Субота, 20 Квітня 2024 р.
13 Квітня 2012

АВАНГАРД МІЛІЦІЇ

Небезпечні засідки, оперативні комбінації, погоні й затримання – це те, що стає родзинкою багатьох кіношних сюжетів, і те, що можна назвати буднями працівників карного розшуку. Саме вони приїжджають, якщо Ви телефонуєте на «102» і повідомляєте про злочинні дії, скоєні проти Вас чи Ваших близьких. Недарма цю службу називають ударною силою міліції, адже на її плечі покладається найважча робота з розкриття злодіянь, встановлення і затримання злочинців, розшуку безвісти зниклих. І хоча у них не прийнято на загал говорити про тонкощі професії, але сьогодні нам відчинять двері з кодовим замком, які ведуть до сектору карного розшуку Кам’янець-Подільського МВ УМВСУ в Хмельницькій області.

І В КАБІНЕТІ, І В ЗАСІДЦІ, І ПО ГАРЯЧИХ СЛІДАХ

Опери їдуть на викликЯк виявилося, на сторожі правопорядку нашого міста – 18 працівників сектору карного розшуку (СКР). Це здебільшого молоді люди і, напевно, не помилюся, якщо скажу, – фанати своєї справи. Адже романтика цієї професії, пов’язана із задоволенням від розкриття злочину, демонструванням кмітливості та професіоналізму, роз­віюється, коли доводиться днювати й ночувати на роботі, працювати зі стосами паперів, майже щодня споглядати кров і сльо­зи, а при цьому залишатися врівноваженим і не втрачати лю­дяності. Отже, декілька слів  про специфіку роботи цієї служби в нашому місті від начальника сектору карного розшуку Віктора ВІННІЧУКА:

– Карний розшук – це підрозділ, який проводить оперативно-розшукові заходи з розкриття злочинів різних категорій. Загалом Кам’янець-Подільський поділений на Південну та Північну зони обслуговування. Умовно цей поділ проходить вулицею Данила Галицького. Є також окремі лінії роботи: лінія по боротьбі з квартирними крадіжками; лінія розшуку злочинців, безвісти зниклих та встановлення особи невпізнаних трупів; лінія по боротьбі з посяганнями на життя, здоров’я, честь і гідність громадян. Якщо ж скоюється важкий резонансний злочин, наприклад, вбивство, розбійний напад на помешкання громадян, то працює весь міськвідділ міліції. 

Впродовж доби чергує слідчо-оперативна група, яка повинна швидко відреагувати на повідомлення про злочин, аби по гарячих слідах його розкрити. Чергова опер­група виїжджає на місце події як вдень, так і вночі, як у будні, так і у вихідні чи свята, адже злочинці не запитують, коли операм зручно. На виклик, крім оперуповноважених СКР, їдуть експерт, слідчий, при необхідності – кінолог із собакою та працівник дитячої кімнати міліції, також повідомляються працівники, які обслуговують вказану територію. Кожен такий виїзд обов’язково документується. 

– Чи часто кам’янецьким операм доводиться влаштовувати засідки? 

– Постійно! Сидіти в засідці – це специфіка суто карного розшуку. До прикладу, з певних джерел отримується інформація про те, що має бути скоєний зло­чин, скажімо, крадіжка. Ми приїжджаємо на вказане місце, роздивляємося його, складаємо спеціальний план, схему, в якій позначено, де розміщуватиметься наш автомобіль, де будуть чатувати працівники та як будемо затримувати злочинця. Коли зловмисників затримано, викликаємо слідчо-оперативну групу. 

– Які правопорушення найчастіше трапляються в Ка­м’янці?

– Найбільш розповсюджений злочин – крадіжка. До того ж найчастіше він здійснюється молодими людьми, і саме в стані алко­гольного сп’яніння. 

– Вікторе Григоровичу, а за який термін працівники СКР розкривають злочин, і скільки приблизно за місяць розглядається матеріалів?

– Часто особу, яка вчинила злодіяння, застаємо на місці. Іноді злочин розкриваємо за декілька днів. Бувають випадки, що минає рік, два чи більше. Недавно розкрили розбійний на­пад 2000 року. Зловмисник переховувався від суду й слід­ства. Часто такі люди тікають за межі міста, навіть виїжджають за кордон. У такому випадку праців­ники лінії по розшуку злочинців всюди подають орієнтування, запити в різні інстанції та служби. Загалом за місяць сектор карного розшуку виявляє та роз­криває близько 30 злочинів, що сталися в Кам’янці-Подільському. А взагалі щомісяця розглядаються близько 100-150 матеріалів.

НА СТОРОЖІ – ОПЕРУПОВНОВАЖЕНІ 

Начальник СКР Віктор ВІННІЧУКУ секторі карного розшуку – декілька кабінетів. Сюди може зайти не кожен: на дверях – кодовий замок, а на столах – стоси справ, кожна з яких – таємна оперативна робота розшуковців.

Зональний оперуповноважений СКР, що обслуговує Північну зону, Ігор ДРОБНИЙ працює над заявою від лікаря міської полі­клініки №1 про крадіжку печатки. Тим часом його колеги встановили особу, яка вчинила злочин, та поїхали дізнаватися, де вона може перебувати.

