П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
4 Травня 2012

«КСЕНІЯ» ПРОТИ ВОГНЮ І ЧУТОК

Резонансна пожежа сталася ввечері 28 квітня в Кам’ян­ці-По­дільському – горів готельний комп­лекс «Ксенія», що на Під­замчі. Величезні чорні клуби диму та гул пожежних сирен не на жарт сполохали кам’янчан, вогонь перелякав туристів, що оселилися в готелі, а сам факт пожежі спровокував появу чуток. Та найголовніше, що ніхто з людей, на щастя, не постраждав.

«КСЕНІЯ» ПРОТИ ВОГНЮ І ЧУТОКЗагорання «Ксенії» сталося близько 18.30. Вогонь перекидався з даху одного корпусу на інший. Для гасіння пожежі були задіяні 12 машин СДПЧ-4, СДПЧ-5, СДПЧ-15, ОП ДПО смт Че­мерівці, ОП ДПО смт Смотрич, СДПЧ-1, ДПД ЗАТ «По­дільський цемент», ДПД ТОВ «Ні­булон», ПК К-ПНУ ім.І.Огієнка. Довкола палаючої будівлі зібралися багато охочих подивитися на «видовище». Люди не соромилися навіть фотографуватися на фоні вогню і чужої біди. В шоковому стані за пожежею спостерігали й туристи, котрі приїхали до Кам’янця на фестиваль «Весільна Фортеця» та поселилися в готелі. Багато з них на момент загорання гуляли міс­том, але були й такі, які знаходилися в номерах. 

– Ми дивилися в номері телевізор, – розповідають молоді киянки. – Час від часу зникало світ­ло. Раптом прибігли міліціонери і повідомили, що готель горить. Ми навіть не встигли всі речі забрати. Сподіваємось, що вони вці­ліють. Хоча, дякувати Богу, самі залишилися живими.

Люди, які живуть по сусідству з «Ксенією», також стверджують, що були перебої електроенергії, а пізніше вони почули вибух. Кажуть і про те, що пожежні машини, прибувши на місце, спочатку просто стояли біля готелю. 

Містом ширилися чутки, нібито «Ксенію» атакують рейдери, намагаючись відібрати його у власниці Галини ЛОКАЙ. Також подейкували, що причина пожежі – підпал, тому пожежникам наказали не гасити готель. У тому, що рятувальники «Ксенію» все-таки гасили і жодних наказів не отримували, запевнив начальник міського відділу УМНСУ в Хмельницькій області Олег СТРЕЛЬБІЦЬКИЙ: 

«КСЕНІЯ» ПРОТИ ВОГНЮ І ЧУТОК– Повідомлення про пожежу на­дійшло до пункту зв’язку СДПЧ-4 о 18.38, а о 18.41 на місці вже була пожежна машина. Виїхав начальник караулу старший лейтенант Руслан СОХА. На момент прибуття горів дах конференц-залу і балкон, де стояла міні-електростанція. Оцінивши ситуацію, рятувальники зрозуміли, що одне відділення з вогнем не впорається, потрібна підмога. Гасінню пожежі заважали певні труднощі – об’єкт не забезпечений водопостачанням, пожежний гідрант, що знаходився біля готелю, мав маленький тиск, і води було достатньо тільки для перекачування в одну машину. На складність га­сіння вплинуло незручне планування об’єкта, щільні під’їзди до будівлі. Воду брали з кільцевого гідранта, який знаходиться за 40 метрів від комплексу. До того ж об’єкт оздоблений матеріалами, які добре горять. Пожежа могла перекинутися на сусідні будинки, тому декілька машин ми поставили на відсікання горіння. Пояснюю, чому спочатку роботи пожежників не було видно: від пожежних машин, які стояли біля готелю, був поданий ствол (рукавна лінія) всередину примі­щення. Пожежники, вдягнувши апарати, взяли ствол і пішли все­редину бу­дівлі для гасіння пожежі та пошуку в приміщенні людей. Також зауважу, це був робочий день, весь особовий склад знаходився на місці, всі машини були перевірені та заправлені водою. Люди не розуміють, що тих дві з половиною тонн води, які знаходяться в ЗІЛові, при гасінні такої пожежі вистачає лише на декілька хвилин. Щодо різноманітних чуток про якісь безглузді накази, то можу офіційно заявити, що це неправда.  

Старший інспектор Кам’янець-Подільського міжрайонного відділу Держтехногенбезпеки в Хмельницькій області Віктор КЛЮС повідомив, що на сьогодні є три версії причини виникнення пожежі: підпал, порушення правил експлуатації електро­станції (генератора) або ж коротке замикання електромережі. Всі матеріали передані до міськ­відділу УМВСУ в Хмельницькій області. Перевірку за фактом пожежі коментує начальник слід­чого відділення Кам’янець-По­дільського МВ УМВСУ в Хмельницькій області Борис ЛИТВИНЮК: 

«КСЕНІЯ» ПРОТИ ВОГНЮ І ЧУТОК– Ми перевіряємо різні версії причини пожежі, але робоча одна – загорання відбулося при запуску електростанції автономного живлення. Є показання та свідки події. На місце виїжджала слідчо-оперативна група. По закінченню гасіння об’єкт взяли під охорону, вранці почали оглядати. Були залучені експерти ДНДЕКЦ при УМВС України в Хмельницькій області. Аби об’єктивно дослідити й перевірити інші версії, взяли залишки кіптяви, сажі, частин електропроводки. Вилучені речі направлені для дослідження в експертні установи Хмельницького та Києва. 

Сама ж власниця готельного комплексу «Ксенія» Галина ЛОКАЙ заперечує чутки про відбирання готелю та підпал. На сьогодні, всупереч розмовам, вона адекватно сприймає ситуацію і планує реконструкцію «Ксенії». 

– Пожежа сталася через загорання бензинного генератора, який знаходився над кухнею, на балконі другого поверху. Того дня не було електроенергії, а у банкетній залі проводився святковий захід. Тому я сказала охоронцеві ввімкнути генератор. Через десять хвилин з’явилося світло, і охоронець пішов його вимикати. Пожежа розпочалася на його очах – зі шланги протікав бензин, капаючи на мотор, і від іскри сталося загорання. Люди, котрі на той час жили в готелі, не постраждали. Їхні речі вціліли також. Багатьох переселили в готельний комплекс у Врублівцях, іншим повернули гроші. На наступний день замовлення банкетної зали не було. А весілля, замовлені на пізніше, переносяться у Врублівці. Ми нікому не відмовляємо. 

До того ж думаємо, що в серпні ресторан уже функціонуватиме, бо він вцілів, згорів лише дах над ним. Найбільше постраждали дах готелю, його п’ятий поверх, вестибюль, мій кабінет, де були документи. Кухня і ресепшн залишилися цілими. Звичайно, дуже неприємно, що по місту поширилися чутки, мовляв, готель у мене хотіли відібрати, давали мільйон, а я захотіла два, через те й підпалили комплекс, а я перебуваю в неадекватному стані тощо. Так от – я, дякувати Богу, ціла, здорова і планую відбудувати «Ксенію». Більше того – змінити дизайн. Хочу подякувати міській владі за розселення людей, а міліції – за гарно сплановану роботу та охорону закладу до ранку.