Четвер, 25 Квітня 2024 р.
4 Квітня 2014

ХТО Ж ВСЕ-ТАКИ ПРИБОРКАВ ПОЛУМ’Я?

Пожежа, що сталася 23 березня в районі дачного кооперативу «Автомобіліст», який розташований між селами Врублівці та Китайгород, не лише злизала кілька соток природоохоронної зони разом із червонокнижними рослинами та ящірками, а й обросла версіями з приводу того, хто її погасив.

Того дня, як стверджує кам’янчанка Галина, їй довелося побувати в ролі вогнеборця:

– Близько полудня ми з чоловіком приїхали на дачу. За хвилин 25 почули гул – на крутому схилі річки горів чагарник. Вогонь поширювався із шаленою швидкістю, цьому ще й вітер сприяв. Поруч з чагарником – сосни, а за ними – ліс, в якому багато сухостою.

Спробували зателефонувати на службу «101», але не додзвонилися. Кинулися самотужки приборкувати вогонь. На підмогу прибіг сусід – і так, за допомогою граблів і рискалів, ми намагалися загасити полум’я.

Земля горіла, підошви кросівок розплавилися, в ноги пекло. Не мали чим дихати, бо дим був настільки сіро-чорним, що за 2 метри не було видно чоловіка, а вогонь усе не вступався. Коли відчули, що сили нерівні, з другої спроби додзвонилися рятувальникам. Диспетчер записала дані, взяла номер мобільного, але пожежники так і не приїхали. Майже 2 години ми втрьох гасили пожежу. Чому ж так і не дочекалися допомоги?

Із цим запитанням «ПОДОЛЯНИН» звернувся до начальника групи ДПРЗ-2 ДСНС у Хмельницькій області майора служби цивільного захисту Віктора КЛЮСА. За його словами, виклик справді надійшов на диспетчерську, але в таких випадках пожежники співпрацюють зі службами взаємодії. Тобто, викликають працівників служб, закріплених за певними ділянками, які або самотужки гасять пожежу, або, якщо виникає серйозна загроза, кличуть на допомогу рятівників.

– Цього разу туди виїжджали інспектори Державної охорони природно-заповідного фонду НПП «Подільські Товтри», які повідомили, що пожежу ліквідовано, й ніхто не постраждав, – повідомив пожежник.

Як з’ясувалося, пожежникам віддзвонився начальник відділу Державної охорони природно-заповідного фонду НПП «Подільські Товтри» Геннадій ГАВРИЛЮК, який запевнив, що вогонь самотужки приборкали три інспектори з охорони природного середовища.

А інспектор НПП «Подільські Товтри» Микола СРІБНЯК, котрий прибув на місце події, заявив, що бачив, як пожежу загасили жінка й двоє чоловіків.

– Горіли 20 соток землі там, де багато каміння. Ліс, на щастя, не зачепило, хоча й могло. А навіщо було викликати пожежників, коли я все контролював?

Вогнеборцям-дачникам через нашу газету подякував директор НПП «Подільські Товтри» Леонтій ГАСЮК. А ось кам’янчан, котрі ризикували власним життям, хвилює зовсім інше: якщо, бува, вогонь розгуляється не на жарт, й інспектор самотужки не встигне його приборкати, то чи не станеться так, що пожежникам доведеться гасити самі пеньки?