А на лінії розшуку злочинців, безвісти зниклих та встановлення особи невпізнаних трупів сьогодні чергує оперуповноважений СКР капітан міліції Руслан ВАСИЛЬЧУК. Одразу викликають ці­кавість предмети екіпірування, які бачимо в кожному кабінеті. Руслан Іванович пояснив:

– Кожен опер, котрий чергує в слідчо-оперативній групі, забезпечується засобами індивідуального захисту та активної оборони. Це бронежилет, шолом, слізогінний газ, наручники, гумова палка та вогнепальна табельна зброя, які є обов’язковими при виїзді. А вже на місці події, якщо немає необхідності, можна скинути бронежилет та шолом.

В окремому кабінеті інша лінія роботи СКР – по боротьбі з квартирними крадіжками та крадіжками із житлових будинків, приміщень. Сьогодні тут працює оперуповноважений СКР Віталій КЕНС. Серед матеріалів, які він розглядає, – нещодавня крадіжка ноутбука з квартири. Компанія студентів відпочивала, випиваючи спиртні напої. Після того, як усі розійшлися, деякі з гостей повернулися, прокралися через вікно та викрали ноутбук. На місце події виїжджала слідчо-оперативна група. Опери спілкувалися з потерпілими і сусідами, встановили очевидців, ви­явили відбитки пальців на вікні, відпрацювали можливі місця збу­ту викрадених предметів. Осіб, які скоїли злочин, все-таки встановили, хоча вони у скоєному не зізнаються. 

На обслуговуванні Південної зони сьогодні – оперуповноважені Руслан ВОЛЬСЬКИЙ і Володимир СТОРОЖУК. За їхніми словами, повідомлень від громадян є багато, тому операм роботи вистачає. А цілодобове чергування, згідно з графіком, кожному працівнику припадає 3-4 рази на місяць. Вранці працівник карного розшуку, який чергував, повідомляє про оперативну обстановку (скільки матеріалів було зареєстровано за добу, скільки звернень від громадян), вводить інших працівників у курс справи. Проводиться нарада. Оперуповноважені складають план, хто чим буде займатися. А ввечері проводимо ще одну нараду, обговорюємо, що необхідно зробити, куди спрямувати сили.

Оперуповноважені показують спеціальний зумер, через який черговий повідомляє про виклик. Слідчо-оперативна група швидко на це реагує. За мить праців-ники – вже в бронежилетах та з ін­шим екіпіруванням. Близько 5-6 чоловік сідають у машину та виїжджають за вказаною адресою. На місці опрацьовують матеріал, опитують очевидців, з’ясовують обставини та все документують. Ці матеріали передаються в чергову частину.

Старший оперуповноважений Володимир СТОРОЖУКТак було і ввечері 6 квітня, коли надійшло повідомлення про пожежу сараїв на вул.Лесі Україн­ки. Старший оперуповноважений СКР Богдан БАЙТАЛЮК, який також виїжджав на місце події, розповів, що працівники-розшуковці в разі виклику ви­їжджають на кожну пожежу. 

Богдан Юхимович також за­стерігає кам’янчан не потрапляти на гачки різноманітних інтернетних махінацій. Нещодавня спра­ва свідчить про надзвичайну довірливість людей. Двоє чо­ло­віків, які перебувають у міс­цях позбавлення волі в Полтав­ській області, мали при собі в ка­мері мобільний телефон і спіль­ника на волі. Завдяки Інтернету, вони ошукували людей. На цю вудку потрапив і кам’янчанин, котрий хотів обміняти свої iPhone та mp4-плеєр на планшет. Він через пошту отримав коробку, в якій замість планшета виявилися 2 картоплини. 

А сьогодні оперуповноваже-ні, котрі обслуговують Південну зо­ну, розкрили пограбування, скоє­не в листопаді 2011 р. на вул.Годованця. Тоді невідомий після невдалої спроби знайомства з дівчиною завдав їй тілесних ушкоджень та викрав сумочку. Впродовж цього часу опери шукали докази проти чоловіка. А сьогодні підозрюваного запросили до міськвідділу та представили йому факти про вчинений злочин. Зрозумівши, що не від­вертиться, зловмисник написав щиросердечне зізнання, за що отримає м’якше покарання. Працівники карного розшуку без роботи не бувають. За декілька годин – ще один викритий злочин. Завдяки отриманій інформації, була розкрита крадіжка золотого ланцюжка з квартири на вул.Червоноармійська.

Трапляються випадки злоді­янь, коли опери ризикують здоров’ям і життям. Оперуповноважені мусять бути напоготові і вдень, і вночі, бо така у них робота. А втім кожен сам обирає свою стежку.  До речі, досвід ро­боти в карному розшуку мають міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ та начальник УМВС України в Хмельницькій області Сергій ШУТЯК. А справжньою легендою карного розшуку називають Йосипа ЖЕЗІЦЬКОГО, який 10 років очолював міськвідділ міліції та, будучи вже в поважному віці, досі спілкується з молодими колегами. Напевно, все-таки недарма кажуть, що в такій справі випадкових людей не буває.