усіма претендентами (а матеріалів для цього є достатньо), вибрати серед достойників одного ­ того, хто, на Вашу думку, з максимальною ефективністю зможе виконувати нелегкі обов’язки глави держави, ­ і 25 травня проголосувати за нього.

Є і найпростіший спосіб: сказавши щось на кшталт «усі вони одним миром мазані» чи «мій одинокий голос ні на що не зможе вплинути», взагалі начхати на вибори. Але чи матиме людина, що самоусунулася, моральне право виставляти претензії до влади?

Оскільки кандидатів багато, а кожен виборець має свої резони, то будьте готовими і до того, що обраний Вами при голосуванні кандидат Президентом не стане. Але це аж ніяк не привід для відчаю. Якщо Ваш кандидат достойний, то він зможе гідно реалізувати себе, або підставивши плече обраному Президенту, або, ставши в опозицію, вголос застерігати Президента від необачних кроків і тим самим впливати на його діяльність.

Пора усвідомити ­ і нам, і нашим обранцям, що держава починається з нас. І якщо ми щоразу робитимемо зважені кроки, то врешті­решт і держава неминуче зміниться, стане людянішою. Бо ні зброєю, ні обманом, як засвідчує багаторічна практика людства, надійного та тривалого успіху досягти неможливо. Збудоване на піску неодмінно рухне. Тож залишається кожному з нас стати невеличким, але надійним камінчиком у величній споруді, що зветься Україною. А обраному Президенту ні на мить не забувати про той моноліт, який ці камінчики можуть утворити на Майдані.