П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
8 Квітня 2011

ЗА ЩО ВБИЛИ ЯХІЄВА?

ЯхієвВбито депутата обласної ради трьох скликань, кам’янчанина, президента ВАТ «Адамс» Адама ЯХІЄВА. Про цю новину в суботу, 2 квітня, говорили всі. Вона стала найтрагічнішою подією не тільки для розмов у регіоні, а й провідним сюжетом багатьох випусків новин загальнонаціональних ЗМІ та інтернет-сайтів.

Що й казати, така новина не могла не обрости шлейфом чуток. Із самого початку містом ширилась інформація, що причина смерті ЯХІЄВА – самогубство. Як аргумент, наводили проблеми у бізнесі, з якими останнім часом зіткнувся Адам Михайлович.

Та цю версію одразу ж відкинули правоохоронці. 

 – Депутата обласної ради, 56-річного Адама ЯХІЄВА було вбито у ніч на суботу 2 квітня, – повідомив начальник Кам’янець-Подільського РВ УМВСУ в Хмельницькій області Олександр ЗАВАДСЬКИЙ. – Його знайшли з вогнепальним пораненням у голову у власному будинку в с.Жовт­неве, на третьому поверсі, в спальні, у ліжку. Постріл зроблено в ліву скроню. На місці події знайдено кулю від пістолета 9-міліметрового калібру.

Для розслідування обставин смер­ті одразу виїхала слідчо-оперативна група міліції, яку очолив особисто начальник УМВСУ в Хмельницькій області Сергій ШУТЯК.

За даним фактом порушено кри­мінальну справу за ст.115, ч.1, ККУ (умисне вбивство). Наразі відпрацьовуються декілька можливих версій. 

Розуміємо, що в такому випадку розраховувати на обширний коментар від правоохоронців не доводиться, адже, поки триває слідство, вони не мають права розголошувати всіх його подробиць. Проте нині журналісти, політики та громадськість висувають декілька суб’єктивних вер­сій вбивства Адама ЯХІЄВА. 

Однією з них стала політична приналежність покійного: він – член ВО «Батьківщина». Через декілька годин після смерті лідерка цієї партії Юлія ТИМОШЕНКО написала в одній із со­ціальних мереж: «У Хмельницькому вбили нашого депутата. За малий бізнес. На форумі читаю: «Не треба було йти в БЮТ – не вбили би. Страшні часи, страшна логіка… За­стрелили сьогодні вночі. Четверо ді­тей має. Яке горе! Багато державних нагород, депутат облради трьох скликань. Від­мов­лявся переходити в ПР». 

У понеділок було зроблено офі­цій­ну заяву від фракції БЮТ у Верховній Раді, в якій нардепи вимагали негайного розслідування цього резонансного вбивства. Прокоментував ситуацію і лідер районної орга­нізації ВО «Батьківщина» Микола ЖОГАН (до речі, Адам Михайлович був членом саме цього осередку ВО «Батьківщина»):

– Без сумніву, Адам ЯХІЄВ – це потужний лідер, – зазначив Микола В’ячеславович. – Як колишньому правоохоронцю, мені нині негоже давати якісь коментарі стосовно вбивства. Ця трагедія є шоком для всіх нас. Спо­діваємося, що слідство встановить причетних до вбивства, і ми дізнаємося правду.

Своє бачення навколо політичної версії вбивства висловив і голова МО Партії регіонів Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО. Так, у багатьох інтернет-виданнях з’явився його коментар: «Не можна використовувати чиюсь смерть у політичних іграх! Наскільки я знаю, він  був винен чимало грошей кредиторам, останнім часом у нього виникли труднощі з виплатами. Навіть якби він захотів перейти в Партію регіонів, то наше керівництво було би проти». 

Ймовірною версією вбивства Адама Михайловича називають бізнесові інтереси. Звідусіль говорять, що саме 2 квітня мали відбутися збори акціонерів ВАТ «Адамс». Адам ЯХІЄВ контролював понад 70% акцій цього підприємства. Попри існуючі фінансові труднощі, які спіткали підприємство останнім часом (кажуть, що значна частина майна перебуває під заставою), воно й досі залишається ласим шматком для збагачення. Чого лишень вартують земля в центрі міста, де нині розташований хлібокомбінат, цукровий завод у Макові та, врешті, й саме підприємство, яке орендує декілька тисяч гектарів землі!  

