П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
9 Липня 2010

ЯБЛУКО РОЗБРАТУ – ВИГРIБНА ЯМА

Однією із серйозних проблем, які отруюють життя, є непорозуміння між сусідами. А якщо до цього долучається ще й тривале оббивання порогів різних офіційних установ з метою відновлення справедливості, то людям, які опинилися в такій ситуації, хочеться поспівчувати. Особливо, якщо результатом такого непорозуміння може стати втрата даху над головою…

Конфлікт між двома сім’ями, які мешкають по сусідству на Біланівці, триває вже роки. А причиною є вигрібна яма та водорозбірний кран, влаштовані однією із сусідок на своєму подвір’ї. I все б нічого, якби її обійстя не знаходилося на 1,5 метра вище від сусідчиного…

Тамара ПIДГОРОДЕЦЬКА– Мій чоловік – інвалід II групи. Переніс три інфаркти, – розповідає Тамара ПIДГОРОДЕЦЬКА. – Йому дуже шкодить вологість, яка виникла в нашому будинку через підмивання його стоками з подвір’я сусідки. Подивіться, стіни цвітуть, ззовні по будинку пішли тріщини. Будинок поступово руйнується.

У нашому районі немає можливості під’єднатися до загальноміських каналізаційних мереж, ми не маємо права влаштовувати вигрібні ями та будь-який інший септик. Проте сусідка Олександра ПIДГОРОДЕЦЬКА викопала вигрібну яму та встановила поряд водорозбірний кран. I те, й інше не відповідає встановленим санітарним нормам і призводить до руйнування нашого будинку, літньої кухні та гаража…

Неможливість дійти згоди із сусідкою мирним шляхом змусила ПIДГОРОДЕЦЬКИХ звернутися до суду. 28 березня 2008 р. Кам’янець-Подільський міськрайонний суд задовольнив позов Йосипа ПIДГОРОДЕЦЬКОГО до його сусідки, зобов’язавши її у місячний термін ліквідувати влаштований нею септик побутових стоків, який не відповідає санітарним вимогам ДБН 360-92 «Планування та забудова міських і сільських поселень», п.3.25б («…за відсутності інженерних мереж міської (селищної) каналізації слід передбачати каналізування садиб із використанням місцевих очисних споруд, проект яких погоджений з органами санепідслужби. Обладнання внутрішньобудинкової каналізації з відведенням побутових стоків у вигріб забороняється») і «може призвести до забруднення земельної ділянки позивача, руйнування будинку, гаража та витоку побутових стоків із септика відповідачки у підвальне приміщення гаража позивача».

Та, як часто буває в нас, судове рішення не поставило крапки в цій історії. Сусідка виконувати рішення суду відмовилася.

Довелося виконувати судове рішення у примусовому порядку. Спочатку міськрайонним відділом Державної виконавчої служби Кам’янець-Подільського міськрайонного управління юстиції (начальник Олександр ОСТАФIЙЧУК), а після його реорганізації – міським (начальник Сергій ФIГОЛЬ). 29 вересня 2009 р. старший державний виконавець Ю.ЗОЛОТУХIН виніс постанову про закінчення виконавчого провадження. Але й після цього стіни в будинку ПIДГОРОДЕЦЬКИХ продовжували цвісти, а гараж – обсипатися, що викликало підозру неякісного виконання робіт. Тамара ПIДГОРОДЕЦЬКА стверджує, що судові виконавці вийняли із вигрібної ями лише бетонне кільце і декілька труб, решту господарі потім просто замаскували і продовжують користуватися септиком. А водорозбірний кран взагалі ніхто не чіпав, хоча він теж встановлений з порушенням санітарних норм.

