Субота, 20 Квітня 2024 р.
9 Травня 2014

СТРАХ ПІДЗАМЧАН: ПРОРОСІЙСЬКІ НАСТРОЇ ЧИ НЕТВЕРЕЗИЙ ГЛУЗД?

Про смерть мешканця від рук проросійськи налаштованих громадян заговорили і в Кам’янці. До редакції «ПОДОЛЯНИНА» минулого тижня надійшов лист шокуючого змісту, під яким підписалися два десятки підзамчан. Вони описують факт злочину з іменами конкретних людей і запевняють, що мотиви його скоєння – політичні, а злочинців не покарано.

«Жив на Підзамчі звичайний сім’янин, батько двох дітей, патріот України Юрій, – ідеться в листі. – Коли Росія напала на нашу Державу, він одним з перших пішов до військкомату записатися добровольцем, аби захищати Вітчизну. 14 квітня троє проросійських громадян, жителів Старого міста, вулиці Некрасова та міста Шепетівки, посеред білого дня прийшли в домоволодіння Юрія, що на Кіргізова, де били й катували його. Лікарі вісім діб боролися за Юрине життя, але врятувати його не змогли. Незважаючи на це, жодного з чоловіків навіть не було затримано, вони вільно ходять містом».

Аналогічного листа, в котрому вимагають невідкладних дій, кам’янчани надіслали до прокуратури міста, обласного управління МВС, міському голові та редакції одній з обласних газет. З’ясовуючи ж обставини описаного в листі злочину, ми вирішили поговорити з мешканцями Підзамча. Люди розповіли, що убитий був знайомий з одним із чоловіків, які прийшли до нього додому, а в біографіях останніх – не одна судимість.

– Я добре знала Юру, він – порядна і неконфліктна людина, був греко-католиком, постійно відвідував церкву, а ще щодня ходив на місцевий Майдан, – каже сусідка покійного. – Того дня була не просто бійка, вони добивали людину.

Вдалося поспілкуватися і з дружиною Юрія. Жінка вважає, що злочин стався саме на грунті суперечливих політичних позицій, бо конфлікт з приводу цього між двома знайомими чоловіками трапився не вперше.  

– Один зі злочинців, котрий знав Юру, привів до нас додому інших двох, – розповідає Наталя. – Я була в місті. Чоловік подзвонив і сказав, що хлопці йдуть його бити. Коли ми з донькою поверталися додому, троє чоловіків уже йшли вулицею від нас. Я побачила кров на одязі й запитала: «Що ви наробили?», а вони відповіли: «Принимай своего придурка!».

Зрозуміло, що в нинішній ситуації будь-які заяви про агресивно налаштованих молодиків з проросійськими настроями викликають особливе збентеження. Проте в міліції запевняють, що ця подія жодного політичного підгрунтя не має. Ось як коментує обставини ситуації слідчий міськвідділу міліції Тарас СОРОКА.

– Слідством встановлено, що 14 квітня троє знайомих чоловіків розпивали спиртні напої. До одного з них зателефонував підзамчанин і запросив у гості. Той погодився і попередив, що прийде не сам. На подвір’ї між господарем та «гостями» виникла суперечка, яка переросла в бійку.

В ході розслідування достеменно встановлено, що чоловіки до проросійських організацій не причетні, бесід і суперечок на політичні теми між ними не було, – каже слідчий. – Справді, чоловіки раніше притягувалися до кримінальної відповідальності за крадіжки, грабежі та спричинення тілесних ушкоджень. Двоє чоловіків наразі – в статусі свідків. Проте після слідчих дій і встановлення підстав їхньої причетності до злочину вони можуть опинитися і в статусі підозрюваних. Щодо третього складено повідомлення про підозру у вчиненні злочину. Однак поки що його місцезнаходження не відоме.

Працівники міліції наразі розшукують злочинця і просять мешканців, які мають інформацію про будь-які обставини, звертатися до міліції..