Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
25 Липня 2014

МЕЛЬНИЧЕНКО ГОТОВИЙ СТРАЙКУВАТИ РАЗОМ ІЗ ПІДПРИЄМЦЯМИ РИНКУ

Кожної останньої неділі липня в Україні відзначають День працівників торгівлі. Про перспективи її розвитку в нашому місті та проблеми Центрального ринку міста розповів народний депутат України Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО.

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО– Володимире Володимировичу, як Ви бачите перспективи розвитку однієї з провідних галузей міста в сьогоднішній складній економічній ситуації?

– Ні для кого не секрет, що торговельна діяльність відіграє досить важливу роль в економіці міста. У Кам’янці-Подільському близько 6 тисяч підприємців займаються торгівлею. Ці люди сплачують податки, і завдяки їм здійснюється наповнення міського бюджету. Крім того, вони дають можливість збільшити кількість робочих місць і допомагають зробити місто кращим.

Зокрема, досить вдалою виявилася наша співпраця із Олександром Герегою, адже завдяки гіпермаркету «Епіцентр» вдалося створити 300 робочих місць для кам’янчан. Суттєві надходження від представництва цієї мережі гіпермаркетів надходять і до міської скарбниці. Нині в розвитку торговельної сфери Кам’янця важливу роль відіграють й інші відомі в країні супермаркети: «Фуршет», «Сільпо», «Вопак», «Барвінок», «Мрія», «Фокстрот», «Домотехніка», «АРС-Кераміка», «Ельдорадо», «ПАККО». Також у нас функціонують 6 ринків, а саме: КВЗП «Кам’янець-Подільський», «Династія», «Вікторія», «Квітковий», «Автозапчастини» та «Автомобільний». На території міста діють 18 АЗС та 2 АГНКС, працюють 56 об’єктів фірмової торгівлі, де представлено продукцію місцевих виробників. Кам’янець-Подільський займає третє місце в області, за підсумками І кварталу, за обсягами роздрібного товарообігу підприємств, що здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі та забезпечення стравами і напоями по містах та районах.

Підприємницька діяльність у сфері торгівлі постійно розвивається. Лише в першому півріччі цього року прийнято в експлуатацію 6 нових магазинів, створено близько 100 торгових місць на Центральному та гуртово-роздрібному ринках. Завершується реконструкція ринку «Квітковий», де облаштовуються 84 сучасні архітектурні споруди для реалізації квітів. Проводиться подальша робота з розширення торговельної інфраструктури шляхом влаштування сучасних тимчасових споруд у різних мікрорайонах міста. Звичайно, цього недостатньо, щоб Кам’янець міг себе самостійно забезпечувати, а тому ми активно працюємо над залученням інвестицій. У планах ще кілька інвестиційних проектів, які дадуть змогу забезпечити кам’янчан робочими місцями і поповнити місцевий бюджет.

– Нещодавно підприємці Центрального ринку виходили на страйк з приводу проекту Генерального плану.

– Їх можна зрозуміти. Моя мама працювала у сфері торгівлі, і я знаю, яка це важка праця. Сьогодні на ринку здійснюють підприємницьку діяльність близько 3 тисяч осіб. У державі досить складна ситуація, і працівники ринку хвилюються за свої кіоски, робочі місця, майбутнє. Тим більше, що на тлі процесів у країні купівельна спроможність населення зменшується. Вважаю, що підприємці ринку заслуговують неабиякої поваги, оскільки, незважаючи на труднощі сьогодення, стають чудовим прикладом патріотизму, завжди одними з перших відгукуються на соціальні ініціативи, неабияк допомагають військовим.

І тому, щоб підприємці не хвилювались з приводу своєї нерухомості, нами було розпочато роботу з отримання гарантій їхнього перебування на ринку. Хочеться надати їм юридичну підтримку із залученням фахівців із міської ради. Адміністрація ринку пішла нам назустріч, і відтепер щотижня, з вівторка до четверга, на його території здійснюватимуть прийом громадян мій помічник і представники департаменту економіки та розвитку інфраструктури міста. Результатом такої співпраці повинні стати договори строком на 5 років із конкретними схемами павільйонів (тимчасових споруд) і правовим закріпленням власності підприємців на території ринку.

– Чи відомо Вам, що підприємці ринку вже зробили перший крок до захисту своїх прав, створивши громадську організацію?

– Так, відомо. Після мітингу, викликаного оприлюдненням проекту Генерального плану, я неодноразово зустрічався з ініціативною групою підприємців ринку, які розповідали про наболілі проблеми. Тоді й порадив створити громадське об’єднання, яке б захищало їхні інтереси. Крім того, сказав, що можу вступити до цієї організації та допомагати відстоювати інтереси працівників ринку, ходити на страйки під будь-яку державну установу, яка незаконно втручатиметься в їхню діяльність.

2 тисячі приватних підприємців висловили бажання вступити в таке об’єднання. На сьогодні ця незалежна громадська організація вже зареєстрована і розпочала роботу. І я, у разі потреби, завжди готовий допомагати їй.

– Останніми тижнями місто потерпає від злив. І чи не найбільше від них постраждав Центральний ринок. Чи може вирішитися ця проблема?

– Ситуація досить складна. Багато років тому було зроблено недосконалу зливову каналізацію. Вирішення проблеми належить до компетенції комунального підприємства «Комунбуд», яке перебуває в підпорядкуванні департаменту житлово-комунального господарства. Тому дав доручення директору цього департаменту Олександру БАБЧИНСЬКОМУ прочистити водостоки. Завдяки цьому зможемо мінімізувати наслідки сильних опадів.

17 липня ми разом із головою Кам’янець-Подільського районного споживчого товариства Валентиною ДЯКОНОВОЮ та директором КВЗП «Кам’янець-Подільський» Сергієм ЧЕРНЯВСЬКИМ зустрічалися із підприємцями ринку, чиє майно постраждало внаслідок зливи. Результатом зустрічі стало прийняття рішення надати їм дозвіл протягом певного терміну не сплачувати за місце. Частину цих витрат візьме на себе райспоживспілка, а частину – наш благодійний фонд «Ми – кам’янчани». На період до 6 місяців постраждалі від зливи звільнятимуться від орендної плати. Також деякіі люди, які торгують за прилавками, не платитимуть за складування тари на період торгівлі. Адже переконаний, що цей платіж у такий скрутний час є недоцільним і необгрунтованим. Окрім того, всі підприємці ринку, які мають договір на оренду торгового місця, звільняються від нарахування відсотка інфляції та пені за прострочений платіж за оренду торгового місця. Обіцяю зробити все, щоб максимально захистити кам’янчан, їхні права та свободи, аби в місті панували мир і спокій.

Користуючись нагодою, від щирого серця вітаю працівників торгівлі із професійним святом. Бажаю злагоди, достатку та процвітання. Нехай ваша нелегка праця завжди знаходить підтримку й розуміння. В ці важкі для держави часи нам варто бути єдиними.

Євген КАСАП, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».