ПIДГОРОДЕЦЬКI знову звернулися до суду. Цього разу зі скаргою на дії державного виконавця. 16 жовтня 2009 р. Кам’янець-Подільський міськрайонний суд ухвалив задовольнити скаргу, скасувати постанову старшого державного виконавця міськвідділу Державної виконавчої служби Ю.ЗОЛОТУХIНА та зобов’язати його виконати рішення суду в повному обсязі. 28 грудня того ж року Апеляційний суд Хмельницької області скасував цю ухвалу. Звернення до виконкому міської ради та прокуратури теж ніяких відчутних результатів не принесли, лише поповнили стос переписки сім’ї ПIДГОРОДЕЦЬКИХ із різними інстанціями.

ЯБЛУКО РОЗБРАТУ - ВИГРIБНА ЯМАА тим часом руйнування будинку продовжується, що підтверджено висновком спеціального проектно-конструкторського бюро «Менас»:

«Гідрогеологічні умови ділянки характеризуються відсутністю горизонту підземних вод до глибини до 3,5 м від існуючої поверхні землі (тобто у руйнуванні будинку винні зовсім не підземні води. – РЕД.).

За результатами лабораторних досліджень визначено, що грунти даної ділянки мають м’якопластичну та тугопластичну конси-

стенцію, грунти – вологі. Перша причина підмочування грунтів – існуючий септик, водопровід на сусідній земельній ділянці, що є порушенням вимог ДБН 360-92…

З метою ліквідації подальшого замокання грунтів необхідні дії: ліквідувати всі підмочувальні джерела; виконати благоустрій суміжної земельної ділянки з метою відведення атмосферних вод».

ПIДГОРОДЕЦЬКI були змушені звернутися і в Кам’янець-Подільську КПМ-2 Хмельницького проектного інституту «Цивільпромбуд», щоб замовити технічне обстеження свого будинку, літньої кухні та гаража.

Висновок фахівців невтішний: у стінах і стелях усіх будівель виявлено тріщини шириною 1-5 мм; 1-й поверх будинку – «Спостерігається відрив стелі від стіни», 

2-й поверх – «В обох кімнатах другого поверху стелі відірвало від стін по всьому периметру стикування», «металопластикове вікно покрите пліснявою», «північно-західний кут кімнати покритий пліснявою від підлоги до самої стелі»; підвал під житловим будинком – «Стіни у вологому стані. Підлога у вологому стані»; підпірна стіна – «…на всю висоту волога. Спостерігається просочування води крізь підпірну стіну».

Крім того, «Маяки, які було накладено господарями будинку на існуючі тріщини в житловому будинку в березні 2010 р., свідчать про те, що процес руйнації житлового будинку, літньої кухні та гаража продовжується (на накладених маяках спостерігається подальше розкриття тріщин)».

I висновок: «На підставі результатів візуального обстеження конструкцій житлового будинку, літньої кухні, гаража в цілому… вважаємо за неможливе подальшу експлуатацію житлового будинку без виконання низки заходів з усунення причин руйнації житлового будинку, літньої кухні, гаража, а саме: 1. Ліквідувати джерела підмочування та вимивання грунту з-під фундаментів житлового будинку, літньої кухні та гаража: а) ліквідувати водорозбірну колонку на земельній ділянці на вул… На час обстеження (19 березня 2010)… вода з колонки… витікала струменем»; б) ліквідувати фільтруючі колодязі, які знаходяться на земельній ділянці на вул… та існуючі водопровідні та каналізаційні мережі. Розташування фільтруючих колодязів… порушує вимоги п.3.25а, 3.26 ДБН 360-92…»

Отже, судячи з висновків експертів, ПIДГОРОДЕЦЬКI з вини сусідки та бездіяльності влади незабаром можуть залишитися без даху над головою. На сьогодні триває черговий судовий розгляд за позовом ПIДГОРОДЕЦЬКИХ. Може, хоч цього разу буде покладено крапку в цій історії? Можна зрозуміти бажання людей мати у себе вдома зручності, та коли особиста користь досягається ціною шкоди оточуючим, це порушує не лише писані закони, але й закони людської моралі.