Четвер, 28 Березня 2024 р.
19 Липня 2019

НЕТВЕРЕЗИМ ВОДІЯМ – СУВОРІШІ ПОКАРАННЯ

Проаналізувавши роботу Кам’янець-Подільського міськрайонного суду за перше півріччя 2019 року в частині розгляду справ про адміністративні правопорушення, встановлено, що питому їх вагу становлять справи за ст.130 КУпАП (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їхні увагу та швидкість реакції).

Незважаючи на суворість покарання, передбаче­ного чинним законодавством (штраф від 10 200 до 40 800 грн із позбавленням права керування транс­портним засобом на термін від 1 до 10 років), кількість правопорушень не меншає. Так, за вказаний період судом розглянуто 159 таких справ, що майже відповідає кількості справ, розглянутих в аналогічному періо­ді 2018 року. Зважаючи на гостроту проблеми та враховуючи те, що нерідко водіння в п’яному вигляді призводить до трагічних наслідків, законодавець вирішив посилити відповідальність за таке правопорушення.
Так, згідно зі змінами, які набудуть чинності з 1 січня 2020 р., керування транспортним засобом у нетверезому вигляді виведено з розряду адміністратив­них правопорушень і визначено як кримінальний проступок. У свою чергу Кримінальний кодекс України доповнено ст.286-1, яка встановлює відповідальність за водіння в нетверезому вигляді – штраф від 17 000 до 51 000 грн із позбавленням права керування транс­портним засобом на термін до 3 років.
Сподіваємося, що підвищена відповідальність вбереже водіїв від керування в п’яному вигляді, зменшить кількість правопорушень і гарантуватиме безпеку на дорогах.

Прес-служба Кам’янець-Подільського міжрайонного суду.