Середа, 24 Квітня 2024 р.
17 Грудня 2010

МОЛОДІ ТА ПЕРСПЕКТИВНІ

Після квітневої реорганізації, яка відбулася цьогоріч в обласному управлінні внутрішніх справ, міський і районний відділи міліції очолили молоді за віком, але аж ніяк не за досвідом, керівники. Начальником міськвідідлу міліції призначили колишнього керманича Летичівського райвідділу міліції майора міліції Юрія ДАХНА, а райвідділ очолив майор міліції Олександр ЗАВАДСЬКИЙ. Молоді, амбітні та надзвичайно наполегливі, вони практично одночасно починали свій трудовий шлях у міліції. Менш ніж за десять років пройшли шлях від простих оперуповноважених до начальників відділів. Наскільки важко було Юрію Валентиновичу після Летичева «прижитися» у специфічному Кам’янці, де до чужих дещо упереджене ставлення, і як прийняв колишнього оперативника, а тепер керівника, Олександра Миколайовича рідний райвідділ, – у нашій з ними розмові напередодні професійного свята – Дня міліції.


Юрій ДАХН– Юрію Валентиновичу, чому саме професія міліціонера?

– Це була моя ініціатива, хоч батьки спочатку були проти. У родині, окрім мене, міліціонерів не було. 

– Ви перевелися до нас із Летичівського райвідділу, не важко було приступати до роботи в незнайомому та достатньо специфічному місті?

– Кам’янець – і справді дуже своєрідне місто. До призначення я був тут усього тричі: один раз із екскурсією, та двічі – у справах. Порівняно з Кам’янцем Летичівський район невеликий, кількість особового складу всього 50 осіб. Нині в моєму підпорядкуванні знаходиться понад 200 осіб, і це було першою проблемою, яку потрібно було вирішувати. Керувати таким великим відділом не так уже й просто, адже він є другим за величиною в області. Навіть якщо порівнювати за навантаженістю в роботі, то в Кам’янці вона інколи може бути вищою, ніж у Хмельницькому.

Як новій людині, мені довелося завойовувати авторитет із самого початку, адже нікого в місті не знав. Але, гадаю, мені вдалося знайти порозуміння з колегами.

– На Вашу думку, яким має бути керівник: толерантним, терплячим чи, навпаки, авторитарним?

– Коли я тільки прийшов на службу в карний розшук, мій наставник постійно повторював: «Стався до людей так, як би хотів, щоб вони ставилися до тебе». І я намагаюся дотримуватися цього правила. Якщо людина винна, значить, має бути покарана. Якщо це був проступок чи єдиний факт неправильних дій, потрібно давати шанс. У першу чергу, має бути людське ставлення. 

Найбільше за все не терплю брехні. Хай краще скажуть правду, якою б вона не була, аніж потім я дізнаюсь її від інших. А дізнаюся в будь-якому випадку, правди не приховаєш. Та й одразу видно, коли людина тебе обманює. Сам починав роботу не з керівних посад, тож знаю, де і в якій ситуації що можна сказати і як зробити. І якщо працівники починають десь виправдовуватися чи придумувати байки, то одразу розумієш, що хочуть обманути. 

– Юрію Валентиновичу, Ви задоволені тим, як цьогоріч спрацював міськвідділ міліції? 

– Так, незважаючи на реорганізацію, відділ спрацював добре, а деякі служби навіть краще, ніж минулого року. Найкраще за всіх потрудився сектор карного розшуку. Статистика за звітній період свідчить про зменшення кількості зареєстрованих пограбувань, незаконних заволодінь транспортними засобами. Розкрито всі 7 фактів розбоїв. Працівниками сектору карного розшуку розкрито 193 злочини, що становить 33,2%, тоді, коли середній показник по області складає 32%.

Цього року збільшилася кількість крадіжок як із квартир, так і мобільних телефонів. Такий стан речей можна пояснити безпечністю громадян, які нехтують елементарними правилами безпеки, часто пускають у квартиру незнайомих або малознайомих. Соціальна та економічна криза стала поштовхом до збільшення кількості шахраїв. Знову ж таки, спрацьовує фактор довіри, який для шахраїв є основним критерієм для подальшого скоєння злочину. Значного розповсюдження набули шахрайства під приводом зняття причини, заговорів, відвернення біди, що загрожуює конкретній особі чи сім’ї. Також останнім часом збільшилася кількість шахрайств під легендою, коли шахраї представляються працівниками різних соціальних служб. Тож вкотре хочу звернутися до громадян бути уважними, не довіряти незнайомим людям.

Відділом БНОН задокументовано 91 злочин, пов’язаний із незаконним обігом наркотиків. Виявлено 41 факт збуту наркотичних речовин. Під час проведення оперативно-профілактичного відпрацювання навчально-виховних закладів міста із запобігання та розповсюдження наркотичних речовин серед підлітків було виявлено 3 факти незаконного зберігання наркотичних засобів наркозалежними особами. 

