П'ятница, 29 Березня 2024 р.
15 Листопада 2020

ВИБОРИ МИНУЛИ, КОМІСІЇ РАХУЮТЬ

Сьогодні, 15 листопада, кам’янчани обирали міського голову Кам’янець-Подільської ОТГ. Нагадаємо, що у ІІ тур виборів вийшли самовисуванець Володимир Мельниченко та Михайло Посітко від ВО «Свобода».

ОПОРАУсі 59 виборчих дільниць у Кам’янці-Подільському відчинилися вчасно. Процес голосування проводився із дотримання карантинних обмежень. Зробити це було нескладно, адже великих скупчень поблизу дільниць не фіксувалося. Віддати голос за очільника новоствореної ОТГ у другому турі за попередньою інформацією прийшло близько 30% виборців.
Впродовж дня за процесом голосування пильно слідкували спостерігачі від Громадської мережі ОПОРА. Ними було виявлено низку порушень. Зокрема, найбільш кричуще – вкидання кількох бюлетенів однією особою на виборчій дільниці №680568 у селі Княгинин. Один із членів ДВК вкинув у скриньку для голосування одразу кілька бюлетенів. Спостерігачі прибули на дільницю, де зафіксували в скриньці кілька складених разом бюлетенів. На місце події прибула слідчо-оперативна група Нацполіції. До речі, відповідно до ч. 1 ст.158-1 Кримінального кодексу України, такі дії караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі до трьох років, або позбавленням волі до двох років.
Також на деяких виборчих дільницях (середніх) не було достатньої кількості стаціонарних скриньок для голосування. Так, на дільницях №681352 і №681336 наявні були по 3 стаціонарні скриньки для голосування, а на дільниці №680547 – лише 2 скриньки. Однак відповідно до законодавства на середніх виборчих дільницях має бути щонайменше 4 стаціонарні скриньки для голосування. За словами спостерігача ОПОРИ, четверту скриньку на дільниці №681336 члени комісії вирішили не використовувати через пошкодження, тож заклеїли її скотчем, перевернули і відставили вбік.
На дільниці №680547 нова членкиня ДВК складала присягу члена комісії під час процесу голосування, а не на першому засіданні виборчої комісії, як того вимагає законодавство. На декількох дільницях: №№ 681352, 681340, 681370, 680516, 680547 виборчі бюлетені видавали з процедурними порушеннями: один член комісії замість двох. На дільниці №681370 виборчиня проголосувала ймовірно за закордонним паспортом. Водночас, як повідомляє спостерігачка ОПОРИ, члени ДВК, видаючи бюлетень, навіть не просили у жінки пред’явити паспорт. А на дільниці №681370 членкиня забороняла спостерігачам ходити по території виборчої дільниці і оголосила попередження. Однак після того як спостерігачі пояснили їй, що мають таке право відповідно до закону, членкиня ДВК припинила порушення.
Впродовж дня спостерігачі фіксували людей, котрі проводили екзит-пол за межами дільниці або ж на виході, що не суперечить законодавству.
Рівно о 20.00 усі ДВК зачинилися – підрахунок голосів розпочався. Оскільки цього разу виборці отримали лише один бюлетень, то роботи у членів ДВК значно менше, аніж було 25 жовтня. Сподіваються, що процес підрахунку може завершитися до опівночі.
Пресслужба ГУ Нацполіції у Хмельницькій області повідомила, що на Хмельниччині другий тур виборів проходить спокійно і без порушень. На 17.00 працівники поліції не задокументували жодного адміністративного чи кримінального правопорушення, пов’язаного з виборчим процесом.

За двома повідомленнями проводиться перевірка: щодо можливого фотографування бюлетеня і вкидання кількох бюлетенів замість одного, – зазначив заступник начальника ГУНП в Хмельницькій області Валентин Білянський.

У Кам’янці-Подільському продовжує роботу мобільний ситуаційний центр поліції, який аналізує усі повідомлення, пов’язані з виборчим процесом, і забезпечує оперативне реагування на них.