П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
27 Червня 2014

НАВІЩО ПОТРІБНІ ТАКІ ПЕРЕГОВОРИ?!

Український народ втомився від війни і постійних конфліктів. Ми день за днем втрачаємо найкращих синів нашої держави, патріотів своєї Вітчизни – добровольців, військових і правоохоронців.

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКОГоловним бажанням усіх українців є мир, і я не виняток. Та, відверто кажучи, сьогодні відбуваються незрозумілі тристоронні зустрічі.

Важко збагнути, кого можуть представляти на цих переговорах такі особи з антиукраїнською позицією, як кум Володимира ПУТІНА Віктор МЕДВЕДЧУК і позбавлений депутатства й оголошений правоохоронними органами в розшук Олег ЦАРЬОВ. Переконаний, що від таких перемовин не варто очікувати нічого доброго. Вищеназвані особи або намагатимуться проштовхнути ідею Кремля щодо федералізації України та її розділення, або ж зриватимуть переговорний процес. Головна їхня мета – підірвати українську державність.

  Найбільшою небезпекою цього перемир’я є можливість бойовиків і терористів на Донбасі використати паузу для перегрупування сил. Окрім того, на перший погляд здається, що прийняте Радою Федерації на прохання Володимира Путіна рішення про скасування дозволу на застосування збройних сил проти України є кроком уперед. Та насправді це лише замилювання очей! Путін грає у цю гру тільки для того, аби не було розпочато наступного етапу економічних санкцій щодо Росії. Адже вони досить суттєво вдарять по економіці Російської Федерації. Крім того, не дозволять режиму Путіна закупити у Франції чотирьох універсальних десантних кораблів «Містраль», які, за планами Кремля, базуватимуться на території Чорноморського флоту, а технічні можливості цієї військової техніки дозволяють вести самостійну міні-війну.  

Цілком упевнений, що найкращим рецептом для мирного врегулювання конфлікту є внесення змін до Конституції, створення нового виборчого законодавства і проведення позачергових парламентських і місцевих виборів, а також децентралізація влади. В регіонах повинні самостійно обирати місцеве та обласне керівництво, визначати розподіл коштів на власні потреби. Але перед цим треба звільнити Донбас від терористів і бойовиків, щоби можна було провести не під дулами автоматів відкриті, демократичні вибори в ре-

гіоні. Лише так можна стабілізувати ситуацію.

На мою думку, конфлікт не вирішиться за один чи два місяці. Відповідно, цю паузу в протистоянні треба використати для максимального оснащення Збройних сил України. Наші співвітчизники, які проживають у зоні антитерористичної операції, дезорієнтовані російською пропагандою і залякані бандформуваннями. А тому необхідно проводити з ними інформаційно-роз’яснювальну роботу і, якщо можливо, вивезти мирне населення з території бойових дій. Лише сильна, економічно розвинута держава, де верховенство права на першому місці, як і права людини, та є потужна боєздатна армія, може протистояти будь-яким загрозам і викликам. Слава Україні!

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО, народний депутат України.