Відділенням СДСБЕЗ виявлено 46 економічних злочинів. Порівняно з минулим роком зменшилася кількість важких і кваліфікованих злочинів.

Також на достатньому рівні працюють сектор дізнання та слідчі міськвідділу. Турбує, що маємо некомплект у патрульній службі міліції. 

Взагалі, особовий склад на сьогодні достатньо молодий. Тож потрібно розповідати, показувати та вчити. Ніколи не потрібно говорити людині, щоб вона вчилася сама. Якщо так казати та пускати все на самоплив, то працівник наробить помилок, через які потім страждатиме весь особовий склад і робота. Треба зробити так, щоб до тебе не боялися прийти із запитаннями. Людина не може всього знати. Немає бездоганних, ми також чогось не знаємо, радимося зі старшими.

– Які основні проблеми на сьогодні турбують міліцію?

– На сьогодні обличчя міліції молоде, а працівників з досвідом значно менше. Проблема полягає в тому, що після закінчення професійних вишів молоді міліціонери мають лише певний багаж знань, який поки що не підкріплений практикою. Потрібні час і практичні навики у тому, як діяти в тій чи іншій ситуації, щоб бути професіоналом своєї справи. 14 грудня на сесії міської ради було затверджено Програму спільних дій Кам’янець-Подільського МВ УМВСУ в Хмельницькій області та Кам’янець-Подільської міської ради, її виконавчих органів щодо профілактики злочинності на 2011-2015 рр. Приємно, що міська влада нас підтримує, адже ми спільно повинні дбати про захищеність і безпеку жителів нашого міста.

– Що би Ви побажали колегам напередодні Дня міліції?

– Найголовніше – здоров’я та удачі, а я, як начальник, буду їх завжди підтримувати, бо це мій особовий склад, за який відповідаю.


Олександр ЗАВАДСЬКИЙ– Олександре Миколайовичу, як Ви потрапили в міліцію? Це була мрія дитинства чи бажання батьків?

– Ні те, ні інше. В нашій родині я – перший міліціонер. Рішення виникло, коли закінчував ліцей, тож вступив у Київський інститут внутрішніх справ, після закінчення якого потрапив за направленням оперуповноваженим у Шепетівську виправну колонію №98.

– Не важко було працювати із ув’язненими?

– Ні. А чому має бути важко? Вони такі самі люди, як і всі, але так склалися їхні життєві обставини, що перейшли межу закону. 

– Без перебільшення можна сказати, що Ви стрімко пішли кар’єрними сходинами: працювали першим заступником – начальником кримінальної міліції двох райвідділів, нашого міськвідділу, тепер знову повернулися в район. Чим зумовлені такі зміни?

– Завжди хотілося бути ближче до домівки, до батьків. Маю честь працювати у відділі, з якого свою кар’єру починали Йосип ЖЕЗІЦЬКИЙ, Петро БАСЮК, Микола САВАРЧУК, Михайло СІМАШКЕВИЧ, Віктор СЕМЕНЮК, Сергій ШУТЯК, Федір ДАНІВ, Сергій КОБЛЯ та інші. 

Робота у райвідділі налагоджена, колектив боєздатний, практично повністю укомплектований. Специфіка району, в порівнянні з містом, має свої відмінності, наприклад, у нас є значний відсоток кваліфікованих злочинів. Протягом поточного року на території району було скоєно 253 крадіжки. Злодії проникають у помешкання переважно через вікно або незамкнені двері. Хто в селах так замикає хати, як у місті? Старенька бабуся піде собі на город, закриє хату на ключ, ще й може його у замку залишити. Каталізатором скоєння крадіжок стали зростання безробіття, відсутність можливостей працевлаштування а також прагнення швидкого збагачення. Ріст крадіжок можна пояснити і тим, що відбулися зміни в законодавстві, внаслідок яких кримінальна відповідальність за викрадення чужого майна настає у випадку, коли завдана шкода становить більше 86 гривень. Якщо в містах основним предметом посягання крадіїв є золоті вироби та гроші, то в районі – це кури, металевий та алюмінієвий посуд, проводи, інструменти, металобрухт.

Також варто відзначити про ріст кількості злочинів, вчинених групою осіб. Протягом поточного року нам вдалося затримати дві такі групи, які скоювали крадіжки майна з території ВАТ «Подільський цемент», і групу, що «промишляла» на території Подільської та Чабанівської громад. Також було викрито групу, яка протягом минулого року скоювала крадіжки майна громадян Кам’янської та Устянської громад. Нами було доведено їхню причетність до скоєння семи крадіжок. 

– Олександре Миколайовичу, чи можна, враховуючи значну протяжність нашого району та його масштабність, говорити про територіальну спрямованість злочинів, про так звані «кримінальні» села та безпечні? 

