Четвер, 28 Березня 2024 р.
23 Березня 2012

ДОСВІДУ – БІЛЬШЕ, ДТП – МЕНШЕ

ДОСВІДУ - БІЛЬШЕ, ДТП - МЕНШЕБлизько 30-ти слідчих з різних районів області прибули в Кам’янець на місце ДТП, що сталася 19 бе­резня на перехресті вул.Гунської та Шевченка. Але лякатися не варто, бо ситуація наїзду на пішохода була змодельована працівниками ДАІ, кров – несправжня, а мета всього, що відбувалося, – додати досвіду працівникам органів дізнання в розслідуванні аварій на дорозі.

Слідчі Дунаєвецького РВ, Чемеровецького РВ, Новоушицького РВ та Кам’янець-Подільського МРВ взяли участь у навчанні, яке відбулося на базі Кам’янець-Подільського МВ УМВС України в Хмельницькій області. Під час теоретичної частини навчання вдосконалювали знання учасників заступник начальника слідчого управління області полковник міліції Олександр КУЧЕРЯВИЙ, суддя Кам’янець-Подільського міськрайсуду Іван ДРАЧ, заступник прокурора міста Мирослав ПОПАДЮК, заступник прокурора району Ольга КРАВЦОВА та судмедексперт Кам’янець-Поділь­ського між­районного відділення судово-медичної експертизи Ярослав ЦВІГУН.        

А тим часом на одній з доріг міста інспектори ВДАІ вирішували, який перелом «зробити» уявному постраждалому пішоходу – закритий або відкритий, і чи залишити зловмисника на місці події, чи влаштувати йому втечу. Підготували гальмівний шлях, уламки скла і бампера авто, осип грунту та інші речові докази, які беруться до уваги працівниками слідчих груп.

– Взагалі подібні заняття проводяться двічі на рік за напрямками розслідування ДТП та вбивств, – каже Олександр КУЧЕРЯВИЙ. – У цьому випадку ми задаємо ситуацію ДТП, а спеціалісти судово-медичної експертизи, слідчого управління розповідають, що і як необхідно задокументувати, аби потім використати в подальшому розслідуванні справи. 

– За мою кар’єру бували випадки, коли водія-вбивцю, який втік з місця події, знаходили впродовж доби за фрагментами автомобіля, – каже Ярослав ЦВІГУН, – І тільки один випадок пам’ятаю, коли не знайшли винуватця ДТП, який вбив людину. Та не в кожному районі є судово-медичні експерти, тому сьогодні я проводжу спе­ціальні навчання. 

Слідчі набули більше досвіду, та краще нехай буде менше аварій, де потрібно його використовувати.