П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
18 Червня 2010

ХОЧЕШ ЖИТИ – НЕ ПИЙ БІЛЯ ВОДИ! І НЕ ТІЛЬКИ…

Приборкати стихію неможливо, як і безглуздо з нею боротися. Безпечність у таких випадках може грати з людьми злі жарти, особливо якщо ця безпечність проявляється на воді. Протягом останніх років стан справ із виникненням надзвичайних ситуацій на водних об’єктах Кам’янця-Подільського та району залишається тривожним.

Незважаючи на запроваджені заходи МУ ГУ МНС України в Хмельницькій області, управлінням надзвичайних ситуацій міської ради та відділу надзвичайних ситуацій РДА щодо запобігання загибелі людей через грубе порушення правил поведінки на воді за поточний період загинули 3 особи. Минулого року вода забрала життя 10 жителів міста і району, серед яких – одна дитина. 2008 р. загинуло 

6 осіб, 2007-го – 9.

Тіло загиблогоПро жахливу трагедію, яка сталася 7 травня на р.Смотрич, неподалік с.Цвіклівці, ми вже нещодавно писали. Але її могло б і не бути, якби люди дотримувалися елементарних правил безпеки на воді. Плавзасіб, на якому четверо молодих людей вирішили покататися на воді, був старим і технічно несправним. Сподівання, що все якось минеться, закінчилися трьома смертями.

Як розповів капітан служби ЦЗ Руслан НЕЗДОЛIЙ, для пошуку тіл загиблих було задіяно відділення підводного розмінування групи піротехнічних робіт ГУ МНСУ в Хмельницькій області та водолази річкового регіонального координаційного аварійно-рятувального центру ДСАРС МНСУ. Перший день пошуків загиблих не дав жодних результатів. На другий день до пошуків долучилися місцеві жителі з власними плавзасобами, і лише після обіду тіла загиблих було знайдено. Через необережність загиблих батьків сиротами залишилися троє неповнолітніх дітей.

Підступна вода щоразу поповнює список своїх жертв. Так, 19 квітня в р.Смотрич, біля с.Устя, загинула сім’я з трьох чоловік. Вони пливли на старому дерев’яному човні, який дав тріщину. Люди почали панікувати, пробували рятувати один одного, а натомість загинули.

Зелений змій став причиною трагедії для жителя с.Колодіївка. Під час риболовлі чоловік добряче випив, впав у воду, з якої не зміг вибратися. В ставку с.Привороття втопився 30-річний молодик, який перед цим добряче хильнув. Занурившись у воду, він так і не випірнув. Такі випадки, на жаль, не є поодинокими.

Як свідчить статистика, основними причинами загибелі є порушення правил поведінки на воді, купання в нетверезому стані та у незнайомих, необладнаних для купання місцях, неналежний нагляд за дітьми на відпочинку та використання човнів, не обладнаних для пересування на воді.

Кам’янець-Подільське МУ ГУ МНСУ в Хмельницькій області звертається до всіх громадян із турботою та проханням: відпочиваючи, до-тримуйтеся заходів безпеки! Щоб уникнути трагедії на воді, варто пам’ятати, що основними умовами безпеки є правильний вибір місць для купання; навчання дорослих і дітей плаванню, суворе дотримання правил поведінки під час купання та катання на плавзасобах, постійний контроль за дітьми у воді.

Не лізьте у воду в незнайомому для Вас місці, уникайте води зі швидкою течією, не заходьте у воду напідпитку, ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо не впевнені у своїх силах. Купаючись на «дикому пляжі» чи у незнайомому місці, не пірнайте з берега, гірки, дерева. У воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою. Купатися краще там, де є рятувальні служби.

Особливо слідкуйте за дітьми: їхня поведінка у воді – непередбачувана. Утримуйтеся від далеких запливів: переохолодження – головна причина трагічних випадків. Якщо човен перевернувся, зберігайте спокій. Той, хто добре вміє плавати, у першу чергу повинен допомогти тому, хто не вміє, та підтримувати його. Рятувати треба спочатку одного потопаючого, потім – іншого, допомогти одночасно кільком людям неможливо. Під час катання дітей необхідна присутність дорослого в кожному човні. Він мусить вміти керувати човном, добре плавати, знати прийоми надання невідкладної допомоги постраждалим на воді.

Будьте обережними, бережіть своє життя та життя своїх близьких! Дотримуйтеся правил безпеки на воді, привчайте до цього дітей! Батьки, не залишайте без нагляду дітей під час перебування біля води! Цінуйте життя! Не нехтуйте правилами безпеки!