– Такого чіткого поділу я би не робив, але дійсно, чим ближче село до міста, тим більше ризиків скоєння там різного роду правопорушень і злочинів. Враховуючи статистику, то найбільша кількість зареєстрованих злочинів спостерігається на території Кам’янської, Слобідсько-Кульчієвецької, Устянської, Гуменецької, Жванецької, Довжоцької, Рудської та Орининської громад. На противагу їм, у таких селах, як Супрунківці, Великозалісся та Шустівці, було зареєстровано лише по одному злочину.

– Левова частка у швидкому розкритті злочину – це оперативність правоохоронців та їхня мобільність. Із цим у райвідділі міліції все добре?

– Звичайно. Незважаючи на те, щоб добратися до деяких сіл, треба потратити годину або й більше, ми намагаємося максимально оперативно реагувати на виклики громадян. Завдяки злагодженим діям працівників рай-відділу, практично по гарячих слідах вдалося розкрити такі резонансні злочини, як убивства в селах Кадиївці, Вербка та Стара Ушиця.

20 квітня в Кадиївцях у власному будинку було виявлено труп 37-річної жінки з різаними ранами грудної клітини. Всі обставини вказували на те, що вбивство скоїв друг її 18-річного сина. Та коли ми почали з’ясовувати обставини, за яких сталася трагедія, то виявилося, що вбивцею був син. Напередодні він з другом розпивали алкоголь, а потім напідпитку прийшли додому. Мати почала дорікати синові за те, що він приводить у хату підозрілих осіб. Слово за слово, почалася сварка, син вхопив ніж і проштрикнув ним матір. Щоб приховати скоєне, всунув ніж у руку сплячого друга, розірвав на мамі сорочку, щоб зімітувати згвалтування. Але, замітаючи сліди, замастив рукав куртки кров’ю. Нічого іншого не придумав, як кинути куртку в криницю на подвір’ї. Коли давав пояснення, поводив себе дуже підозріло, весь час плутав покази, і, врешті, зізнався. 

Примирення для однієї з пар із Вербки закінчилося також убивством. Чоловік прийшов з квітами, а тікав з кров’ю на руках. Пішки йшов у Вінницьку область, щоб сховатись від правосуддя, проте не вдалося. Через декілька днів після цього вбивства знову ж таки суперечка між подружжям призвела до того, що жінка проштрикнула ножем свого благовірного, який від рани помер в автомобілі швидкої допомоги. 

Протягом року працівниками райвідділу міліції було розкрито всі 6 фактів нанесення тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі три, що були зі смертельними наслідками, 4 розбої, 2 грабежі та 2 незаконні заволодіння транспортним засобом. Також розкрито згвалтування пенсіонерки із села Гелетина. 

– З кожним роком статистика поширення наркоманії серед українців малює для нас усе більш невтішні картини: кількість залежних від «кайфу» зростає в середньому на 10-15 тисяч осіб щорічно. І якщо раніше ця кількість наркозалежних збільшувалася в основному в промислово розвинених регіонах країни, то сьогодні їх стає все більше у сільській місцевості.

– Різновид зафіксованих фактів розповсюдження на території району наркотичних засобів залишається незмінним. Лідером є марихуана. Нам вдалося перекрити канал надходження на територію району з Тернопільської області макової соломки та амфетаміну. Житель села Мельниця-Подільська збував у нас наркотики. У нього було вилучено понад 6 кілограмів марихуани та 22 грами амфетаміну. 

Загалом протягом цього року із незаконного обігу було вилучено понад 16 кілограмів наркотичних засобів. Основним критерієм оцінки роботи міліції цьогоріч стала не кількість дріб’язкових фактів збереження наркотичних речовин, а кількість осіб, притягнутих до відповідальності за наркозбут. Працівниками райвідділу міліції було виявлено 12 наркозбувачів і доведено їхню причетність до 27 фактів збуту наркотичних речовин.

– Не так давно наш район прогримів на всю Україну у «Надзвичайних новинах». Говорили про те, що працівники райвідділу міліції викрили факт самогоноваріння та вилучили майже 20 тонн самогону. 

– Дійсно, такий факт був. 28 вересня працівники сектору ДСБЕЗ у селі Маків на господарстві гр.К. виявили та вилучили 331 пластикову ємність по 10 літрів кожна і 12 пластикових ємностей по 20 літрів із самогоном, 480 пачок дріжджів і 84 пластикові ємності  по 200 л кожна із бражкою. Це майже 17 тонн бражки та понад 3 тонни самогону. Збували оковиту як у Дунаєвецькому, так і в нашому районі. 

– Олександре Миколайовичу, що б Ви побажали своїм колегам напередодні професійного свята?

– Усім працівникам, а також ветеранам органів внутрішніх справ у першу чергу хочеться побажати міцного здоров’я, стабільності, удачі та сімейного благополуччя.