П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
25 Червня 2010

ВСТАТИ! СУД ІДЕ!

Більшість людей поняття влади якось підсвідомо асоціює лише з Президентом та Прем’єр-міністром України (виконавча влада), чиї виступи ми чи не щодня дивимося по телебаченню, слухаємо на хвилях радіоприймачів і читаємо на електронних і друкованих сторінках улюблених видань.

Не забуваємо ми віднести до влади і народних обранців (законодавча влада), які декого радують, а декого не дуже новими законопроектами та ухваленими законами, але точно тішать абсолютно всіх «яйцевими» чи «димовими» війнами.

Однак значно рідше владою називають її третю та одну з основних гілок – судову. А дарма, бо уявити сучасну цивілізовану державу без судової системи практично неможливо. Звичайно, вітчизняне судочинство не досконале. Воно має чимало недоліків, значна частина яких спричинена банальними причинами: недостатнім фінансуванням держави та внутрішніми протиріччями, неузгодженістю та невідповідністю українського законодавства реаліям часу.

Проте і за цих умов служителі української Феміди роблять усе від них залежне для того, щоб гідно відповісти на одвічні запитання: «Хто винен у злочинах?» і «Що робити, щоб їх було значно менше?».

Цього разу на ці та інші не менш цікаві запитання відповіді намагалися знайти і ми разом із заступником голови Кам’янець-Подільського міськрайонного суду Володимиром ЧЕРЕПАХIНИМ.

Голова Кам’янець-Подільського міськрайонного суду Ольга ТАЛАЛАЙ– Володимире Олексійовичу, кажуть, минулий рік для нашого суду був урожайним на справи, які надійшли до нього?

– Так. 2009 року до нашого міськрайонного суду надійшло чимало справ: 1738 адміністративних справ (з них розглянуто 1565, винесено постанови за 1331 справою, за 1239 з яких задоволено позов), закрито провадження у 29 справах, залишено без розгляду 203 справи та передано в інші суди 2 справи). Надійшло 577 кримінальних справ (з них розглянуто 568 справ щодо 805 осіб (15 у складі організованої групи)): з постановляннями вироку 379 справ щодо 435 осіб, одну з яких ви-правдано; закрито провадження у 165 справах щодо 180 осіб; примусові заходи медичного характеру були застосовані щодо 6 осіб за 6 справами; на додаткове розслідування було направлено 16 справ щодо 23 осіб, повернуто прокурору 2 справи щодо 3 осіб і залишено на 2010 рік 119 справ щодо 158 осіб, шестеро з яких були у складі організованої групи.

Не відставали від загальної статистики і цивільні справи. Зокрема, минулого року до нашого суду надійшло 537 справ наказного (20 з яких було повернуто, а щодо п’яти відмовлено в прийнятті), 4158 позовного (з яких розглянуто 3884) та 262 справи окремого провадження (всі вони, а також 5 справ із залишку з 2008 року було розглянуто).

Мабуть, неповною була б картина роботи суду без розгляду справ про адміністративні правопорушення. Торік їх надійшло 4553. 334 із них було повернуто, 4080 – розглянуто, в результаті чого у приблизно 85% випадків на правопорушника було накладено стягнення у вигляді попередження (81), штрафу (2634), оплатного вилучення предмета (10), позбавлення спеціального права (227), присудження громадських робіт (501) та адміністративного арешту.

– Яка завантаженість суддів справами?

– На початку 2010 року середнє навантаження на одного суддю Кам’янець-Подільського міськрайонного суду було приблизно 140 справ на місяць. Тобто на одного суддю на той час припадало 74,25 цивільних справ (позовного, окремого та наказного проваджень 53,08; 3,25 і 17,91 відповідно), 36,5 справ Кодексу адміністративного судочинства; 15,5 кримінальних справ і понад 184 справи про адміністративні правопорушення. Однак із врахуванням спеціалізації суддів міськрайонного суду цифри виглядають дещо по-іншому. Так, у січні-лютому 2010-го на шістьох наших суддів, які спеціалізуються на цивільних справах і справах Кодексу адміністративного судочинства, навантаження було меншим – близько 110 справ на місяць, а на трьох суддів, які переважно розглядають кримінальні справи та справи Кодексу України про адміністративні правопорушення, майже вдвічі більше – понад 200 справ на місяць (!).

У цілому ж середнє навантаження на одного суддю на початку нинішнього року зросло на 42 справи в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

– З чим пов’язане таке зростання?

 Заступник голови Кам’янець-Подільського міськрайонного суду Володимир ЧЕРЕПАХІН– Насамперед зі збільшенням справ щодо притягнення до адміністративної відповідальності за порушення Правил дорожнього руху.

– Володимире Олексійовичу, в загальній питомій вазі справ, що розглядаються Кам’янець-Подільським міськрайонним судом, чільне місце за-ймає кримінал. Яких кримінальних справ минулого року було розглянуто найбільше?

