Субота, 20 Квітня 2024 р.
30 Березня 2012

У СПРАВі ВБИВСТВА ЯХІЄВА КРАПОК ЩЕ НЕ СТАВЛЯТЬ

Адам ЯхієвМинув рік відтоді, як в ніч на 2 квіт­­ня у власному будинку в с.Жовтневе пострілом у ліву скроню було вбито 56-річного Адама ЯХІЄВА – президента ВАТ «АДАМС», депутата обласної ради (БЮТ).

Трагічна новина шокувала не лише Кам’янеччину та область, коментарі з приводу вбивства відомого бізнесмена оприлюднювали центральні ЗМІ. Спочатку їх лейтмотивом було політичне підгрунтя, однак з часом політики перестали використовувати смерть людини як привід посперечатися з опонентами. Також у перші ж дні було спростовано і версію про самогубство. Одним з найбільш імовірних мотивів убивства було названо підприємницьку діяль­ність Адама ЯХІЄВА.

До розслідування резонансного вбивства одразу взялася слідчо-оперативна група міліції, яку особисто очолив начальник УМВСУ в Хмельницькій області Сергій ШУТЯК. Було порушено кримінальну справу за ст.115, ч.1, ККУ (умисне вбивство).

І ось, напередодні річниці смерті Адама Михайловича із запитаннями щодо результатів розслідування ми звернулися до обласного управління МВСУ.

Позавчора начальник відділу із зв’язків з громадськістю УМВСУ в Хмельницькій області Інна ПРОНИК повідомила «ПОДОЛЯНИНУ», що правоохоронці весь цей час працюють над резонансною справою щодо факту вбивства Адама ЯХІЄВА. Але деталі розслідування не можуть бути оприлюднені до його завершення.

  Отже, зважаючи на таємницю слідства, журналісти поки що не отримали відповіді на запитання, чи є підозрювані, чи є затримані за підозрою в скоєнні злочину тощо.

За словами Інни В’ячеславівни, наразі перевіряється основна версія причини вбивства – економічно-господарська діяльність Адама ЯХІЄВА.

Адам ЯХІЄВ (17 травня 1954 р. – 2 квітня 2011 р.) 1986 р. став ди­ректором Кам’янець-Подільського консервного заводу, а з 1996 р. – керівником створеного на його базі ВАТ «Адамс». 

Під керівництвом Адама Михайловича підприємство увійшло до числа провідних українських переробників сільськогосподарської продукції та виробляло третину консервованої продукції Хмельницькій області. Завдяки його підприємливості та невтомності, завод здобув європейську славу, про що свідчила тісна співпраця з кращими зарубіжними фірмами та компаніями – «Антон Олерт», «Бондюель», «Кляйн», «Бухер», «FMS», «Янке» та ін.

На жаль, в останні роки підприємство зіштовхнулося з економічними труднощами, також так і не вдалося реалізувати проект забудови кварталу в цент­ральній частині Кам’янця, який омріював Адам ЯХІЄВ…

Він був батьком чотирьох дітей, шанованою людиною, відзначений низкою державних і міжнародних нагород, визнаним меценатом краю.

Його називали українським чеченцем. Усі, хто знав Адама Михайловича, відзначали мудрість, щирість та справжню кавказьку гостинність цієї непересічної людини.

Тіло покійного було відправлено до Чеченської республіки, де й поховано за звичаями чеченського народу.

Після смерті Адама ЯХІЄВА керівництво ВАТ «Адамс» здійснює старша донь­ка – Мар’яна.