П'ятница, 29 Березня 2024 р.
30 Жовтня 2020

МІСТО З МЕРОМ ЩЕ НЕ ВИЗНАЧИЛОСЯ

Голосування на місцевих виборах фінішувало ще 25 жовтня, а ось виборчий процес ще триває. Проте офіційних результатів наразі не дають ні в територіальних комісіях, ні на сайті ЦВК.
Щоб зорієнтувати виборців щодо результатів їхнього волевиявлення, «Подолянин» скористався даними виборчих штабів трьох партій, які здійснювали паралельний підрахунок голосів.

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ШТАБУ «СВОБОДИ»

За міського голову виборці Кам’янець-Подільської ОТГ у відсотковому співвідношенні проголосували так: Володимир Мельниченко – 40,5%, Михайло Посітко – 35,5%, Сергій Ведерніков – 14,3%, Володимир Костинюк – 4,6%, Руслана Ряба – 2,3%, Василь Ковальчук – 1,9%, Олег Петровський – 0,8%.
Міська рада, за свободівськими підрахунками, виглядає так: ВО «Свобода» – 22,4%, «Слуга народу» – 14,8%, «Європейська солідарність» – 11,6%, «За майбутнє» – 10,2%, «За конк­ретні справи» та «Рід­-не місто» – по 6%, «Пропози­-ція» і ОПЗЖ – по 4,5%, ВО «Бать­ківщина» – 4,4%, «Сила і Честь» – 4,1%, «УДАР» і Радикальна партія Олега Ляшка – по 3%, «Громада і закон» – 2,1%, «Наш край» – 1,9%, «Українська стратегія Гройсмана» – 1,2%.

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ШТАБУ «СЛУГИ НАРОДУ»

Кандидатури на міських голів підтримали так: Володимир Мельниченко – 10048 голосів (40,48%), Михайло Посітко – 8801 (35,46%), Сергій Ведерніков – 3559 (14,34%), Володимир Костинюк – 1144 (4,61%).
Ситуація із партіями до міськради така: «Свобода» – 5227 голосів, (21,92 %), «Слуга народу» – 3482 (14,6%), «ЄС» – 2720 (11,4 %), «За майбутнє» – 2378 (9,97%), «За конкретні справи» – 1416 (5,94%), «Рідне місто» – 1408 (5,9%), ОПЗЖ – 1061 (4,45%), «Пропозиція» – 1051 (4,41%), «Батьківщина» 1037 (4,35)%, «Сила і Честь» – 966 (4,25 %).

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ШТАБУ «ЄВРОПЕЙСЬКОЇ СОЛІДАРНОСТІ»

У штабі «ЄС» надали інформацію щодо поперед­нього підрахунку лише кандидатів на міського голо­ву:
Володимир Мельниченко – 10089 (40,7%), Михайло Посітко – 8782 (35,5%), Сергій Ведерніков – 3513 (14,2%), Володимир Костинюк – 1158 (4,7%), Руслана Ряба – 555 (2,2%), Василь Ковальчук – 464 (1,9%) та Олег Петровський – 203 (0,8%).

ЩО ЗАФІКСУВАЛИ КАМ’ЯНЧАНИ І ОПОРА

Заяви до поліції, тітушки біля міської ТВК, ймовірні спроби запустити «карусель», підрахунок результатів при вимкненому світлі, скандали на діль­ницях, погрози одному з кандидатів у мери, – так проводилися місцеві вибoри-2020 у Кам’янці-Подільському та районі.
За даними ЦВК, явка виборців у Хмельницькій області склала 40,71%, у середньому по Україні – 36,88. Натомість у Ка­м’янці-Подільському, за станом на 20.00 25 жовтня, волевиявлення здійснили близько 32% виборців у місті, а в районі – май­же 40%.
День голосування не минув без ексцесів, щоправда, із дотриманням правил карантину. При вході на дільницю безконтактним термометром усім вимірювали температуру. Дистанцію тримати було легко, адже явка довела, що великих скупчень народу практично не було. Допоки кам’янчани голосували, кандидат на посаду міського голови Михайло Посітко зранку писав заяву в поліцію через погрози на його адресу. Ще одна кандидатка на депутатське крісло в міській раді звинуватила волонтерку, яка проводила президентське опитування, а також членів ДВК у хамській поведінці. У соцмережах з’являлася інформація про спроби виносу бюлетенів, що могло б свідчити про запуск «каруселі» (це один зі способів фальсифікації результатів). Також після закриття дільниць соц­мережі рясніли пові­домленнями про групи молодиків, які перебувають біля міськ­виконкому, тобто, де розміщується міська ТВК. Після прибуття правоохоронців натовп молодиків поступово розсіявся.
Громадська мережа ОПОРА ба­гато цікавого назбирала на дільницях Слобідсько-Кульчієвецької ОТГ. «Давня виборча традиція – на дільниці зникає світло. Дільниця в селі Мукша Китайгородська», – так підписали фото, де в напівтемряві члени комісії рахують голоси.
А ще одне повідомлення ОПОРИ заслуговує стати мемом. «Чи знаєте ви, куди зни­кають погашені бюлетені? Їх
пакують в ось такі афіші! (Кам’янець-Подільський, дільниця 681346)». Афіша, в яку паку­ють, – швидше реклама якогось мультика, але назва, яка потрапила на фото, досить красномовна: «Кляті друзі»…

