Четвер, 18 Квітня 2024 р.
20 Листопада 2020

КУДИ ЗАВОДЯТЬ «ГРАФІТІ»

Незрозумілі для більшості кам’янчан дописи на стінах будинків, магазинів, зупинках громадського транспорту добре знайомі тим, хто підсів на наркотики.

Найстрашніше те, що часто ці графіті з’являються поблизу шкіл, училищ, вишів і приводять прямісінько на канали з продажу різної дурі. Зокрема, днями у соцмережах з’явився допис, що поблизу 13 школи хтось за­лишив рекламу телеграм-каналу, де можна придбати «закладку». Низка запитань і скарг на бездіяльність по­сипалася на правоохоронні органи.
По коментар ми звернулися до міськвідділу поліції:

– На жаль, такі графіті є по всій країні, а не лише в нашому місті, – коментує інспекторка ювенальної превенції Ка­м’янець-Подільського ВП ГУНП у Хмельницькій області Роксолана СЕМЕРЯКОВА. – Якщо кам’янчани побачили такі дописи, слід із заявою звернутися до поліції та повідомити місце їх знаходження. Далі оперативники направляють інформацію в департамент по боротьбі з наркозлочинами, який, власне, й блокує роботу таких телеграм-каналів. До речі, з такими заявами кам’янчани вже зверталися до поліції. І як результат – виявлено близько 30 наркозлочинів, 16 особам повідомлено про підозру.
Замалювати чи зірвати ці написи може будь-хто. Поліція, активісти міського осередку ХОМА та Молодіжної ради неодноразово це робили. Шкода, що досі немає відповідальності за розповсюдження таких графіті – законопроєкт ще розглядається у Верховній Раді.

Також у поліції наголосили на роботі Всеукраїнського чат-боту «Стоп наркотик», куди можна повідомляти про адреси каналів або чатів із продажу наркотиків. Долучитися до чат-­боту можна в месенджері Telegram, знайшовши канал «СтопНаркотик», підписатися на сповіщення (для надсилання скарг). У «СтопНаркотик» працює онлайн-мапа, до якої користувачі можуть завантажувати фотографії з геомітками, які ілюструють написи з рекламою наркотиків на вулицях, ці дані будуть нанесені на онлайн-мапу для їх замальовування або стирання.
За даними МВС, в Україні на сьогодні офіційно нараховується близько 500 тис. наркоманів, 5000 із яких – неповнолітні.