Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
25 Червня 2010

КОМЕНДАНТСЬКА ГОДИНА ДЛЯ НЕПОВНОЛIТНІХ БУДЕ І В КАМ’ЯНЦІ?

ДИТЯЧА ЗЛОЧИННIСТЬ ЗРОСТАЄ

Комендантська година, за словами правоохоронців, спрямована, перш за все, на те, щоб підвищити рівень батьківської відповідальності, адже не може не турбувати постійне зростання кількості злочинів, скоєних неповнолітніми та проти неповнолітніх, причому переважно у стані алкогольного сп’яніння.

Кам’янець-Подільський не є винятком. У нас за 5 місяців цього року підлітками скоєно 21 злочин, а за відповідний період минулого року – 12. За словами оперуповноваженого відділу кримінальної міліції у справах дітей МВ УМВСУ Віктора СМОЛИЧА, переважна частина скоєних злочинів має майновий характер: крадіжки, шахрайст-

во, вимагання, що пов’язано зі складною економічною ситуацією в країні. За звітній період також складено 117 адмінпротоколів, що на 28 більше, ніж за відповідний період 2009 р., і на 67 більше, ніж 2008 р. Причому 36 протоколів складено, власне, на самих неповнолітніх (вживання алкогольних напоїв у громадських місцях, дрібне хуліганство та ін.), 81 – на дорослих (невиконання батьківських обов’язків, продаж неповнолітнім алкогольних і тютюнових виробів, насильство в сім’ї).

– Першопричина зростання числа злочинів, скоєних неповнолітніми – бездоглядність, а також вільний продаж і купівля алкоголю та тютюну, – вважає Віктор СМОЛИЧ.

Воно й справді так. Спробуйте вночі купити в місті хліб чи молоко! Доведеться півміста обійти. А пиво чи сигарети при-дбати – запросто!

– Введення комендантської години має свої плюси та мінуси, – вважає начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей МВ УМВСУ Юрій ПЛЮТА. – З одного боку, батьки будуть спокійні, що їхні діти вдома, а не ходять невідомо де до 2-ї чи 3-ї години ночі, а потім скаржаться, що в них вкрали дорогий мобільний телефон. Це також попередить втягнення неповнолітніх у розпивання спиртних напоїв, а ми будемо спокійніші, що проти них ніхто не скоїть насилля.

З іншого боку, наше місто туристичне. Чи не накладе введення комендантської години негативного відтінку на його імідж? Адже до нас приїжджає багато молодіжних туристичних груп?

ПРАВОЗАХИСНИКИ Б’ЮТЬ НА СПОЛОХ

Тим часом ініціатива про обмеження пересування неповнолітніх у нічний час поширюється Україною. Міста, які ще не запровадили нововведення, розглядають його. Всеукраїнська громадська організація «Комітет з боротьби з організованою злочинністю та корупцією» до вересня планує розробити та направити на роз-гляд Верховної Ради законопроект, що передбачає введення комендантської години для неповнолітніх на державному рівні.

Правозахисники ж б’ють на сполох. На їхню думку, комендантська година – це пряме порушення прав людини, адже, згідно із законодавством, особа, яка досягла 14 років, має право на самостійне пересування та вільний вибір місця перебування.

Час від часу різні громадські організації проводять акції протесту, намагаючись звернути увагу на «лицемірство влади в справі захисту дітей». На їхню думку, такі рішення місцевих рад свідчать про «авторитарні тенденції до створення жорстко контрольованої держави», а також є брутальним втручанням у приватне життя молодих людей та їхніх батьків. Чому в 16-17 років, маючи паспорт громадянина України та право вступати у шлюб, молода людина не має права гуляти після 23-ї години?!

У Чернігові правозахисники, врешті, добилися свого – один із районних судів визнав комендантську годину в місті незаконною та відмінив її.

У НІЧНОМУ КАМ’ЯНЦІ БУДЕ ТИХО?

Відділ у справах дітей Кам’янець-Подільської міськради готує нормативні документи для введення комендантської години для підлітків у нашому місті. Про це повідомила завідувачка відділу Лілія БЕВЗ.

– Наступного тижня ми винесемо проект рішення на розгляд за круглим столом, де будуть присутні представники громадських, релігійних організацій, батьківських комітетів, ЗМI, – зазначила вона. – Якщо громадськість підтримає проект, його буде винесено на розгляд сесії міської ради в липні.

– На жаль, ми сьогодні маємо частину дітей, які є неконтрольованими, – коментує ситуацію заступник міського голови з гуманітарних питань Олег ДЕМЧУК. – У багатьох сім’ях один або навіть обоє батьків знаходяться за кордоном. Опікуном дитини може бути бабуся, яка мешкає в селі, а дитина тут робить усе, що їй заманеться.

