Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
30 Липня 2021

НАДЗВИЧАЙНІ ПОДІЇ

26 – 30 липня

ГОРІЛА ПОКИНУТА ДРУКАРНЯ

Стовп чорного диму, що підіймався неподалік мосту «Стрімка лань», змусив рятувальників хутко мчати на виклик, а містяни тим часом висували здогадки, що і де горить. Вияв­ляється, палала будівля колишньої друкарні на вул.Івана Франка.
Згідно з офіційним повідомленням Служби порятунку, виклик про пожежу надійшов 27 липня, о 13.49. На момент прибуття підрозділів ДСНС полум’я вирувало на площі 800 кв.м. Як сказав начальник ДПРЧ-5 Андрій ЛИЛАК, вогонь поширився на поверхи і горище будівлі. Крім того, у приміщенні було багато паперу.
За інформацією начальника Кам’янець-Подільського районного управління ГУ ДСНС України в області Віталія МЕЛЬНИКА, гасіння ускладнювалося пізнім повідомленням, великим горючим навантаженням, сильними поривами вітру, задимленням, високою температурою. Проте, завдяки професійним і злагодженим діям рятувальників і служб взаємодії, пожежу вдалося ліквідувати, травмованих і загиблих не було. До ліквідації лиха від ДСНС залучалося 5 одиниць пожежно-рятувальної техніки, автодрабина та 20 чоловік особового складу. Також допомогали втихомирити вогонь місцеві пожежні команди із сіл Ходорівці та Гуменці, добровільна пожежна дружина ТОВ СП «Нібулон» і вогнеборці з військової частини А-2738.

ПЛАВЗАСОБИ НЕ ВИТРИМАЛИ

Удень 25 липня надійшло повідомлення, що у Дністрі поблизу с.Устя люди подають сигнали про допомогу. З’ясувалося, двоє відпочивальників на пошкодженому надувному матраці не могли дістатися берега. Надзвичайники на моторному човні оперативно надали допомогу, доправивши постраждалих на берег.
О шостій вечора 28 липня рятуваль­ники витягнули із Дністра поблизу с.Колодіївка двох відпочивальників, з надувного човна яких почало виходити повітря, і вони опинилися у воді.
ДСНС вкотре закликає: не запливайте у місця із сильною течією, обо­в’язково перевіряйте плавзасіб перед виходом на воду і не забувайте про рятувальний жилет.

«ВІДБИЛИ» ПШЕНИЦЮ У ВОГНЮ. ДВIЧI

Довелося попітніти вогнеборцям і вдень 23 липня, рятуючи пшеничне поле неподалік с.Слобідка-Рахнівська. За інформацією рятувальників, на місце направили пожежників із Дунаївців і Кам’янця-Подільського, а також місцевої пожежної команди с.Маків. Аграрії залучили три трактори з плугами та дві бочки з водою. Поки вони оборювали територію по лінії розповсюдження полум’я, пожежники «відбивали» у вогню кожен квад­ратний метр пшениці. Гасіння уск­лад­нювалося сильними поривами вітру, а також відсутністю вододжерел. Зав­дяки вчасному повідомленню, залученню необхідної кількості сил і засобів, пожежу вдалося ліквідувати за найкоротші терміни. Спільними зусиллями було врятовано 65 га пшениці на корені. Ймовірно, загоряння виникло через падіння високовольтної лінії на поле.
Вранці 28 липня знову горіла пшениця, тепер поблизу с.Гораївка. Вогонь охопив 5 га, існувала загроза поширення полум’я на все поле, а це близько 70 гектарів. Пожежники цього не допустили. До гасіння залучили вогнеборців 35-ї ДПРЧ смт Стара Ушиця, місцеві пожежні команди із сіл Крушанівка та Великий Жванчик, аграріїв. Причину займання встановлюють фахівці.

ТВАРИНОК ВРЯТОВАНО!

25 липня у с.Ісаківці на даху житлового будинку в снігозатримувачі застряг лелека. На поміч пернатому місцеві покликали рятувальників.
За допомогою триколінної драбини вони дісталися до птаха, який уже був настільки виснажений, що навіть не ворушився. Травмованого пернатого обережно вивільнили із пастки, спустили на землю і передали під опіку місцевим жителям.
А напередодні, 23 липня, чергове відділення ДПРЧ-5 діставало із каналізаційного люка собаку, котра туди впала і не могла самостійно вибратися. Сталося це на вул.Шевченка у селі Кам’янка.

Підготувала Галина МИХАЛЬСЬКА.