П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
19 Вересня 2014

ПЕРШІ КВІТОЧКИ МАЙБУТНІХ ЯГІДОК

Минулого тижня було проведено партійні з’їзди основних політичних сил, які збираються брати участь у позачергових виборах до Верховної Ради України, призначених на 26 жовтня.

ПЕРШІ КВІТОЧКИ МАЙБУТНІХ ЯГІДОКЯк відомо, вибори відбудуться за змішаною системою, коли 225 депутатів обираються за списками політичних партій, ще 225 – за мажоритарними округами, висуватися в яких кандидати можуть як від партій, так і в порядку самовисування.

Політичні партії мали визначитися зі своїми борцями за парламентський квиток до 15 вересня, що вони й зробили. Наразі в ЗМІ та на сайтах політсил оприлюднено партійні списки, є небагато відомостей і про мажоритарників.

До офіційно зареєстрованого ЦВК виборчого списку «Громадянської позиції (Анатолій Гриценко)» під №136 включено Олега БУЙМІСТРА (1986 р.н., приватного підприємця, що проживає в Кам’янці­Подільському).

Поки що інших кам’янчан у партійних списках не помічено.

Щодо мажоритарки, то голов­ний сюрприз приніс «Блок Порошенка», який по 193­му округу висунув кандидатуру Василя КОВАЛЬЧУКА, що очолює районну організацію «УДАРу».

Чому сюрприз? Бо в кулуарних кам’янецьких розмовах ледь руку на відсіч не давали, стверджуючи, що президентський блок представить Олександр МАЗУРЧАК, колишній кам’я­нецький місь­кий голова, який після ка­р’є­ри в КМДА сьогодні працює першим заступником виконавчого директора Асоціації міст України.

Олександр Володимирович справді має намір балотуватися. Інформацію підтвердив особисто на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, де розмістив фото зі священної гори Афон і коментар про те, що там «просив у старців благословення на участь у виборах».

До речі, в грудні 2012 р., після парламентських виборів, в інтерв’ю «ПОДОЛЯНИНУ» Олександр Мазурчак пояснив свою неучасть у перегонах так:

«Не вважаю, що нардеп сьогодні є тією фігурою, яка щось вирішує в Україні. На моїй нинішній посаді щодня можу конкретно вирішувати питання на рівні Києва і вирішую їх щодня, тому й вважаю це місце більш результативним, ніж місце нардепа». Але, очевидно, сьогодні посада нардепа здається Олександру Володимировичу серйознішою. Вона може стати гарним трампліном для повернення у виконавчу владу.

Щодо «Батьківщини», то своїм кандидатом ця політсила бачить голову Кам’янець­Подільської ра­йонної ради Миколу ЖОГАНА. Нагадаємо, що на виборах­2012 «Батьківщину» представляв Ростислав ЯРЕМА.

Здається, ніхто не сумнівався, що Ростислав Тарасович знову візьме участь у виборах до парламенту. Раптом у статті в «ПОДОЛЯНИНІ» від 5 вересня Ярема заявив: «Сьогодні про посаду чи місце в політикумі може думати або великий цинік, або велика сволота. Моє місце поряд з тими, хто боронить державу від ворога». Дехто цю фразу спри­йняв як відмову від балотування, хоча конкуренти Ростислава Тарасовича в таке «щастя» не вірять, мовляв, навіщо тоді виступати в пресі.

Якщо брати до уваги активність виступів у ЗМІ як ознаку намірів потрапити до парламенту, то не залишається сумнівів у бажанні Володимира МЕЛЬНИЧЕНКА знову попрацювати нардепом. Імовірно, Володимир Володимирович піде шляхом самовисування, адже про лобіювання його кандидатури якоюсь пар­тією жодної інформації немає.

Ще один представник нашої районної ради візьме участь у передпарламентських баталіях ­ депутата райради Віктора ХУДНЯКА на бої відправив нещодавно створений прем’єром «Народний фронт». До речі, Віктор Анатолійович не вперше під знаменами ЯЦЕНЮКА, адже в ра­йоні його знають як місцевого лідера «Фронту Змін».

За неперевіреною інформа­цією, ще дві партії висунили кандидатів на 193­й округ. Радикальна партія Олега Ляшка до нас пришле київського бізнесмена Анатолія МАЗУРЕНКА, а «Правий сектор» вирішив розбавити чоловічу палітру перегонів жіночою кандидатурою ­ кам’ян­чанкою Ольгою ЧЕРНІЙ.

Наразі ЦВК офіційно не зареєстровано жодного мажоритарного кандидата по 193­му виборчому округу. Але до 30 вересня ще є час. Щоправда, самовисуванці мають визначитися до 25 вересня.