П'ятница, 29 Березня 2024 р.
23 Березня 2012

ЗУПИНИЛИ ХАБАРНИКІВ, КОНТРАБАНДИСТІВ І ПОДАТКОВИХ АФЕРИСТІВ

ЗУПИНИЛИ ХАБАРНИКІВ, КОНТРАБАНДИСТІВ  І ПОДАТКОВИХ АФЕРИСТІВ  25 березня Служба безпеки України відзначатиме свою 20-ту річницю. На­передодні професійного свята співро­бітники управління СБУ в Хмельницькій області діляться досягненнями в роботі.

Отже, протягом 2011-2012 рр. за мате­ріалами Управління СБУ в Хмельницькій

області порушено 94 кримінальні справи, в тому числі слідчим відділом – 20, іншими правоохоронними органами – 74.

Викрито 40 злочинів у сфері службової діяльності, у тому числі 29 – за фактами зловживань спів­робітниками правоохоронних, контролю­ючих, митних ор­ганів, військовослужбов­цями Збройних сил Укра­їни, порушено 15 кримінальних справ за фактом отримання хабара.

За результатами судового розгляду адміністративних про­токолів, складених відповідно до Закону

 України «Про засади запобігання та протидії корупції», до відповідальності притягнуто 8 посадових осіб.  

 Порушено кримінальну справу стосовно лікаря-невропатолога Полонської центральної лікарні, який вимагав і отримав хабар у розмірі 4600 грн. від інваліда дитинства за оформлення медичних довідок, необхідних для проходження медико-соціальної експерт­ної комісії. 

Під час отримання хабара затримано заступника голови Городоцької РДА, який вимагав 700 доларів за виділення в оренду земельної ділянки.

Співробітниками Управління задокументовано протиправну діяльність помічника командира – начальника фінансово-економічної служби однієї з військових частин Хмельницького. Останнього затримано «на га-

рячому» після отримання хабара в розмірі

21 450 грн.

  У ході виконання заходів щодо запобігання контрабанді минулого року порушено 10 кримінальних справ, вилучено предметів контрабанди на загальну суму понад 6 млн.грн.  

Винесено вирок суду за кримінальною справою, порушеною співробітниками управління СБУ стосовно трьох громадян Республіки Туреччина, обвинувачених у контрабандному переміщенні валютних цінностей у великих розмірах (понад 268 тис. доларів США та 9 тис. євро) через митний кордон України.

За результатами реалізації заходів з протидії наркобізнесу ліквідовано 2 канали контрабанди наркотиків, із незаконного обігу вилучено понад 30 кг наркотичних засобів і психотропних речовин.

Викрито канал незаконного постачання в Україну психотропних речовин під виглядом медичних препаратів. Вилучено партію цих препаратів – 500 капсул, які містять у собі сибутрамін, що є психотропною речовиною з обмеженим обігом в Україні.

До 5,5 років ув’язнення засуджено двох мешканців Хмельницької області за контрабанду з Республіки Польща в Україну психотропної речовини амфетаміну в особливо великих розмірах.

Припинено протиправну діяльність чотирьох хмельничан, які організували контрабанду небезпечної психотропної речовини амфетаміну з метою збуту на території Хмельницької області. Слідчим відділом УСБУ порушено кримінальну справу за ч.2 ст.305 та ч.2 ст.307 Кримінального кодексу України.

У ході виконання комплексу заходів, спрямованих на захист конституційних прав громадян, управлінням викрито та припинено функціонування 4-х міжнародних поштових каналів протиправного надходження та розповсюдження спецзасобів для негласного отримання інформа­ції, виявлено 12 фак­тів незаконного обігу СТЗ. Порушено 9 кри­мі­нальних справ, більша частина яких уже розглянута в су­ді. Загалом у зловмисни­-

  ків вилучено понад 30 одиниць спецтех­ніки, забороненої до вільного обігу.  

Викрито 27 злочинів проти власності та у сфері господар­ської діяльності, пов’язаних із проти­правними фінансовими операціями, а також нецільовим використанням бюджетних коштів і розкраданням державного та колективного майна в особливо великих розмірах.

На початку 2012 р. викрито схему незаконного формування податкового кредиту з ПДВ на загальну суму понад 3,8 млн.грн. су­б’єктами господарювання Хмельницької, Рівненської, Львівської та Київської областей.

Співробітниками УСБУ задокументовано факт заволодіння комерційною структурою державними коштами в сумі 533 тис.грн., призначеними для реконструкції споруд Хмельницького обласного центру зайнятості.

Минулого року виявлено та припинено протиправну діяльність працівників Шепетів­ської об’єднаної державної податкової інс­пекції. Зокрема, посадовці, ігноруючи факти протиправної діяльності одного з приватних підприємств регіону, в інтересах цього суб’єкта господарювання безпідставно під­твердили наявність незаконно сформованого податкового кредиту з ПДВ на загальну суму 560,5 тис.грн.

Управлінням викрито факт ухилення від сплати ПДВ в особливо великих розмірах одним із приватних підприємств області шляхом безпідставного формування податкового кредиту в сумі 2,5 млн.грн.

У рамках виконання «Плану заходів із запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансування тероризму» порушено 4 кримінальні справи, припинено діяльність конвертаційного центру.

Спільно з державною податковою адмі­ніс­трацією області викрито і припинено

ді­яльність міжрегіональної організованої

злочинної групи, яка протягом 2010-

2012 рр. незаконно перевела в готівку понад 40 млн.грн. Під час обшуків в офісі конвертаційного центру вилучено 4 млн.грн., фінансово-господарську документацію з

ознаками фіктивності, печатки різних під­приємств і комп’ютерну техніку.

Загалом сумарний економічний ефект оперативно-розшукової діяльності Управлін­ня за 2011-2012 рр. становить 17 млн.грн., із них повернуто до Державного бюджету понад 11 млн.грн., до державного секто-

ру економіки майна і цінностей – понад

6 млн.грн.

Прес-група Управління СБ України

у Хмельницькій області.