Щодо звинувачень правозахисників у тому, що комендантська година є обмеженням прав і свобод підлітків, то свобода теж буває різною. Мер Амстердама сьогодні дуже шкодує, що свого часу громадянам міста було дано забагато свобод, і сьогодні Амстердам має у світі імідж столиці одностатевих шлюбів, легальної проституції та наркотиків. Звісно, ніхто не хоче вводити комендантську годину примусово. Спочатку потрібно проконсультуватися з юристами та почути думку громадськості.

Готуючи цей матеріал, поцікавилася думкою громадськості. Молодь, як цього і слід було чекати, категорично проти. «Після 10-ї вечора на вулиці починається все найцікавіше!» – обурено вигукнула знайома дівчинка. «А після дискотеки мене біля входу має мама зустрічати, чи як?» – сміючись, запитала інша. А мені пригадався випадок, який стався у місті декілька років тому. Тоді після однієї з таких дискотек дівчинку згвалтував і вбив хлопець, з яким вона щойно познайомилася. Краще б її тоді мама зустрічала…

Більшість опитаних мною батьків підтримують обмеження на нічні прогулянки підлітків. Дехто визнає, що не має впливу на власну дитину, тому комендантська година буде йому на руку. «Як же я не пущу свого сина ввечері на вулицю, якщо всі його друзі гуляють? З нього ж будуть сміятися! – розводить руками одна мама. – А із введенням комендантської години всі друзі вечорами будуть сидіти вдома, тому питань не виникатиме».

На одному з місцевих форумів (kam-pod.net) розгорілася справжня баталія з приводу введення комендантської години. Ось що пишуть кам’янчани:

«А я тоже считаю, что нечего им (подросткам) в кабаках и барах после 10-ти делать. Видел я этих первокурсников. Дети детьми. Приезжают в бурсы-технари после девятого класса и начинается: «Ва-а-ау! Взрослая жизнь! Я ввергну этот город в мрак разврата!..»

«А у нас просто нету, где время проводить. Кинотеатр закрыли, развлекательного центра нет, спортивные площадки без освещения, вот все и бухают от нефиг делать».

«Причины всего перечисленного (…) – это следствие бездеятельности наших государственных деятелей и безответственного отношения родителей к воспитанию своих детей. А для того, чтобы люди чувствовали себя в безопасности на улицах города в вечернее и ночное время, достаточно усилить работу правохранительных органов».

«Данная мера – это ненормальное ограничение свобод юных граждан, которое показывает бессилие наших властей перед проблемой».

А ПОЛЬЩА – ПРОТИ

А що каже світовий досвід? Україна не є піонером у цій справі. Подібні обмеження перебування дітей на вулиці або в розважальних клубах давно існують у європейських державах і Сполучених Штатах. Iз середини 

90-х років комендантська година діє в деяких штатах США, Великобританії, в декількох містах Франції, Німеччині, Таїланді, Бельгії, Болгарії та Естонії. Віднедавна – в Росії та Білорусі.

А ось у Польщі від комендантської години відмовилися. Тут вважають, що це порушує права дітей. Крім того, польська поліція зловживала владою. «Поліціанти говорили дівчаткам: «Або ми кажемо батькам і вони платитимуть штраф, або заарештовуємо тебе, або ти йдеш з нами в ліжко», – розповідає Моніка ПЛАТЕР, експерт спільного проекту Європейського Союзу та Ради Європи зі зміцнення прав жінок і дітей в Україні.

Експерт підкреслює, що перш ніж приймати закон про обмеження, важливо знати про його сенс, наслідки, інструменти реалізації та зважати на те, в якій країні це відбувається. «Ми хочемо закрити дітей вдома, щоб поліція мала легку роботу? Тоді ми зробимо дітей нашими ворогами», – застерігає Моніка ПЛАТЕР.

КОРІНЬ ЗЛА

Психологи та педагоги всього світу шукають шляхи боротьби зі зростанням дитячої злочинності. Для цього, на їхню думку, потрібно, перш за все, встановити причини зростання агресивності в дітей. Останні дослідження твердять, що виною цьому – потік насилля в дитячій розважальній сфері (гральних пристроях, комп’ютерних програмах та Iнтернеті), а також з екранів телевізорів. Обмеження його зменшило б дитячу агресію на 40-50%.

То, може, ми не з того боку підходимо до вирішення проблеми? Чи одужає хворий, якщо буде боротися з наслідками хвороби, а не її причиною? Навряд чи. А комендантська година для підлітків – це боротьба з наслідками. Проблеми вона не вирішить, лише відтягне її вирішення на деякий час. А тим часом варто придумати щось краще, наприклад, посилити контроль за продажем неповнолітнім спиртного та сигарет і тим, що транслюється по телебаченню, а ще створити інфраструктуру дозвілля для дітей.