Субота, 27 Квітня 2024 р.
20 Січня 2012

ДВОЄ ДІТЕЙ ЗГОРІЛО ЗАЖИВО

Двох дитячих життів коштувала батьківська необачність, результатом якої стала пожежа в приватній садибі багатодітної сім’ї. 

– Сталася жахлива трагедія. 16 січня, близько 16.00, в селі Слобідка-Рихтівська виникла пожежа в житловому будинку, – повідомив начальник Кам’янець-Поділь­сь­кого міськрайонного відділу управління держтехногенбезпеки в Хмельницькій області підполковник служби цивільного захисту Олег ІВАНЮК. – Батьки, зловживаючи спиртними напоями, залишили без нагляду чотирьох дітей. Ще двоє доросліших дівчат на той час перебували в школі. 

За словами дітей, їм стало холодно, тому почали розпалювати грубку. В будинку був розкиданий різний мотлох, одяг, який, певно, й загорівся, проте ця інформація перевіряється. Після ліквідації пожежі на місці було виявлено тіла двох діток – 4-х і 2-х років, які, обійнявшись, ховались від вогню під ліжком. Двом старшим дітям вдалося втекти.

Цей випадок став другим дзвіночком, що нагадує про небезпеку від вогню. Перший продзвенів 13 січня у Велико­заліссі, коли за крок до смерті опинилися троє дітей та їхня мати. Сім’я отруїлася чадним газом через неправильну експлуатацію опалювальної печі. Та, на щастя, все обійшлося без фатальних наслідків. Потерпілих вчасно доправили до лікарні, надали необхідну допомогу. На щастя, сьогодні їхньому здоров’ю ніщо не загрожує. 

Натомість винуватці та причини загибелі двох дітей у Слобідці-Рихтівській стали темою позачергового засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Куди дивились батьки загиблих, і чи мають вони право надалі виховувати дітей?

Чим займалися такі служби, як центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служба у справах дітей, управління праці та соціального захисту населення і міліція? Як запобігти таким ситуаціям у майбутньому? На ці та інші запитання намагались дати відповідь члени комісії, яку очолила перший заступник голови РДА Ніна ФАБІЯНСЬКА. 

ШУКАЛИ ВИННИХ…

– Навіть не знаю, хто вже не спрацював, коли мова йде про батьків-алкоголіків, – обурювалася Ніна Францівна. – Але у нас є цілий перелік служб, котрі займаються неблагонадійними сім’ями. Тому хотілося б дізнатись, хто займався цією сім’єю, і які заходи були вжиті, щоб не допустити подібної ситуації? 

Виявилося, що ця сім’я перебувала на обліку в районній службі у справах дітей як така, що опинилась у складних життєвих обставинах, а отже, була під пильним наглядом соцпрацівників. 

За словами сільського голови Івана ІЛЬ­ЧИШИНА, батьки зловживали спиртними напоями. Їх неодноразово запрошували на засідання малої координаційної ради при сільській раді. З ними проводились про­філактичні бесіди щодо поведінки. Що­разу батьки обіцяли виправитись, а соціальні працівники в свою чергу їм вірили й спо­дівалися, що все зміниться на краще. 

– Батьки алкоголь вживали, але не по­-стійно, періодично, тільки тоді, коли в них були гроші, – пояснює начальник служби у справах дітей Олексій КОРЧАК. – А коли ми до них приїжджали, то завчасно попереджали. В хаті було підметено, речі складені. Крім того, вони тримають господарство: кури і, здається, ще щось. Обробляють город. Тому казати, що в них усе аж так запущено, я не можу. Ми через те з ними й працювали, думали, що люди зрозуміють. Шкода, що так сталося. Ми провини з себе не знімаємо…

ДЕРЖАВА ПЛАТИТЬ – НАРОД ГУЛЯЄ

Пили «тільки тоді, коли в них були гроші». Звідки безробітні батьки шести дітей мали гроші на випивку, ми вирішили поцікавитись в управлінні праці та соціального захисту населення. Виявилось, що загальна сума державних соціальних виплат, яку отримала мати за січень, становить 4665,74 грн. Приблизно такий дохід сім’я отримувала щомісяця. Загалом, починаючи з серпня по січень, у сімейний бюджет цієї родини надійшло 21789 грн. На що витрачались ці гроші – сказати важко. Зі слів членів комісії з питань ТЕБ та НС зрозуміло, що діти зовні виглядали вбого. 

– Ми не маємо ні змоги, ні права контролювати, куди вони ті гроші витрачають, – наголошує Ніна ФАБІЯНСЬКА. – На них же немає клейма «наркоман» чи «алкоголік» – є багатодітна сім’я. Держава їй допомагає. Інша справа, що з такими батьками треба боротися. Відбирати у таких дітей.

ВАРТІ ЧИ НІ БАТЬКІВСЬКОГО ПРАВА?

– Усі бачили, які ці діти занедбані, замучені, і бачили, що батьки п’ють, – обурюється начальник відділу з питань НС Віктор БАРАНОВ. – Якби цю всю інформацію сьогодні, завтра і весь час ми збирали, то нині можна було б ставити питання про позбавлення їх батьківських прав. Ви ж подивіться: одна дитина хвора на лейкемію, двох знищили! Це батьки-злочинці!  

Такої ж думки дотримується мешканець с.Слобідка-Рихтівська Володимир, котрий прийшов у редакцію, щоб розповісти про цю сім’ю: 

– Вони постійно п’яні, живуть від виплати до виплати. В сільського голови був шанс розібратися з ними. 

Одного разу вони посеред ночі прийшли у дім до мого сина, зробили там погром: побили посуд, перекинули стіл. Ми одразу подали на них до суду, але отримали відмову в порушенні кримінальної справи, оскільки складу злочину в їхніх діях правоохоронні органи не побачили. А от якби сільська рада і міліція серйозно взялися за цю сім’ю, такої біди не сталося б.

У ст.164 Сімейного кодексу чітко вказано підстави, через які батька чи матір можуть позбавити батьківських прав. Серед них є й такі: якщо батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків з виховання дитини, жорстоко поводяться з нею, є хронічними алкоголіками або наркоманами. Проте міру покарання горе-батькам визначатиме прокуратура. Поки що діти перебувають в Орининському інтернаті. Що на них чекає далі – той самий інтернат, прийомна сім’я чи будинок сімейного типу – поки що невідомо.