Називають, окрім двох основних версій, ще декілька. 

Сьогодні всі сили правоохоронців області і не тільки кинуті на пошук вбивці Адама ЯХІЄВА. Сподіваємося, що контроль з боку політичних дія­чів і громадськості збільшить шанси розкрити цю гучну справу. 

3 квітня відбулося прощання з шанованою людиною, відомим біз­несменом, меценатом, українським чеченцем, який залишив значний слід в історії Кам’янеччини. Тіло загиблого родина повезла на Батьків­щину – до Чеченської республіки Російської Федерації.

Політика це, бізнес чи інші меркантильні інтереси, але ніхто не має права позбавляти людину життя. В будь-якому випадку вбивство – то страшенний гріх.  


ПІШЛА З ЖИТТЯ ТАЛАНОВИТА І МУДРА ЛЮДИНА –  ЯХІЄВ АДАМ МИХАЙЛОВИЧ 

ЯХІЄВ Адам Михайлович працював директором Кам’янець-Подільського консервного заводу з 9 вересня 1986 р., з жовтня 1996 р. став президентом ВАТ «Адамс». За роки роботи на підприємстві ЯХІЄВ А.М. показав себе як енергійний, прогресивний керівник, вмілий організатор, грамотний спеціаліст, вимогливий до себе і колег по роботі.       

Крім основної роботи, ЯХІЄВ А.М. брав активну участь у громадському житті міста і району – депутат Хмельницької обласної ради, член колегії Кам’янець-Подільської райдержадміністрації. 

ЯХІЄВ А.М. надавав постійну допомогу дитячим навчальним закладам, школам-інтернатам, лікувальним закладам, організаціям культури та спорту, різним релігійним конфесіям. 

На Міжнародному телекінофорумі «У третьо­му тисячолітті – разом» ЯХІЄВ А.М. нагоро­джений дипломом лауреата конкурсу з врученням спеціального призу – «Афродита» за ви­значний внесок у забезпечення свободи слова та розвиток телебачення. За значний внесок у розбудову України, заслуги перед україн­ським народом, Українською православною церквою та благодійну діяльність ЯХІЄВ А.М. нагороджений знаком ордена «Святий Князь Володимир» IV ступеня, орденським знаком «Слава на вірність Вітчизні», дипломом Міжнародного відкритого рейтингу популярності та якості товарів і послуг «Золота Фортуна». 

У березні 2002 р. ЯХІЄВУ А.М.  присвоєно звання «Кращий роботодавець року». 2004 р. ЯХІЄВУ А.М. вручено Грамоту Верховної Ради за особливі заслуги перед українським народом, відзнаку Кам’янець-Подільської міської ради «Честь і шана» за вагомий внесок у розвиток міста, вирішення його соціальних проблем, активну участь у благодійному русі.

Депутатський корпус, виконавчий комітет Кам’янець-Подільської міськради та трудовий колектив Кам’янець-Подільської міськради висловлють щире співчуття  родині ЯХІЄВИХ із приводу передчасної втрати – смерті Адама Михайловича ЯХІЄВА. 

З глибоким сумом констатуємо, що пішов з життя талановитий керівник, добра та щира людина, турботливий і люблячий батько. У нашій пам’яті Адам Михайлович назавжди залишиться як достойний член нашої громади.

Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, члени виконавчого комітету Василь СЕНЮК, Григорій ГОРШУНОВ, Сергій БАБІЙ, Василь СУКАЧ, Валентина СТЕЛЬМАХ, Віктор ТИМЧЕНКО, Віктор ДУГАНЕЦЬ, Сергій ГОЛУБІШКО, Олександр БОРЕЙКО, Микола ТКАЧ,  Леонтій РОГАЛЬ, депутати міської ради у повному складі.


