Субота, 20 Квітня 2024 р.

КРИМІНАЛ

«ЗБРОЯРІВ» НАПРАВИЛИ ДО В’ЯЗНИЦІ

За матеріалами СБУ притягнуто до кримінальної відповідальності підпільних «зброярів».
3а даними слідства, троє мешканців Кам’янця-Подільського налагодили незаконне виготовлення, переробку і збут на території України вогнепальної стрілецької зброї та боєприпасів. Правоохоронці затримали одного зі «зброярів» при спробі продажу автомата Калашникова з набоями. Тоді ж затримали й двох інших учасників угруповання. Під час обшуків у помешканнях затриманих правоохоронці вилучили: 5 автоматів Калашникова; 4 гвинтівки; 8 пістолетів різних модифікацій, серед яких як бойові, так і перероблені; бойові гранати; 5 вогнепальних пристроїв у вигляді авторучок, 700 г тротилу; більше як 1 тис. набоїв різного калібру; обладнання і схеми для виготовлення та переробки зброї.
Рішенням Кам’янець-Подільського міськрайонного суду одного зі зловмисників засудили до 7,5 років позбавлення волі, іншого – до 5 років ув’язнення.
Матеріали стосовно третього учасника угруповання наразі перебувають у суді.

Пресслужба УСБУ у Хмельницькій області.


ВБИТОГО ЧОЛОВІКА ВИВЕЗЛА ДО ЛІСУ

До 9,5 років ув’язнення засуджено 39-річну жінку, яка вбила чоловіка. Крім того, Кам’янець-Подільський міськрайонний суд зобов’язав засуджену сплатити батькові загиблого 500 тис. грн моральної шкоди.
Нагадаємо, що в середині січня 2019 р. поліцейські розкрили вбивство 39-річного мешканця Дунаєвецького району, тіло якого знайшли в лісі під Новою Ушицею 30 грудня 2018 р.
Як з’ясувалося, між загиблим і дружиною виникла сварка, яка переросла в сутичку. Під час конфлікту жінка схопила дерев’яну битку і завдала декілька смертельних ударів по голові потерпілому.
Усвідомивши, що накоїла, засуджена повантажила тіло в автомобіль і вивезла в лісосмугу сусіднього району, а через декілька днів родичі звернулися до поліції із заявою про зникнення чоловіка.

СЯДУТЬ ЗА РЕКЕТ

У вересні минулого року в Кам’янці-Подільському поліцейські затримали двох зловмисників, які вимагали в місцевого жителя кошти, погрожуючи розправою.
За фактом вимагання надуманого бор­гу групою осіб у 48-річного кам’янчанина – батька одного зі співробітників батальйону патрульної поліції спецпризначення «Миротворець», було відкрито кримінальне провадження. До розкриття злочину взялися оперативники управління стратегічних розслідувань у Хмельницькій області та обласного управління департаменту внутрішньої безпеки НПУ.
Рекетирами виявилися 31-річний і 34-річний чоловіки. Вдаючись до психологічного тиску, вони відправляли на телефон «боржника» смс-повідомлення з погрозами розправитись із чоловіком та його рідними, якщо він не поверне їм «борг», який спочатку складав 20 тис. грн, а з часом зріс ще на 6.
Згодом зловмисники перейшли до дій: прокололи шини автомобіля, розбили в ній вікна, облили «зеленкою» та залишили поруч із машиною «коктейль Молотова».
Після переказу зазначеної суми на бан­ківську картку одного з фігурантів праців­ники поліції та прокуратури, за фізичної підтримки бійців спецпідрозділу КОРД, затримали вимагачів.
Досудове розслідування завершено, обвинувальний акт скеровано до суду. Підозрюваним може загрожувати від 3 до 7 років ув’язнення.

КОТА – ШКОДА, А НЕЛЮДА – НІ

Правоохоронці встановлюють обставини жорстокого поводження з твариною.
31 січня дільничі офіцери поліції приїхали в с.Куча на Новоушиччині до 40-річного місцевого жителя для встановлення обставин конфлікту, який трапився за його участі декілька днів тому.
Зайшовши на подвір’я, поліцейські побачили на металевій перекладині повішаного кота. Господар пояснив, що, прокинувшись уранці, побачив, як його кіт на столі їсть із тарілки. Це його обурило, тому, мовляв, він так і вчинив. За цим фактом слідчі відкрили кри­мінальне провадження за ч.1 ст.299 (жорстоке поводження з тваринами) ККУ. Такі дії караються обмеженням волі на строк від одного до трьох років.

НУ, ЧИМ НЕ ШЕРЛОК?

Поліцейський дистанційно розкрив крадіжку, перебуваючи на лікарняному.
Увечері 28 січня до поліцейського офіцера громади Староушицької ТГ Влади­слава Мандзюка зателефонував 56-річний мешканець с.Чабанівка та повідомив про викрадення 10 тис. грн.
У скоєному потерпілий запідозрив 35-річного знайомого, який гостював у нього цього дня. Для сім’ї заявника це значна сума, адже чоловік самотужки виховує двох дітей.
Не гаючи часу, поліцейський встановив коло зв’язків імовірного зловмисника й отримав інформацію про його місце перебування. Як виявилося, чоловік взяв таксі та з дружиною поїхав до Кам’янця-­Подільського, щоб витратити викрадені гроші в одному з розважальних закладів. Там їх і виявили кам’янецькі правоохоронці, яким поліцейський офіцер громади передав інформацію.
Половину викрадених коштів зловмисник витратив на застілля. Решту в нього вилучили. За цим фактом дізнавачі відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України.

ЗАГИБЕЛЬ МОТОЦИКЛІСТА

На Кам’янеччині слідчі встановлюють обставини дорожньо-транспортної пригоди, внаслідок якої загинув 34-річний мотоцикліст. Подія трапилася 27 січня, близько 20.40, у с.Гаврилівці, на трасі «Житомир – Чернівці». 34-річний житель с.Жванець на мотоциклі «Suzuki» не впорався з керуванням, не врахував стану до­рожнього покриття та допустив зіткнення з автомобілем «Mercedes Benz Sprinter 416» під керуванням 34-річного жителя Чернівецької області.

Сектор комунікації поліції Хмельницької області.


ПРО ПАМ’ЯТКУ НЕ ДУМАЮТЬ…

Кам’янець-Подільська окружна проку­ратура заявила позов до одного з київських товариств із вимогами про укладення охоронного договору на об’єкт культурної спадщини місцевого значення «Селянський банк ХІХ століття».
У будівлі загальною площею понад 900 кв. м ще 1883 року розташовувалося відділення Селянського поземельного банку. Тривалий час вона використовувалася під телеграф, радіостанцію та житло працівників поштово-телеграфної контори.
Із 2004 року приміщення перейшло у власність столичного товариства та використовується як цех телекомунікаційних послуг.
Попри законодавчо визначений обо­в’язок власника пам’ятки укласти охоронний договір, який визначає порядок її експлуатації, товариство вже 18 років ухиляється від виконання таких зобов’язань.
Позов прокуратури перебуває на розгляді в Окружному адміністративному суді міста Києва.

Пресслужба Хмельницької обласної прокуратури.