Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
25 Лютого 2011

ЩОБ НЕ ДУМАЛИ ПРО «КОНВЕРТИ»

Однією з найгостріших проблем сьогодення у сфері додержання конституційних прав і свобод громадян залишається невиплата заробітної плати, а також її виплата в «конвертах».

Проблема виплати зарплати в «конвертах» набула загрозливого характеру і в Кам’янці-Подільському. Окрім ненадходження значних коштів до бюджету Пенсійного фонду України та інших фондів соціальної спрямованості, працюючі позбавляються більшості соціальних гарантій, зокрема, прав на отримання допомоги у разі тимчасової непрацездатності чи нещасного випадку на виробництві, належне пенсійне забезпечення тощо. 

Багато суб’єктів господарювання продовжують ігнорувати чинне законодавство України, чим позбавляють працюючих, особливо неповнолітніх, більшості соціальних, трудових прав і гарантій.

За наслідками перевірок, проведених прокуратурою міста, 2010 р. порушено 17 кримінальних справ за ст.172 ККУ, за вчинення яких особи, винні у вчиненні злочинів, понесли покарання. Крім того, за актами прокурорського реагування 16 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.41 КУпАП, відшкодовано 3623 тис.грн. заборгованості з виплати заробітної плати найманим працівникам, внаслідок чого було поновлено трудові права 400 працюючих.

Уже цього року виявлено численні факти приховування трудових відносин і виплати заробітної плати найманим працівникам у «конвертах». За результатами перевірок, проведених прокуратурою міста, вже порушено 8 кримінальних справ за ч.1 та 2 ст.172 ККУ.

З метою попередження вчинення аналогічних злочинів у майбутньому повідомляю, що за незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів, а також інше грубе порушення законодавства про працю передбачена кримінальна відповідальність за ст.172 ККУ, санкція якої передбачає покарання у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, або виправних робіт на строк до 2 років.

Володимир КОСІДЛО, помічник прокурора міста.