П'ятница, 29 Березня 2024 р.
15 Серпня 2014

«ЯКЩО В МІСТІ З’ЯВЛЯЮТЬСЯ ЛИСТІВКИ, ДЕ ПОЛИВАЮТЬ МЕНЕ БРУДОМ, ТО СКОРО ТРЕБА ЧЕКАТИ НОВИХ ВИБОРІВ», – Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО

Наша держава стоїть на порозі парламентських виборів. Хоч офіційно дату ще не визначили, та помітно, що підготовка до передвиборчих перегонів уже триває. В той самий час багато політиків намагаються на сьогодні спекулювати на темі виборів, кажучи, що війна з Росією – це не найкращий час для виборів. А що думає з цього приводу народний депутат України Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО?

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО– Володимире Володимировичу, є така сучасна українська мудрість: «Якщо на рекламних носіях почали з’являтися обличчя, то скоро вибори». Хоч облич немає, та вже починають з’являтись обіцянки від нових партій, лозунги тощо. На Вашу думку, перші ознаки передвиборчих кампаній уже відчутні?

– Я Вам більше скажу: якщо в місті з’являються листівки, де мене поливають брудом, то скоро треба чекати нових виборів. Це особливість Кам’янець-Подільського виборчого процесу і не тільки.

– Ви вважаєте, що вибори до Верховної Ради в такий важкий для України час потрібні?

– Зважаючи на склад Верховної Ради, її діяльність і якість роботи, вибори необхідні. В українському парламенті є багато депутатів з антиукраїнськими настроями, які підтримують сепаратистів і відверто працюють на Росію. Знову створюються сумнівні депутатські групи, процвітає політична корупція разом із кулуарними домовленостями. Є певна кількість призначених депутатів, котрі зрадили виборців, та тих, за ким «ридає» сліпа Феміда. Але спочатку треба ухвалити закон про вибори, за яким вони будуть відбуватися. Верховна Рада в такому складі не може існувати. Вона не відповідає настроям виборців.

– Все так, і, слідкуючи за новинами, ми всі розуміємо, що тих, хто непублічно виступає проти позачергових виборів, усе менше. Більшість із них перейшла в площину суперечок щодо закону про вибори.

– Так, основні суперечки звелись до відкритих чи закритих виборчих списків та до того, за якою системою обирати депутатів: змішаною чи пропорційною. Наскільки мені відомо, до Верховної Ради внесли два законопроекти про вибори. Один передбачатиме вибори за закритими списками на 100 відсотків, а інший – за системою 50 на 50, але право брати участь у виборах отримають блоки.

– А Ви особисто за чи проти відкритих списків?

– На мою думку, розмови про відкриті списки – це звичайна маніпуляція основами демократії. Існують дві найпростіші моделі відкритих списків. Перша: створення регіональних списків, де кожна партія номінує 5-10 кандидатів по кожному округу, які вписуються у відповідний бюлетень. При участі у виборах кількох десятків партій, що для України є звичним явищем, бюлетень перетворюватиметься на «простирадло» зі 100-300 іменами кандидатів. Друга модель – це загальнонаціональна рейтингова. Тобто, в бюлетень вносяться прізвища всіх кандидатів від усіх партій. Уявляєте собі бюлетень практично на 10 тисяч людей? Ми повинні виходити з реалій. На сьогодні практично всі у суспільстві говорять, що вибори будуть 26 жовтня. До цього часу, щоб ввести відкриті регіональні списки, потрібно встигнути навчити людей, як голосувати, як заповнювати виборчий бюлетень, а головне – навчити членів дільничних і окружних виборчих комісій, як підраховувати. Тому я підтримую діючу систему виборів, коли 225 депутатів обираються по мажоритарних округах, а 225 – за партійними списками. Це не дасть змоги маніпулювати виборцями.

– Гаразд, але ж ще є інші маніпуляції. Багато політиків та експертів наголошують, що поки триває війна, вибори не на часі. Що ви на це скажете?

– На мою думку, єдиним недоліком позачергових парламентських виборів є фінансування. Адже частина державних коштів має піти на вибори. Та це не найголовніше. Давайте почнемо з того, що однією із основних вимог Революції гідності були перевибори до Верховної Ради. Бо, повторюся, частина народних депутатів тут представляє лише свої інтереси. Я переконаний, що прихід нових людей до українського парламенту допоможе пришвидшити завершення АТО. Адже люди на Донбасі втомилися жити під постійними обстрілами, вони прагнуть миру і порядку. Вірю, що вибори стануть точкою відліку до стабілізації ситуації в усій нашій єдиній і соборній державі з назвою Україна.

Алла ВІТЮК, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».