Субота, 20 Квітня 2024 р.
25 Червня 2010

НЕПОВНОЛІТНІ ЗАСУДЖЕНІ: ЯКА ЇХНЯ ДОЛЯ?

Проблема злочинності в усі часи була вкрай актуальною. Проте сьогодення показує, що злочинний спосіб життя стає нормою для певної частини населення, шляхом збільшення власних статків, а для декого – шляхом до самоствердження. Найгірше в цій ситуації те, що обличчя злочинності з кожним роком молодшає. Нині, на жаль, у свідомість підлітків і молоді закладається культ сили, грошей, здобутих будь-яким шляхом, ідеалізація та романтизація злочинного світу. Все це створює уявлення про вседозволеність будь-якої поведінки, широкі можливості швидкого збагачення кримінальним способом.

Серед основних причин, які сприяють зростанню молодіжної злочинності, треба виділити, по-перше, низку негативних соціальних явищ: відсутність власного житла, майна, достатньої освіти, професії, досвіду спілкування, брак набутих протягом життя соціальних зв’язків, які б могли допомогти у вирішенні цих проблем; по-друге, відсутність достатнього життєвого досвіду, сформованих стереотипів, навичок загальноприйнятих норм поведінки або спілкування.

На даний час на обліку Кам’янець-Подільського міжрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції (КВI) перебуває 12 неповнолітніх засуджених. Це засуджені, звільнені від відбування покарання з випробуванням. В основному це діти 1992, 1993, 1994 р.н. Переважна більшість із них скоїли злочини, пов’язані з крадіжками та грабежами.

Проблема злочинності неповнолітніх – це не лише проблема кримінально-виконавчої інспекції та кримінальної міліції у справах дітей, а передусім – суспільства та держави. Аналізуючи дані, які ми маємо щодо кожної особи, можемо зробити висновок, що переважна більшість із них живе та набуває досвід, навички та вміння в умовах злиденності, відсутності елементарних умов життя. Батьки таких дітей часто не працюють. I не тому, що не хочуть, а тому, що немає роботи. Вони пиячать, бо не можуть влаштувати власне життя, а тим більше дати майбутнє своїм дітям. От і виходить, що ці діти не ходять до школи, а якщо й ходять, то погано вчаться.

Щоб вирішити питання зменшення ризику випадків скоєння неповнолітніми засудженими повторних злочинів, працівники відділу КВI постійно співпрацюють з Кам’янець-Подільським міським і районним Центрами соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді, кримінальною міліцією у справах дітей міськ- і райвідділів міліції. Фахівці зазначених служб проводять лекції в навчальних закладах, у ході яких розповідають про основні причини скоєння неповнолітніми правопорушень, види кримінальних та адміністративних покарань. Також проводять індивідуально-профілактичні бесіди з неповнолітніми, які схильні до протиправної поведінки, та бесіди роз’яснювального характеру про шкідливість вживання алкоголю, тютюну та наркотиків. Крім того, з неблагополучними сім’ями проводиться робота, спрямована на запобігання насильства в родині та жорстокого поводження з дітьми. Всі ці заходи, сподіваємося, знизять рівень підліткової злочинності.

Віктор БОБРОВСЬКИЙ, начальник Кам’янець-Подільського МРВ КВI УДДУ ПВП у Хмельницькій області, підполковник внутрішньої служби.