П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
2 Липня 2010

ОПЕРАТОР МОБIЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ ХОЧЕ СТЯГНУТИ З КАМ’ЯНЧАНКИ 34 ТИСЯЧI ГРИВЕНЬ

До редакції звернулася кам’янчанка, з якою трапилася вельми неприємна історія. У липні 2008 р. пані Галина вирішила придбати стартовий пакет і тарифний план одного з провідних операторів мобільного зв’язку. В місті у вихідні працював представник хмельницького магазину мобільного зв’язку, тож жінка звернулася до нього. Молодий чоловік запропонував вигідний тарифний план, що передбачав підписання угоди з оператором. Пані Галина підписала документ, заплатила аванс та отримала стартовий пакет. Представник магазину запевнив, що сім-карта буде активована протягом двох годин. Задоволена, жінка пішла додому.

Тут варто зазначити, що пані Галина не дуже уважно ознайомилася з документом, який підписала, інакше б вона звернула увагу на примітку, виділену жирним шрифтом: «Активація до факту оплати». Тобто спочатку карту мали активувати, лише потім отримати гроші за послугу.

До кінця дня новий номер так і не був активований, тож у неділю жінка знову пішла до продавця. Той, зробивши декілька телефонних дзвінків, пояснив, що пані Галина надала копію не тієї сторінки паспорта. Жінка принесла потрібну копію, та наступного дня номер усе ще не діяв. Дочекавшись суботи, знову пішла до продавця. Зробивши телефонний дзвінок, юнак розвів руками та сказав, що просто не знає, в чому справа. Засмучена жінка заявила, що відмовляється від угоди, тому що вона не виконується, залишила продавцю всі документи, стартовий пакет із сім-картою та пішла…

Угода містила пункт про зобов’язання абонента не відмовлятися від послуг, обумовлених угодою, протягом року з дня підписання. Передчасна відмова від угоди абонентом передбачала сплату ним неустойки, за винятком випадків, коли причиною відмови є невиконання оператором своїх зобов’язань. Неактивований номер – серйозна підстава для відмови від угоди. Про це пані Галину мав би поінформувати продавець. Але він або сам був погано поінформований, або свідомо приховав цю інформацію, вирішивши скористатися довірливістю та неуважністю клієнтки. Якби жінка задокументувала свою відмову від угоди, подальших пригод їй вдалося б уникнути.

Цікавий момент: в інтерфейсі перегляду додаткової угоди за договором який надіслав пані Галині оператор мобільного зв’язку, вказано, що її номер було активовано того ж дня, коли вона підписала угоду. Як таке може бути? Жінка зверталася до представників оператора в нашому місті, та вони нічого не змогли їй відповісти.

…Більше пані Галина юнака на звичному місці не бачила. Але її ніхто не турбував, тож вона махнула на все рукою, вирішивши, що 50 гривень авансу – не велика втрата. Та вона не врахувала, що підпис, як і слово, – не горобець, випустиш, себто поставиш, – назад так просто не повернеш.

…Майже через півтора року кам’янчанка отримала лист від оператора мобільного зв’язку, з яким колись уклала угоду. В листі повідомлялося, що вона заборгувала за послуги мобільного зв’язку близько 34-х тисяч гривень і якщо не сплатить усієї суми протягом семи днів, оператор змушений буде звернутися до суду.

Таких грошей у жінки не було, а якби й були, чому вона має платити за послуги, якими не користувалася? Побувавши в офісі оператора мобільного зв’язку в Хмельницькому та переконавшись, що з її номера велися розмови, а магазину, в працівника якого вона придбала стартовий пакет, уже не існує, пані Галина звернулася до міліції.

Незабаром жінка отримала копію судового рішення, з якого слідувало, що Кам’янець-Подільський міськрайонний суд задовольнив позов оператора мобільного зв’язку, присудивши стягнути з пані Галини увесь борг оператору та кошти на судові витрати. Скориставшись своїм законним правом, кам’янчанка оскаржила рішення суду, подавши заяву про його скасування.

З міліції ніяких вістей не було, із суду листи більше не надходили, тож пані Галина полегшено зітхнула аж… на півроку. Наприкінці травня цього року їй надійшла ухвала Кам’янець-Подільського міськрайонного суду про відкриття провадження у справі за черговим позовом оператора мобільного зв’язку. Вже відбулося перше засідання суду. Суддя ухвалила рішення відкласти слухання, давши змогу пані Галині знайти продавця стартового пакета.

Жінка знову звернулася до міліції, написавши заяву.

– За першою заявою пані Галини справи не було порушено. Та тепер ми спробуємо їй допомогти. Уже подали запит до оператора мобільного зв’язку щодо дзвінків з номера, який вона придбала. Допоможемо знайти і продавця, – зазначив оперуповноважений карного розшуку міськвідділу міліції Богдан БОЙТАЛЮК.

Хочеться сподіватися, що правоохоронці розплутають цю історію, адже зовсім нещодавно їм вдалося впіймати шахрая, який видурював гроші в людей, котрі давали об’яви в газети про втрату документів. Винахідливий молодий чоловік теж користувався для цього послугами мобільного зв’язку, а саме – просив своїх жертв переводити грошову винагороду за повернення документів на телефонні номери за допомогою карток поповнення рахунку.