П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
2 Квітня 2021

НЕ ВСЕ ЗГОРІЛО В КАМ’ЯНЕЦЬКОМУ АРХІВІ!

СБУ повернула Державному архіву Хмельницької області цінні історичні документи.

За сприяння СБУ Державному архіву Хмельницької області повернуто цінні історичні документи, загальний обсяг яких становить декілька сотень аркушів.
Це унікальні матеріали з історії Подільського краю ХІХ-ХХ століть. Їх вважали втраченими під час пожежі у Кам’янець-Подільському міському архіві у 2003 році.
Співробітники СБУ разом з архівістами здійснили заходи ідентифікації, розшуку місця зберігання та повернення історичних цінностей. Документи, які вважали знищеними, виявили у приватній колекції. Меценат погодився безкоштовно передати їх державі.
Документи ретельно вивчають співробітники Держархіву та додадуть їх до наявних фондів. Відтак папери стануть доступними для всіх, хто цікавиться історією Поділля.

Довідка:


Протягом 2004-2020 років проводились заходи з ліквідації наслідків пожежі, визнаної гуманітарною катастрофою європейського масштабу. За інформацією Хмельницької обласної державної адміністрації, було втрачено 53,3 тис. справ Подільської казенної палати, 27,5 тис. справ Подільського губернського земства з селянських справ присутствія, 10,7 тис. справ канцелярії Подільського губернатора та 70 справ Подільського військового губернатора.
Фонди містили найважливіші відомості про сфери життєдіяльності, економіку, населення, соціальні процеси однієї з найбільших українських губерній. Було втрачено неповторні документи Кам’янець-Подільської міської управи 1875-1920 років, зокрема, періоду Української Народної Республіки.

Пресгрупа УСБУ у Хмельницькій області.