П'ятница, 29 Березня 2024 р.
6 Червня 2014

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО: ПОЗАЧЕРГОВІ ПАРЛАМЕНТСЬКІ ВИБОРИ – НАСТУПНИЙ КРОК ДО ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ ВЛАДИ

Незважаючи на всю складність ситуації, в якій опинилася наша держава, все ж вдалося провести демократичні вибори Президента України, інавгурація якого відбудеться вже 7 червня. Про те, чи виконано всі вимоги Майдану та які подальші події повинні відбутись у державі, розповів народний депутат України від нашого округу Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО.

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО– Володимире Володимировичу, народ України вимагав повного перезавантаження влади. Що для цього потрібно зробити?

– В Україні було успішно проведено демократичні, європейські вибори Президента. Але ми зобов’язані задовольнити бажання українського народу, тому має відбутись повне перезавантаження влади. Наступним кроком у цьому напрямку мають стати позачергові вибори до Верховної Ради України. Отже, необхідно терміново приймати новий закон про вибори.

– Сьогодні лунає багато думок щодо повернення до пропорційної виборчої системи, коли склад Верховної Ради обирається за партійними списками. До чого це призвело після виборів 2004 року, побачили всі. Чи доцільно наступати на «старі граблі»?

– Особисто я вважаю оптимальною змішану виборчу систему, яка існує сьогодні, коли половину депутатів обирають за партійними списками, а іншу половину – за мажоритарним принципом. Адже вона має багато позитиву.

Та сьогодні велика кількість політиків, у тому числі й Президент, висловлюють бажання повернутись до пропорційної системи. З одного боку, за таких обставин буде дисципліна в парламенті, але ми вже це проходили і повинні зважити всі «за» й «проти». Депутат-мажоритарник знає проблеми округу зсередини, реально представляє інтереси громади, яка його обрала, тоді як за системи з партійними списками домінуючу роль відіграє лідер і думка партії. Найголовніша проблема пропорційної системи в тому, що виборець бачить лише першу п’ятірку виборчого списку і не зможе визначити свого ставлення до окремо взятого кандидата, тому що голосує за партію загалом.

На мій погляд, якщо переходити до виборів за пропорційною системою, то лише з відкритими списками і без прохідного відсоткового бар’єра. Це дасть можливість представити у Верховній Раді всі політичні сили, які презентують інтереси громадян України. І, крім того, не лише обирати партію, а й реально впливати на формування партійного списку. Адже після виборів підраховуватиметься кількість набраних голосів як за партію, так і за кандидатів. Ті кандидати, які набрали більше, підніматимуться по партійному списку.

Щоправда, за такого розвитку подій ми можемо зіткнутись із досить складною проблемою, оскільки в Україні постійно створюються нові партії, їхня кількість чи не щодня змінюється і сягає близько 200. Більшість із них насправді не представляє інтересів громадян України. Згадайте лише 2010 рік, коли за допомогою різноманітних «диванних партій» збільшували кількість членів комісій на виборчих дільницях. Цього не потрібно допустити в майбутньому. Тим більше, якщо в наступних парламентських виборах братимуть участь понад 100 політичних сил, це лише заплутає виборців.

Уявіть, що під час виборів від кожної партії буде цілий зошит із довжелезним переліком кандидатів. І в цьому списку виборцю необхідно буде знайти того, за кого він голосуватиме. А потім ще всі результати волевиявлення треба порахувати членам дільничних виборчих комісій. Тому варто відкрито і зрозуміло визначити критерії, які б регламентували кількість політичних партій, що матимуть право висувати своїх кандидатів до парламенту. А щоб позбавити дискомфорту виборців, на мій погляд, кожній політичній партії варто висувати лише першу п’ятірку на національному рівні, а на окрузі – всього 2-3 кандидатури. І люди самостійно обиратимуть найбільш гідного. Такі пропорційні вибори з відкритими списками – та ж сама мажоритарна система, тільки під партійними прапорами. Такий принцип відкритості був досить успішним у країнах Центрально-Східної Європи. Я вважаю, якщо проводити вибори за пропорційною системою в Україні, то лише в такому форматі.

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО: ПОЗАЧЕРГОВІ ПАРЛАМЕНТСЬКІ  ВИБОРИ - НАСТУПНИЙ КРОК ДО ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ ВЛАДИ  – Чи варто так кардинально змінювати виборчу систему, якщо, відповідно до рішення Конституційного суду України, новообраний парламент функціонуватиме лише два роки, а далі – знову вибори?

– Справді, є рішення Конституційного суду про те, що, в разі успішного проведення парламентських виборів, ми знову обиратимемо новий склад Верховної Ради України 2017 року. Те саме стосується і позачергових місцевих виборів. Тобто, всі, хто балотується на позачергових виборах, лише допрацьовують до кінця каденцію своїх попередників. Переконаний, що це неправильно. Необхідно вносити зміни до законодавства та регламентувати, аби обрані народом кандидати на всіх рівнях мали можливість пропрацювати повну каденцію, всі 5 років у виборних органах влади.

Крім того, є інші нюанси. Зокрема, в нинішній ситуації ми не можемо обрати увесь склад парламенту. Сьогодні окуповано Крим, і на його території неможливо провести вибори, складне становище і на Донбасі. Але, за Конституцією України, повинно бути 450 членів парламенту. Тому варто вносити зміни, щоб зменшити кількість законотворців. Для цього потрібна конституційна більшість у 300 голосів. Відповідно треба описати і механізм довиборів, щоб після стабілізації ситуації громадяни у «гарячих точках» держави мали можливість делегувати своїх представників до законодавчого органу.

– Чи готовий парламент у своїй більшості прийняти такі зміни, й коли варто проводити позачергові вибори?

– Треба розуміти, що політики часто говорять не те, що думають. У багатьох колег по Верховній Раді буде негативне ставлення до проведення позачергових парламентських виборів. Дехто почне спекулювати на темі сепаратизму, говорити, що за цієї ситуації не можна проводити виборів. Але це лише боязнь залишитися за бортом нового складу Верховної Ради. Сьогодні 95% парламентаріїв не хочуть іти на вибори, і необхідної кількості голосів немає. Та головне, що є бажання народу. А якщо є запит суспільства і буде воля Президента, то впевнений, що парламент успішно проголосує за цю ініціативу. Народні депутати України зобов’язані прийняти вольове рішення та за місяць обговорити й написати новий закон про вибори. Це повинен бути справжній європейський закон, завдяки якому кандидати зможуть конкурувати між собою на рівних умовах. У ньому повинно бути визначено однакове фінансування, регламентовано рівний доступ до медіа-ресурсів для всіх партій і кандидатів.

Через доволі складну ситуацію ми обмежені в часі й не можемо дозволити собі шукати конституційного приводу для розпуску парламенту, гратися в блокування трибуни тощо. Закликаю всіх колег прийняти вольове політичне рішення щодо саморозпуску. Переконаний, що виборча кампанія повинна розпочатись найближчим часом, а дату виборів варто запланувати на останню неділю липня.

Досить уже депутатам брати канікули, влаштовувати собі відпочинок, їздити по курортах! Завдання народного обранця – віддати своє життя служінню народу. Перезавантаження влади повинно відбутись на всіх рівнях! Необхідно проводити чесні, прозорі, демократичні вибори, за серпень сформувати всі комітети і з 1 вересня приступити до законотворчої діяльності в новообраному складі Верховної Ради України.

Євген КАСАП, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».