П'ятница, 29 Березня 2024 р.
27 Грудня 2013

ПОВІЛЬНЕ ВБИВСТВО

ПОВІЛЬНЕ ВБИВСТВОУ ніч на 22 грудня подружжя з Кам’янця-Подільського втратило єдину доньку, дворічна дівчинка – матусю, а велика родина – завжди усміхнену й непосидючу сестру, племінницю, тітку.

Причину такої втрати правоохоронці пояснюють сухо та лаконічно: «21 грудня, близько 20.30, у квартирі 31-річної кам’янчанки під час спільного розпиття спиртних напоїв, між нею та 21-річною місцевою жителькою виникла суперечка, під час якої остання кухонним ножем завдала господарці декілька ударів у тулуб, спричинивши тілесні ушкодження, від яких жінка 22 грудня, близько 3.50, померла за місцем проживання». За тиждень ця інформація облетіла місто й обросла масою чуток. Що насправді сталося в ту злощасну ніч, намагалися дізнатися й журналісти «ПОДОЛЯНИНА».

ДЕКІЛЬКА ДЕТАЛЕЙ ВІД ПРАВООХОРОНЦІВ…

У міськвідділі міліції ми поспілкувалися зі старшим слідчим слідчого управління в Хмельницькій області Олександром МОСКАЛЬЧУКОМ, який розслідує цю справу.

З його слів, потерпіла ще до смерті детально розповіла про все, що сталося між нею та затриманою.

Але доки ведеться слідство, розголошувати ці покази заборонено. Достеменно відомо лише, що на затриманій немає жодних тілесних ушкоджень. Вражає й кримінальне минуле 21-річної жінки. Вперше до в’язниці вона потрапила 2008 р. за крадіжку, відсиділа 1,5 року і звільнилася за амністією. Однак 2012 р. знову взялася за старе, за що їй присудили 3 роки ув’язнення. Та, у зв’язку із вагітністю підсудної, їй дали відстрочку до досягнення дитиною трирічного віку. Каятися молода мати не збиралася, і 2013 р. вкотре опинилася на лаві підсудних через липкі руки. За дивним збігом обставин, вирок суду (4,5 роки ув’язнення) винесли 25 грудня, через три дні після трагедії.

Тому нині замість того, аби відбувати термін у колонії, кам’янчанка перебуває в місцевому ІТТ через відкрите кримінальне провадження за ч.2 ст.121 (умисне тяжке тілесне ушкодження, яке спричинило смерть потерпілого). Їй світить від 7 до 10 років. Хоча є ймовірність, що термін може бути знову пом’якшено, оскільки затримана чекає на другу дитину.

Щодо померлої, то в міліції повідомили, що проблем із законом у неї ніколи не було.

… ТА КОНФІДЕНЦІЙНІСТЬ ВІД ЛІКАРІВ

На станції екстреної медичної допомоги в ту ніч чергував старший лікар зміни Віктор ЧАБАН, який розповів нам про те, що бачив.

– Перший виклик надійшов о 22.30. Коли ми приїхали на місце, молода жінка сиділа на кухні й повідомила, що її порізали ножем. Ми зробили огляд, надали необхідну допомогу й доставили до лікарні з діагнозом «ножові поранення грудної клітки і живота». Через три години – знову виклик на ту ж адресу. Звичайно, ми здивувалися, чому хвора не госпіталізована, але та сказала, що в лікарні її запевнили, ніби все нормально, й відправили додому. Цього разу жінка скаржилася на слабкість, запаморочення та біль у ранах. Враховуючи, що удари завдано в ділянку черевної порожнини, могла виникнути внутрішня кровотеча (хоча стан пацієнтки був нормальний: тиск і пульс – у нормі). Через це ми вдруге відвезли її до травмопункту. Ще через три години – знову виклик в те ж саме місце. Цього разу ми вже констатували смерть.

Чому молоду людину з такими серйозними травмами та скаргами на погане самопочуття двічі відправляли з лікарні додому, де та врешті й померла? Чи надали їй необхідну медичну допомогу, та яка офіційна причина смерті? Знайти відповідь на ці запитання ми спробували в міській лікарні №1.

Однак у травмопункті в коментарі нам категорично відмовили, пославшись на те, що лікар, який тоді чергував, наразі здав зміну. Ані його прізвища, ані жодних контактів журналістам «солідарні» колеги не надали. А головний лікар міської лікарні №1 Дмитро ВАСИЛЬЯНОВ, який перебуває на лікарняному, запевнив, що на відмову від будь-яких офіційних коментарів вони мають повне право.

Але ж і померла мала право на вчасну та якісну меддопомогу, а журналісти – на доступ до інформації про резонансне вбивство.

З якого дива саме ця інстанція вперто прикривається конфіденційністю, нам поки що невідомо.