Середа, 24 Квітня 2024 р.
30 Травня 2014

УКРАЇНА ЗАХОТІЛА ПЕТРА ПЕРШОГО!

1Вчора Центральна виборча комісія оприлюднила дані обробки 100% протоколів дільничних виборчих комісій, згідно з якими Петро ПОРОШЕНКО здобув 54,7% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Інавгурація новообраного Президента відбудеться 7 червня.

Петро ПОРОШЕНКОЦілком прогнозовано, здобувши перемогу вже в першому турі, п’ятим Президентом України став Петро Порошенко. До цього вперше й востаннє уникнути другого туру вдавалося тільки на зорі новітньої української державності Леонідові Кравчуку. Втім, якби голосував Крим і на повну потужність Донбас, Петро Олексійович неодмінно мав би у другому турі суперника. І цілком імовірно, що не Юлію Тимошенко, а чи то Сергія Тігіпка, чи то Михайла Добкіна. Тож, напевно, тішити себе ілюзією запаморочливого успіху команді нового очільника держави не варто.

Уперше Президентом стала людина, яка до того не очолювала найвищий законодавчий чи виконавчий орган держави. Леонід Кравчук, як відомо, був Головою Верховної Ради України, а три наступні гаранти Конституції мали досвід керування урядом. Петро ж Олексійович двічі був міністром у Кабміні й один раз секретарем РНБО. Зате вперше главою держави став бізнесмен. І не просто бізнесмен, а один із найбагатших українців.

Ще одна особливість: такого молодого Президента ми ще не обирали.

26 вересня Порошенку виповниться 49 років. Інша приємна особливість: уперше маємо Президента, який вільно володіє англійською мовою. Якщо додати сюди, що нині уряд очолює надзвичайно молодий прем’єр­міністр Арсеній Яценюк, якому 22 травня виповнилося всього 40 років і який теж вільно

володіє англійською мовою, то можна констатувати приємну тенденцію приходу до влади нової генерації політиків, здатних без перекладача спілкуватися зі світовими лідерами. Сподіватимемося, що це спілкування щоразу буде успішним і приноситиме Україні не тільки моральне задоволення.

Тепер ще дві аналогії. Уперше маємо Президента з іменем Петро, тож важко утриматися від спокуси іноді називати його Петром Першим, який, як відомо, прорубав вікно в Європу. Дай Боже, і наш Петро Олексійович буде здатним на це. Новообраний Президент, як нам видається, цілком готовий узятися за гуж, щоб витягувати український віз із болота. А чи готові ми підставити йому своє плече, а не просто дивитися збоку: вдасться чи не вдасться новому керманичу здійснити один із подвигів Геракла ­ очистити авгієві конюшні української політики від бруду, що накопичувався тут упродовж двох десятків років?

Олег БУДЗЕЙ.


Як проголосували наші земляки, журналістам розповіли 27 травня голова та секретар ОВК по територіальному виборчому округу №193 Світлана МУЯССАРОВА та Геннадій БЕСАРАБЧУК.

ВИБОРИ - 2014До складу ТВК №193 входять м.Кам’янець­Подільський, Кам’янець­Подільський і Чемеровецький райони. Всього по округу в голосуванні взяли участь 111 479 виборців. Явка по місту становить 64,46%, наш район голосував активніше ­ 67,59%, проте не наздогнав Чемеровецького, де явка виборців склала 72,2%.

Результати голосування засвідчили, що наші земляки переважно довірили право керувати країною Петру ПОРОШЕНКУ (57,8%). Проте не забули жителі округу і про давню фаворитку ­ Юлія ТИМОШЕНКО в нас зібрала більше голосів, ніж по країні загалом ­ 17,36 (по Україні ­ 12,81%). Третім фінішував неординарний Олег ЛЯШКО.

­ Жодних скарг, жодних судових позовів, отож, можна сказати, що вибори в нас відбулися демократично і без суттєвих порушень, ­ зазначила Світлана Муяссарова.

Щоправда, незручності для роботи ОВК додавали штаби кандидатів, які без пояснень

постійно змінювали своїх представників у ДВК.

За перебігом голосування в нашому окрузі спостерігали представники місії ОБСЄ. Зокрема, Моніка ХЕНКЕ із Німеччини та Павел ПЄНЬОНЖЕН із Польщі навідалися на кожну виборчу дільницю нашого міста. Їхні колеги не обминули увагою районні. Й хоча вони не мають права коментувати перебіг виборів, але зазначили, що відбулися вони без порушень.

Такої ж думки і голова Хмельницького осередку Комітету виборців України Юрій ОНУФРІЄВ. За його словами, КВУ не зафіксувало ні грубих порушень, ні «каруселей», ні використання адмінресурсу.

 За інформацією сектору зв’яз­ків з громадськістю УМВСУ в області, в день виборів, за станом на 21.00, кількість зареєстрованих по області порушень (у порівнянні з попередніми виборами) рекордно низька ­ упродовж дня зафіксовано лише три незначні адмінправопорушення, по­в’я­зані з евиборчим процесом.

Алла БАБЛЯК.