Субота, 27 Квітня 2024 р.
7 Вересня 2012

ЗЛОЧИН – СТОЯТИ ОСТОРОНЬ ПІД ЧАС ЗЛОЧИНУ

ЗЛОЧИН - СТОЯТИ ОСТОРОНЬ ПІД ЧАС ЗЛОЧИНУПісля страшного вбивства молодого хлопця, яке сколихнуло місто два місяці тому, місцеві жителі насторожено ставляться до будь-якої сутички на вулиці. І не дивно, адже стати жертвою такої ситуації не хоче ніхто. Та от тільки ініціатори бійок не настільки вразливі, їх чомусь не лякають фатальні наслідки і відповідальність за скоєне.

Нещодавно просто посеред вулиці троє молодиків нещадно відлупцювали чоловіка, якого ледь вдалося привести до тями. Встановити особу потерпілого, кривдників і причину бійки не вдалось. Адже коли на місце події прибула швидка і правоохоронні органи, там уже нікого не було. Єдиними свідками побиття чоловіка були продавець цілодобового магазину, біля якого, власне, і сталася сутичка, і жителі прилеглих будинків, котрих розбудив галас за вікнами.

– У ніч на 26 серпня, близько п’ятої ранку, ми прокинулися від криків, що доносилися від цілодобового магазину «Імперія», – читаємо в листі, який надійшов на адресу редакції від жителів будинку №17 на Хмельницькому шосе. – Виглянувши у вікно, ми побачили, як троє молодих хлоп­ців били одного, котрий від ударів ногами по обличчю вже не міг підвестись. Але кривдники на це не зважали, як і не зважали на слова: «Не бийте, будь ласка!». Після таких знущань хлопець зне­притомнів.

Продавець розповіла, що потерпілий перед бійкою зайшов до крамниці й купив буханець хліба.

– Iз чого все почалося, не знаю, бо я вже побачила, як б’ються на вулиці. Але били його дуже, – пригадує жінка. – Буває, що хлопці штовхаються під магазином, я вийду крикну: «Чого це людям спати не даєте?» – і всі заспокоюються. Але щоб так били, то я не пам’ятаю. У мене є 20-річний син, страшно уявити, що таке може статися і з ним.

Очевидиця запевнила, що спочатку викликала за допомогою екстреної кнопки службу охорони, а згодом зателефонувала до міліції та лікарні. Проте правоохоронці, за її словами, приїхали через хвилин 30, а карета швидкої ще пізніше. За той час чоловіка вдалося привести до тями. Таксисти і ще одна жінка, яка живе по сусідству, допомогли потерпілому підвестись. Як виявилося, чоловік живе неподалік, а тому, трохи оговтавшись, пішов додому.

Невтішна вимальовується кар­тинка. Виходить, що тебе просто посеред вулиці можуть відлупцювати до напівсмерті, а допомогти тобі ніхто не поспішить.

Дякувати Богу, що цей випадок мав не летальний кінець. А могло би бути все набагато гір­ше. Чому правоохоронці не прибули вчасно і не затримали кривдників? І що робити очевидцям таких пригод (адже навряд чи жін­ка кинеться із кулаками на трьох молодиків)? З такими запи­тан­нями ми звернулися до начальника штабу міськвідділу мі­ліції майора міліції Андрія КОГУНЯ.

– О 4-й ранку Кам’янець-По­дільський міський відділ внут­рішніх справ отримав повідомлення від невідомої особи про те, що біля магазину «Імперія» група громадян порушує тишу, – повідомив Андрій Миколайович. – І вже за 10 хвилин на місце прибула машина Державної патрульної служби. Зверніть увагу: про бійку ніхто не говорив, йшлося про порушення тиші.

А щодо невчасності, то тут я не погоджусь. Згідно з наказом Міністерства внутрішніх справ, основна слідчо-оперативна група повинна відреагувати на повідомлення про злочин або пригоду впродовж 15 хвилин. Плюс дається час, необхідний для прибуття на місце події. В цьому випадку впродовж 10 хвилин прибула перша машина ДПС. А слідчо-оперативна група приїхала ще через 10 хвилин, оскільки була на іншому виклику.

Основною проблемою в таких випадках Андрій Когунь вважає брак достовірності та повноти інформації.

– Маю прохання до всіх жителів міста: якщо ви стали свідком злочину, то, перш за все, потрібно зателефонувати до міліції. Після цього назвати черговому своє ім’я, чітко вказати адресу і змалювати ситуацію, яка відбувається на ваших очах. Тільки після цього оперативна група зможе максимально швидко виїхати на місце події. Якщо ж ви плутаєтесь у відповідях, відмовляєтеся називати адресу і своє ім’я, то лише затримуєте правоохоронців і збільшуєте ймовірність вважати ваш виклик хибним, – зазначає Андрій Миколайович.

За словами правоохоронця, про поведінку свідків до приїзду міліції говорити важко, адже бувають різні випадки. Головне не залишатися байдужим. Якщо ви відчуваєте, що зможете допомогти, то потрібно відразу ж кидатися на допомогу. Або ж попередити правопорушників, що ви ви­кличете міліцію (зазвичай це їх відлякує). Ще один варіант – зді­йняти шум і дати зрозуміти зловмисникам, що злочин помічено. Якщо самому лячно це робити, то потрібно скликати на допомогу сусідів, знайомих, звичайних перехожих і разом намагатися за­тримати зловмисників, доки не приїдуть правоохоронці. Головне не панікувати і не споглядати осторонь, як на ваших очах, можливо, вбивають людину.