П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
2 Квітня 2010

КАМ’ЯНЕЦЬКI МУХТАРИ

Якщо хочеш досягти гарного командного результату, треба навчитися діяти з командою як одне ціле. Легко, коли маєш із напарником спільні цілі, коли розумієш його з півслова. Хоча у деяких випадках вистачає і погляду, аби відчути командний дух, коли слова не те що недоречні, просто ти їх не можеш сказати, адже ти – сторожовий пес.

При міському відділі міліції існує кінологічна служба, в якій віддано і чесно працюють собаки Макс, Кобра і Даша. Вони – старожили. Є ще, звичайно, молоді щенята, але вони, як кажуть, до служби ще не доросли.

Iнспектор патрульної служби – кінолог міськвідділу прапорщик міліції Олександр ОНИЩЕНКО (на фото праворуч) – напарник Макса. Він найкраще знає його, адже до року ростив Макса вдома, а потім забрав на службу. Нині Макс, як і Кобра інспектора патрульної служби – кінолога міськвідділу прапорщика міліції Віталія СЄРОВА, має 4 роки стажу. Улюблена справа Макса – бувати на затриманнях. Часто він допомагав правоохоронцям у нелегких ситуаціях.

– Одного разу, – згадує Олександр Володимирович, – Макс допоміг працівникам нашого райвідділу розкрити крадіжку. Iз с.Ріпинці вночі викрали п’ятеро молодих свиней. Злочинці залишили після себе лише слід від воза. Саме він довів Макса до сусіднього села Кадиївці. А далі – вже справа техніки та робота дільничих, які швидко знайшли крадіїв. Також не обі-

йшлося без собаки розкриття вбивства у с.Степанівка. Підозрюваний у злочині, раніше судимий, добре знав, що «колотися» в жодному випадку не можна, мовляв, нехай спочатку міліція доведе причетність. Під час очної ставки Макс брав слід, залишений на знарядді вбивства, і чотири рази вказував на злочинця. «Ти можеш обдурити міліцію, слідство, але собаку обманути не можливо» – сказав я йому.

Справді, тварину не обдуриш, адже інстинкт самозбереження та природне чуття набагато сильніші за будь-які хитрощі. Злагоджена робота – ось як можна назвати вміння двох повноцінних стражів порядку діяти як одне ціле за умови, що один з них – людина, а інший – собака. Абсолютно не має значення: буде це розшукова робота чи за-тримання злочинця, або, взагалі, звичайне патрулювання. Гарантовані чітка команда і 

суворий погляд – з одного боку, та миттєва реакція і бездоганно правильне виконання поставленого завдання – з іншого.

На прогулянку Макс може виходити без повідка та абсолютно ні на що та ні на кого не реагувати. Просто відпочивати. Та якщо його взяли за повідок, значить усе – служба. I, як зізнається Олександр ОНИЩЕНКО, Макс ставиться до неї дуже відповідально. Хоч пес наразі у розпліднику за старшого, але за силою та спритністю не поступається йому і Кобра Віталія СЄРОВА, яка, до речі, народилася саме на День міліції. Вона також уміло бере слід і вправно знаходить злочинців. От і минулого року знайшла автокрадіїв, які переховувались у будинку своїх родичів, на горищі під соломою.

При потребі кінологи виїжджають у складі опергрупи, або ж виходять на патрулювання з нарядом патрульної служби. Взагалі, роботи вистачає, адже на нашу область діє лише два таких розплідники – у нашому місті та в обласному центрі. Тож часто доводиться нашим собакам допомагати правоохоронцям не лише з Кам’янця і району, а і з Дунаєвецького та Чемеровецького районів. Кожна собака забезпечена власним вольєром, повноцінним харчуванням і прикріплена до свого господаря. З ним вона і на тренуванні, і в «бою».

Взагалі, універсальних собак немає: кожна з них має свій чіткий профіль, навіть у відомому фільмі «Мухтар» знімається декілька схожих собак. Наразі у розпліднику підростає лабрадор, його тренують для пошуку наркотиків. Єдине, на що нині скаржаться кінологи, це на безпечність людей.

– Наприклад, ми виїжджаємо на квартирну крадіжку, – каже Віталій СЄРОВ, – а потерпілі, перш ніж викликати міліцію, поскликали у будинок сусідів, родичів і всіх охочих. У такому випадку собаці дуже складно знайти слід злочинця за гарячими слідами. А решта – все гаразд. Служба є служба.