– На першому місці знаходяться справи, порушені за злочини проти власності. Минулого року їх надійшло 153. У тому числі 89 було порушено за крадіжки, 28 – за грабіж, 20 – за розбій, 3 – за вимагання, 20 – за шахрайство і 3 – за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Друге місце з невеликим відривом торік займали кримінальні справи, порушені за злочини у сфері обігу наркотичних засобів і психотропних речовин, їх аналогів та інші злочини проти здоров’я населення. Таких справ минулого року до нас надійшло 144 (у тому числі 23 із них було порушено за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання, збут психотропних речовин або їх аналогів).

Лідирували за кількісними параметрами минулого року також кримінальні справи, порушені за злочини, скоєні проти життя та здоров’я особи (крім справ, що порушені не інакше як за скаргою потерпілого), яких було 38 (у тому числі 5 за – умисне вбивство, 8 – за умисне тяжке тілесне ушкодження та 21 – за умисне тілесне ушкодження середньої тяжкості), злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини та громадянина – 37, злочини про-

ти довкілля – 36, проти без-

пеки руху та експлуатації транспорту – 31, проти громадського порядку та моральності – 28 (у тому числі 22 за хуліганство) тощо.

– Нам щодня доводиться чути про стрімке зростання злочинності серед підростаючого покоління. Як це виражається в якісних і кількісних показниках суду?

– Минулого року нашими суддями було розглянуто 18 кримінальних справ (3,2% від загального обсягу розглянутих кримінальних справ), які були порушені проти 22 неповнолітніх (3,4% від загальної кількості осіб, щодо яких минулого року були порушені кримінальні справи).

Щодо 8 із цих осіб (серед яких сім хлопців і одна дівчина), які обвинувачувалися за шістьома кримінальними справами, провадження було закрито (щодо чотирьох осіб на підставі амністії; щодо трьох неповнолітніх – у зв’язку з передачею їх на поруки; щодо однієї особи – у зв’язку з добровільним зверненням до лікувального закладу та початком лікування від наркоманії), а кримінальна справа щодо двох хлопців у зв’язку з неповнотою досудового слідства була направлена на додаткове розслідування.

Решті 12 особам (серед яких чотири хлопці та три дівчини), які обвинувачувалися за 11 кримінальними справами, було постановлено обвинувальні вироки. Зокрема, 11 із них було звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням, а одному неповнолітньому призначено покарання у вигляді громадських робіт.

Основними злочинами, які були вчинені торік неповнолітніми в нашому місті та районі, були крадіжки чужого майна (12 кримінальних справ щодо 13 осіб), грабіж (3 кримінальні справи щодо 3 осіб), хуліганство (2 кримінальні справи щодо 4 осіб), незаконне заволодіння транспортним засобом (одна кримінальна справа щодо однієї особи) та незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту (одна кримінальна справа щодо однієї особи). 

– Без сумніву, одним із основних завдань держави в різні часи було недопущення зростання злочинності серед неповнолітніх. 

Про те, як запобігти цьому небезпечному суспільному явищу, в тому числі й силами правосуддя, ми запитали у голови Кам’янець-Подільського міськрайонного суду Ольги ТАЛАЛАЙ.

– Однією з найбільш гучних кримінальних справ щодо не-повнолітніх минулого року була справа хлопця, який виріс у нормальній забезпеченій сім’ї, але в 17 років почав регулярно переступати межу Закону, – говорить Ольга Іванівна.

Фактично за один рік він самостійно та спільно з іншими зловмисниками вчинив 8 злочинів (крадіжки). На його рахунку – незаконне заволодіння транспортним засобом, проникнення в чужі оселі та крадіжка особистих речей. Iноді він крав лише для того, щоб красти (як інакше пояснити, наприклад, те, що хлопчина із забезпеченої родини ризикував бути спійманим лише для того, щоб винести з чужої квартири шматок мила (!) чи пінку для гоління?). А іноді здавалося, що він навмисне ходить по лезу ножа та отримує від цього задоволення (наприклад, викравши з маршрутки декілька гривень, наступного дня він проник у те ж саме маршрутне таксі та повторив злочин).

Спочатку злочини хлопець вчиняв з інтервалом у декілька місяців, а згодом час між ними скоротився до одного місяця, тижня і навіть дня. До того ж більшість із цих злочинів він скоїв, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння. Правоохоронці його таки спіймали, порушили кримінальну справу та передали її до суду.

За всіма статтями, за якими обвинувачувався хлопець, він отримав три роки позбавлення волі.

…Коли до твоїх рук потрапляють такі справи, то хочеться зробити все, щоб виправдати дії цих дітей. Але закон зобов’язує суддів ухвалювати рішення без емоцій. Тому чи не єдина наша можливість – запобігти злочинам неповнолітніх, звернувшись до батьків з проханням звертати більше уваги на своїх синів і доньок. Не дозволяйте їм вживати алкоголь і наркотики, проводити час у сумнівних компаніях і вештатися пізніми вечорами вулицями міста й околиць, адже Ваша пильність допоможе уникнути сотень скалічених життів!