А В КОГОСЬ Й КИШЕНІ ГЛИБОКІ

Як повідомляє Нацполіція області, правоохоронці 25 жовтня відреагували на 105 повідом­лень про можливі порушення виборчого законодавства. Відкрито 3 кримінальні провадження, складено 9 адмінпротоколів. Третина всіх зафіксованих цього дня в поліції повідомлень громадян була по­в’язана зі скаргами на інтер­в’юерів, які проводили президентське опитування.
Неабиякі пристрасті вирували, коли бюлетені та документацію почали звозити до міської ТВК. За відео та стрімами звідти хоч кіно знімай. «Оскар» точно дістався б одній із кандидаток у депутати до облради від «Свободи» за найкращу операторську роботу та членкині ТВК від «ЄС» – за акторську. На відео зафільмовано момент, як жін­ка намагалася сховати виборчу документацію. Зафіксували цю подію і в поліції:
«28 жовтня до поліції надійшло повідомлення, що член міської ТВК має намір викрасти виборчу документацію. На місце події виїхала слідчо-оперативна група. Працівники поліції вста­новили, що 63-річна кам’янчанка, яка є членом ТВК, мала намір викрасти 2-й примірник протоколу ДВК про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з виборів депутатів Хмельницької обласної ради в ТВО №7. Жінка непомітно приховала документ під одягом, а потім переклала у свій робочий стіл.
Слідчі внесли відомості до ЄДР за ч.2 ст.15, ч.3 ст.158-3 ККУ. Відповідно до санкції ч.3 зазначеної стат­ті, викрадення, пошкодження, приховування чи знищення протоколу про підрахунок голосів виборців, про підсумки голосування в межах відповідного виборчого округу на виборах караються позбавленням волі на строк від 5 до 7 років із по­збавленням права обіймати певні посади або зай­матися певною діяльністю на строк п’ять років. Проводиться досудове розслідуван­-ня», – йдеться на сайті ГУ Нац­по­ліції у Хмельницькій області.

ЯК ТРИВАЄ ПІДРАХУНОК

Як пояснюють у міській та районній ТВК, підрахунок голосів надзвичайно важкий, оскільки і виборчих бюлетенів багато, і кандидатів у них. Крім того, через нововведення члени ДВК допускали чимало помилок у виборчій документації.
– Усього в районі маємо 15 дільниць. За станом на 12.00 29 жовтня, до ТВК привезли документи з шес­ти, – коментує «Подолянину» голова районної ТВК Ірина КАРМАШ. – Це Гуменці, Маків, Стара Ушиця, Оринин, Китайгород і Гуків. Із першої спроби здалися Гуків і Китайгород. Решта відправлено на уточнення. Час мають до 3 лис­топада, а районна ТВК – до 6-го.
Міська ТВК на ту ж годину прийняла протоколи і виборчу документацію з усіх дільнич­них комісій, щоправда, і тут не обходиться без перерахунків та уточнень.
– У нас є комісії, які за рішенням міської ТВК мають різний статус, – коментує член ТВК Олег ПІД­СКОЦЬКИЙ. – Скажімо, на міського голову прийнято всі протоколи, втім на перерахунок іде одна дільниця – 681363. По обласній раді п’ять комісій відправлено на перерахунок, а на уточнення – три, але дві вже впоралися. Щодо райради, то на перерахунок маємо 2, а ось по міській раді найбільше роботи: на перерахунок – 8 дільниць, а 4 – на уточнення. Всі бюлетені, які на­дійшли, знаходяться в сховищі під охороною поліції. Вибори відбулися, залишилося встановити результати, чим ми й займаємося. Однозначно скажу, що кам’янчани підуть на вибори міського голови вдруге і обиратимуть з-поміж двох переможців першого туру. Це Володимир Мельниченко та Михайло Посітко. По обласній раді ми не встановлюємо результати, це зав­дання обласної комісії.

ЩО ТАМ ІЗ ГОЛОВАМИ ОТГ

Щодо результатів виборів в ОТГ Кам’янець-Подільського району знову ж таки неофіційні результати.
Вітання з перемогою на ви­борах із понеділка почали отри­мувати очільник Китайгородської ОТГ Юрій Безродний. Його сусід – голова Староушицької се­лищної ради Анатолій Тим­чук – завдяки виборцям також залишається на посаді. Продовжуватиме свою діяльність і голова Жванецької ОТГ Тетяна Криворучко. Безсумнівне лідерство і за Інною Абдулкадировою, яку вкотре обрали головою Гуменецької громади. У Слобід­сь­ко-­Кульчієвецькій – перемога за Юрієм Волощуком, який 22 роки був головою Кам’янської сільради, що ввійшла до складу Слобідсько-Кульчієвецької ОТГ. В Орининській ОТГ обрали Іва­-на Романчука. У Гуківській громаді перемога за Петром Ільницьким, Дунаєвецька міська ОТГ залишила на посаді Велі­ну Заяць, а Чемеровецька – Олександра Собаня. В Ново­ушицькій ОТГ керуватиме Анатолій Олійник.