Четвер, 18 Квітня 2024 р.
16 Листопада 2012

ДЕ ВТРАЧАЮТЬ НАЙДОРОЖЧЕ…

Для Кам’янеччини цей рік був особливо тяжким – на наших автошляхах сталося понад двох сотень аварій, які забрали чимало життів. Тому в такий день варто не тільки вшанувати пам’ять про людей, котрі загинули в ДТП, а й підсумувати страшні цифри, аби вкотре нагадати всю серйозність проблеми і застерегти від фатальних помилок на дорозі.

ФАТАЛЬНІ ФАКТОРИ, НА ЖАЛЬ, СПРАЦЬОВУЮТЬ

У страшній аварії на «Тещиному» загинуло 3 людейНа місце аварії, що сталася наприкінці вересня на «Тещиному язику», з’їхалися інспектори ДАІ, лікарі швидкої допомоги, працівники ДЕД, слідчі, представники влади. Всі юрмилися довкола розбитого вщент автомобіля з тілами трьох рідних братів, які загинули на місці. А неподалік, біля відбійника, при¬сів переляканий малий хлопчина років 6-ти. Поруч стояла молода жінка – його мама – і носовичком витирала кров з рани на своєму обличчі. То були кам’янчани, пасажири автобуса, в який врізалася «Audi». Коли я запитала, чому вони не сіли разом з іншими в авто «швидкої», жінка відповіла, що за ними приїдуть рідні. І досі пам’ятаю, як збентежений чоловік прибіг до місця ДТП, як вологими розгубленими очима шукав дружину з сином, як обійняв їх і плакав, розуміючи, що міг втратити найдорожче…

Про втрачені в ДТП життя людей нам нагадують квіти й траурні вінки, якими рясніють уз¬біччя доріг. Страшно розуміти, що хтось раптово перестав дихати саме на тому місці. І дуже не хочеться усвідомлювати, що причиною безглуздої смерті ста¬ла чиясь банальна неуваж¬ність, надмірна безпечність, недбалість за кермом та й, на додачу, небезпечна ділянка дороги. А ще більше не хочеться допускати думки про те, що кожен з нас може бути потенційною жертвою ДТП як із власної вини, так і з чужої. Про що можна говорити, коли через нехай незначне, але перевищення швидкості перекидається автобус із дітьми («Тещин язик», 2012 р.), з’їжджає в кювет авто, в якому їхали дружина й маленька дитина самого ж водія («Тещин язик», 2012 р.) Або ж коли 9 пасажирів сідають в одну «Ладу Калину» і 6 з них розбиваються на смерть («Козацька долина», 2010 р.), чи коли за¬хмелілий пішохід, петляючи по всій дорозі, потрапляє під колеса вантажівки і гине на місці (с.Колибаївка 2012 р)… Часто водії нехтують правилами дорожнього руху, вперто тиснуть на газ чи обганяють на суцільній роз¬мітці з думкою: «Пронесе!».

Але страшна статистика спростовує цю помилкову безглузду впевненість. За 10 місяців цього року на дорогах нашого міста сталося 100 ДТП (минулого ро¬ку – 86), на території району – 15 (за минулий рік – 12), а на кам’янецьких шляхах державного значення – 105 аварій (торік – 92). Загинуло в них 14 людей. Інспектор ДПС Володимир Ширишов доводить водієві необхідність користування   паском безпеки  Як повідомляють кам’янецькі інспектори ДАІ, найчастішим видом ДТП є зіткнення автомобілів. Трапляються також наїзди на нерухомий транспорт, на перешкоду, на пішохода та велосипедиста.

А з досвіду старшого слідчого в особливо важливих справах відділу розслідування ДТП слід¬чого управління УМВСУ в Хмельницькій області, підполковника міліції Євгена Пілявського, у 70% випадків причиною аварій стає людський фактор, у 15% – несправність транспортного засобу та в 10-20% – дорожнє покриття.

А останнє словосполучення аж надто болючим стало для кам’янчан цього року – смертоносний «Тещин язик» після кожного дощу продовжує демонструвати весь жах дороги без шорсткості. Тільки за останні два місяці на цій ділянці загинуло 5 людей. Звичайно, без тих же порушень з боку водіїв у численних аваріях не обходилося, але фактор слизькості дорожнього покриття просто фатально впливає на наслідки аварій. Та досі «Тещин» не може дочекатися фінансування.

МОЛИТВА ВІД СВЯЩЕНИКІВ І КРАПЛИНА КРОВІ  ВІД ІНСПЕКТОРІВ ДАІ 

А інспектори ДАІ намагаються застерегти водіїв, щоб ті не ігнорували елементарними правилами поводження на автошляхах і нормами здорового глузду. Тому з 12 до 18 листопада проходить Всеукраїнський тиждень безпеки дорожнього руху.

Чим можуть, тим і допоможуть постраждалим у ДТП працівники ДАІ– На території міста ми проводимо цільові профілактичні заходи, щоб зменшити кількість потенційних аварій до мінімуму, – каже інспектор МВ ДАІ Олександр Щегельський. – Також на звернення УДАІ вже цими вихідними у кам’янецьких храмах різних конфесій молитимуться за душі загиблих у ДТП, священики висловлять співчуття близьким та рідним цих людей. А спільно з медичними закладами було організовано акцію «Краплина крові – життя людини». Добровольці з працівників ДАІ здадуть кров для лікування постраждалих в аваріях.

А разом з інспекторами дорожньо-патрульної служби ми зупиняли водіїв, котрі за кермом користуються телефоном та їздять, не пристебнувшись паском безпеки. Знаючи, що попереду пост дорожньо-патрульної служби, вони поводяться сумлінно, проте декілька порушників таки трапилося. Але в рамках тижня безпеки дорожнього руху обійшлося без штрафів (за такі порушення – від 51 грн. до 510 грн.), зате з роз’яснювальною бесідою.

– Водії чомусь не усвідомлюють, що користування засобами зв’язку за кермом може стати причиною ДТП, а непристебнутість паском безпеки впливає на тяжкість наслідків аварії, – каже старший інспектор ДПС роти ДПС ДАІ УМВС України в Хмельницькій області Віталій Кавка¬-

ло. – Під час проведення таких заходів ми спілкуємося і з пішоходами, які теж повинні дбати про свою безпеку на дорозі.