Четвер, 25 Квітня 2024 р.
2 Квітня 2010

ДОВIРА – МАННА ДЛЯ ШАХРАЯ

За статистикою, щокварталу в нашому місті фіксується факт шахрайства. Як правило, шахраї приїжджають до нас із інших міст, вони – хороші психологи, які можуть вистежити жертву і протягом кількох хвилин зрозуміти, чи зможе вона віддати їм гроші та коштовності, чи ні. В основному такими жертвами стають люди похилого віку. Саме пенсіонери складають гроші під подушку, так би мовити, на чорний день.

Не так давно у нашому місті стався випадок, коли дві незнайомі жінки запропонували потерпілій купити у них золоті вироби з прикріпленими цінниками Ленінградського ювелірного заводу. Шахрайки розповіли жінці, що терміново виїж-джають до Німеччини на постійне місце проживання, а золото на митниці можуть відібрати. Пенсіонерка спочатку відмовлялася, а потім, спокусившись на «дармове» золото, спочатку винесла їм перших 500 гривень взамін на один перстень. Шахрайки на цьому не зупинилися і продовжували «впарювати» жіночці ще й інші прикраси. Загалом потерпіла віддала 7000 гривень, а взамін отримала 40 «золотих» перснів.

За словами начальника СКР міськвідділу міліції майора міліції Олега ХИТРУКА, з початку року було зареєстровано 12 фактів шахрайства, 6 з яких розкрито. В основному шахраї заходять до одиноких людей і представляються працівниками соціальних служб. Вони ніколи не діють поодинці. Один із шахраїв відволікає потерпілого, а інший – шукає гроші. Не бояться шахраї підходити та «розводити» людей прямо на вулиці. Для цього вони мають у запасі такі дієві методи, як зняття порчі чи проведення розіграшу побутової техніки. Саме останнім методом діяли три жінки з Вінницької області, які пропонували кам’янчанам стати учасниками розіграшу. Взимку біля аптеки «Матері та дитини» 82-річну пенсіонерку зустріли дві панянки. Вони їй почали розповідати про акцію, для участі в якій потрібні гроші. Потерпіла так повірила у виграш, що одразу побігла додому і принесла всі свої заощадження (7000 грн.). До шахрайок приєднався чоловік, який почав розповідати, що він також братиме участь в акції. У процесі розмови шахраї поклали гроші у конверт, запечатали і віддали його потерпілій. Наказали в жодному разі до проведення акції його не відкривати. Але пенсіонерка не витерпіла, прийшовши додому, відкрила конверт і замість грошей дістала «ляльку».

– Шахрайство – один із небагатьох видів злочинів, які скоюються давно награним і надуманим методом обману або зловживання довірою, – каже Олег Борисович. – Однак способів і приводів для цього можна знайти безліч: від банального заволодіння мобільним телефоном під приводом «дай подзвонити» до сумнозвісних житлових афер. Усі вони, на перший погляд, не схожі, проте діють за одним принципом – свідомий обман і зловживання довірою громадян.

ЯК НЕ СТАТИ ЖЕРТВОЮ

Щоб не стати жертвою шахраїв, варто дослухатися до рекомендацій, які дають працівники міліції. Якщо людина представилася працівником тієї чи іншої організації, перевірте її посвідчення, запишіть номер посвідчення та прізвище, передзвоніть диспетчеру чи в соціальну установу, щоб з’ясувати, чи працюють там такі та чи направляли їх за Вашою адресою. Ніколи не відчиняйте дверей незнайомим, а якщо вже відчинили, не впускайте до квартири. У жодному разі не показуйте, де зберігаєте гроші.

Не будьте надмірно довірливими, не грайте на вулиці, в інших громадських місцях в азартні ігри (наперсток, рулетка чи інше), тому що Вам завжди гарантований програш. Не дозволяйте, щоб особи циганської національності затуманювали Вам голову ворожіннями чи зняттями порчі. 

Пам’ятайте, що жертвами такого роду шахрайств, як правило, стають люди із слабкою волею, яких спіткали життєві негаразди. Часто в тенета шахраїв потрапляють молоді недосвідчені особи (в основному, дівчата). Роз’яснюйте дітям, що не слід вступати у переговори з незнайомими людьми, які розпитують про те, хто є вдома, коли повертаються з роботи батьки, що цінного є у будинку тощо, а також давати незнайомим, у тому числі одноліткам, приміряти одяг, давати напрокат цінні речі, тому що вони можуть їх не повернути. Не давайте своїх документів, індивідуальних даних на прохання знайомих і будь-яких інших осіб, у тому числі за винагороду. Ніколи не підписуйте чистих листів, незаповнених бланків документів. А якщо Ви вже стали жертвою шахраїв, негайно телефонуйте за номером 102.