Субота, 20 Квітня 2024 р.
6 Липня 2012

РЯТІВНИКИ ДИТЯЧОГО МАЙБУТНЬОГО

Юрій ПЛЮТАПонад 3 роки його очолює Юрій ПЛЮТА, якого колеги поважають за професіоналізм та відповідальність. Також тут працюють не менш досвідчені та сумлінні оперуповноважені Віктор СМОЛИЧ, Андрій ФАЙФОР, Дмитро МАРУЩАК, наймолодший серед них – 23-річний Роман КОРОБЧУК. Про будні ВКМСД розповідає Юрій Плюта.

– Основна наша робота пов’язана з профілактикою вчинення дітьми та відносно них злочинів і правопорушень, правове виховання підлітків, крім того, виявлення та розкриття злочинів, вчинених неповнолітніми, проведення оперативно-розшукових заходів (ОРЗ). Часто дорослі втягують дітей у наркоманію, проституцію, жебрацтво, тому протидіяти цьому – теж завдання кримінальної міліції. На жаль, батьки або особи, що їх замінюють, подекуди забувають про свої батьківські обов’язки та 

залишаються осторонь від дитячих проблем. У такому випадку на допомогу дитині також може прийти працівник дитячої міліції. 

– Скільки правопорушників нині перебувають на обліку?

– За вчинення злочину – 11 підлітків, за адміністративні пра­вопорушення (більше двох) – 16. А також 30 дорослих, які вчинили насильство відносно дитини, або ж батьки, які не займаються вихованням, чи неблагополучні сім’ї.  

Загалом, криміногенна ситуа­ція в підлітковому середовищі залишається досить складною, незважаючи на те, що, завдяки роботі кримінальної міліції у справах неповнолітніх, намітилася тенденція зниження під­літ­кової злочинності. Так, у порів­нянні з минулим роком, знизилася на 22%. Цього року 20-ма неповнолітніми (серед них 10 кам’янчан) скоєно 22 злочини. Складено 91 протокол, з них 54 – на дорослих, 37 – на підлітків.

– Що штовхає підлітків на стежину криміналу?

– Причини бувають різними, але зазвичай злочини скоюють підлітки із неблагополучних чи неповних сімей, де батьки полюбляють хильнути чарчину і зовсім не цікавляться вихованням своїх чад. Не так давно ми встановили особу, яка вчинила крадіжку. Ним виявився учень місцевої школи. Він у всьому зізнався, покаявся. Ми з’ясували, чому ж він це зробив? Виявляється, мати зовсім не займається його вихованням. Хлопчик живе разом із батьком і навіть не знає, де його мати. Сьогодні ми встановили місце її проживання. Днями навідаємося, поспілкуємося. Якщо ж вона ухилятиметься від своїх обов’язків, будемо вживати заходів, аби позбавити її прав. Загалом, дуже дивно, що з якихось причин мати відмовилася від дитини.  

До того ж нині дуже багато спокус для дітей (їм хочеться гарно одягатися, мати модну апаратуру, велосипед, відвідувати розважальні заклади). Але не всі батьки можуть це забезпечити, тому хлопці та дівчата вирішують ці проблеми самостійно, частенько протиправним шляхом. Також багато злочинів підлітки скоюють, будучи напідпитку або ж хизуючись перед однолітками.  

Під час рейдуУ цей момент відчиняються двері, й до кабінету заходить підліток, на вигляд йому років 15. Він перебуває на обліку за вчинення крадіжки (вкрав мобільний телефон у дівчини) та побиття пам’ятників на Руськофільварецькому кладовищі. На моє запитання, навіщо так вчинив, відповів:

– Не знаю. Телефон поцупив, бо потрібні були гроші, а за наслідки зовсім не подумав. А коли з хлопцями ввечері прийшов на кладовище, був напід­питку, і руки чесалися. Ось і причепився до пам’ятників. Але чесно вам кажу, більше такого не робитиму і мені соромно за ці ганебні вчинки.

Хлопець все-таки має бути покараний, незважаючи на те, що розкаявся. Міру покарання йому визначить суд. Швидше за все, йому світить 2 роки позваблення волі умовно. 

А я цікавлюся в старшого оперуповноваженого ВКМСД Віктора Смолича, чи є випадки, коли підлітки виправляються. 

– Майже в 95% випадків підлітки, які перебували на обліку, не скоюють повторно злочинів. Досить часто зустрічаюся із колишніми підобліковими, які нині дякують. Вони й досі пам’я­тають нічні рейди, як ми їх ловили і привозили вночі батькам. Деякі мають сім’ї, дітей, роботу і розуміють, що колись хотіли піти не тією стежиною, але вчасно зупинилися. 

Хоча є неповнолітній, який сьогодні перебуває в дитячій виправній колонії. Він з неповної родини. Мати – інтелігентна жінка, працює на високій посаді, завжди віддавала йому найкраще. Хлопчина навчався майже в усіх міських школах, закінчив Орининську школу-інтернат, вступив до училища, але кримінальний світ вабив його. То товариша обікрав, то з гаража поцупив металобрухт, а згодом вчинив і пограбування. За його словами, він не може жити, щоб нічого не вкрасти, хоче бути кримінальним авторитетом – і все. І наші бесіди були безрезультатними. Такий випадок єдиний у моїй службі. Оступитися можна, але повнолітнім дається як мінімум один шанс, що не скажеш про дорослих.

– Як батькам вберегти під­літка від трясовини криміналу?

– Батьки повинні знати, з ким товаришують їхні діти, де проводять вільний час. Як помітили, що підліток вживає алкоголь, одразу присікайте. Але не застосовуйте фізичної сили, знайдіть інші методи впливу, зазвичай це спілкування. Якщо не допомагає, приводьте на профілактичну бесіду до КМСД. Ми приймаємо щосуботи, з 10.00. 

– Досить часто правоохорон­ці проводять різні рейди, КМСД – не виняток?

– Так. До речі, сьогодні запланували рейд центральною частиною міста. Можете долучитися.

Отримавши від Юрія Плюти завдання, разом з Віктором Смоличем та Андрієм Файфором вирушаємо в рейд. Перша зупинка – парк ім.Шевченка. Тут полюбляє відпочивати молодь. Ми маємо перевірити, чи вживають вони спиртні напої в громадських місцях, чи не втягують їх дорослі до розпиття алкоголю, тютюнокуріння та вживання наркотиків. У парку було людно, але жодного підлітка чи навіть дорослого із пляшкою пива та слабоалкогольних напоїв ми не побачили.  

Далі вирушаємо до магазинів, аби пересвідчитися, що там не продають неповнолітнім алкоголь та цигарки. 

– Цього року працівниками нашого відділу складено 5 протоколів за ст.156 ч.2 (продаж тютюнових та алкогольних виробів неповнолітнім). До речі, штраф підприємцям за продаж неповнолітнім вищевказаних виробів становить 8 тис.грн. Тож це їх стримує, тому більшість не порушує чинного законодавства. Буває так, що підлітки просять дорослих купити їм спиртне. Але, перш ніж це зробити, кожен повинен усвідомити, що такий вчинок карається штрафом як мінімум 105 грн. 

Перевіривши декілька магазинів, переконуємося, що до законодавства все ж таки до­слухаються.

У сквері «Гунські криниці» теж усе було гаразд. 

– Зазвичай це спокійна пора для нашого відділу, бо біль­шість правопорушників роз’їхалися. До того ж сьогодні вівторок, і дискотек немає. А ось з 1 вересня буде гаряче, – завершуючи рейд, каже Віктор Смолич.