ПАМ’ЯТІ АДАМА ЯХІЄВА

На 57-му році життя перестало битися серце авторитетної в краї людини, досвідченого та висококваліфікованого спеціаліста, мудрого керівника та великого життєлюба Адама ЯХІЄВА. 

З 35-ти років, сповнених самовідданої праці, 17 він пропрацював керівником ВАТ «Адамс», яке завдяки його керівництву стало одним із головних підприємств в Україні з переробки сільськогосподарської продукції та відоме далеко за межами нашої країни.

Життєвий шлях Адама ЯХІЄВА – зразок людської гідності, добропорядності, уміння працювати з людьми.

Народився Адам Михайлович у м.Темиртау Казахської РСР, але його фаховий ріст і самоствердження пов’язані з Україною та Кам’янеччиною. 

Після закінчення Одеського технологічного інституту харчової промисловості ім.Ломоносова він працював бригадиром радгоспу «Комунар» Новоушицького району. Впродовж 1977-1986 рр. працював інженером-технологом, начальником цеху радгоспу «Хмельницький» Хмельницького району.

З 1986 р. Адам ЯХІЄВ призначений директором Кам’янець-Подільського консервного заводу. 1994 р. обраний головою правління ВАТ «Адамс». 

1997 р. Адаму Михайловичу присвоєно почесне звання «Заслужений працівник промисловості України», його нагороджено орденом «За заслуги III ступеня», присвоєно звання «Кращий роботодавець року» серед підприємств Хмельницької області. 

Адам ЯХІЄВ неодноразово обирався депутатом Кам’янець-Подільської районної ради та Хмельницької обласної ради. 

Адам Михайлович вирізнявся міцним характером, творчою ініціативою, сучасним мисленням, здатністю оперативно приймати обгрунтовані рішення. Він постійно спрямовував зусилля колективу на модернізацію стилю їх роботи, був вимогливим до себе і колег.

За період роботи Адама ЯХІЄВА на посаді керівника різко зросли економічні та технічні показники підприємства. З 1986 р. виробництво консервів зросло більш ніж удвічі, продуктивність праці – на 164%. Турбота про своїх працівників – це ще одна важлива риса Адама Михайловича. 

Усі, хто знав Адама ЯХІЄВА, любили і поважали його за чуйне ставлення до людей, велику душевну щедрість, мудрість та оптимізм.

У ці скорботні дні висловлюємо щире, глибоке співчуття рідним і близьким покійного. Світла пам’ять про Адама Михайловича ЯХІЄВА назавжди збережеться в наших серцях.

Михайло ЖЕЛІЗНИК, Іван РОМАНЧУК, Ніна ФАБІЯНСЬКА, Остап КОЛОТИЛО, Павло ДОВГОПОЛ, Віталій ДУБИЦЬКИЙ, Сергій КРОТІК, Мар’ян КРАСУЦЬКИЙ, Семен ДАРЧУК, Володимир МОРОЗ, Олександр ЗАВАДСЬКИЙ, Олександр ФЕДИК, Борис БЕЦ, Ганна ВИСОЧАНСЬКА.


ПРОБАЧ, ДРУЖЕ…

Адам ЯХІЄВ – ціла епоха у житті нашого міста. Першим з подолян він буквально увірвався в бізнес, «прорубав» вікно у світ високих технологій і рішень. Він був великою людиною та моїм другом. При зустрічах просив: «Зайди – поговоримо!». Я не йшов. І тепер жалкую: мабуть, йому було дуже важко, і він шукав розради. Пробач, друже!.. Вічна Тобі пам’ять! 

Анатолій ТКАЧ, депутат районної ради.  


СУМУЄ «АДАМС»

Колектив ВАТ «Адамс» глибоко сумує з приводу передчасної  смерті надзвичайної людини, президента Товариства Адама Михайловича ЯХІЄВА, розділяє біль і смуток безмірного горя родини і висловлює щирі співчуття дружині Людмилі Анатоліївні, донькам Мар’яні, Мадіні та Мадлен, сину Олегу та всім рідним. 

Світла пам’ять про Адама Михайловича назавжди збережеться в наших серцях.