П'ятница, 29 Березня 2024 р.
11 Квітня 2014

ЗА РІК АФЕРИСТИ ВИКАЧАЛИ З КАМ’ЯНЧАН МАЙЖЕ П’ЯТЬ МІЛЬЙОНІВ

Віталій КОЗЯРУКПравоохоронці б’ють на сполох через те, що ошуканих від рук шахраїв кам’янчан дедалі більшає. Так, 2013-го аферисти надурили 264 особи й збагатилися на вражаючу суму – 4 млн. 678 грн. Лише за 3 місяці цього року правоохоронці зареєстрували 60 випадків шахрайств, довірливість жителів міста коштувала їм 635 тис.грн. А за минулий тиждень шахраї ошукали на 52 тис.грн. шістьох громадян.

– Мало не щодня до нас із заявами звертаються жителі міста, які потрапили на гачок аферистів, – каже перший заступник начальника міськвідділу міліції майор міліції Віталій КОЗЯРУК. – Шахрайства – це злочини, що скоюються переважно шляхом обману та зловживання довірою. Наприклад, рідним телефонують і повідомляють, що син у міліції, його можна відмазати й диктують номер банківської картки. Збентежені батьки, замість того, аби зателефонувати дитині чи правоохоронцям, перераховують гроші.

– Віталію Вікторовичу, чи реально зловити ошуканців?

– Так, але це тривалий процес. Виглядає він так. Ми констатуємо факт злочину, накопичуємо покази і збираємо доказову базу. Аби встановити власника картки, потрібно в суді взяти дозвіл на доступ до банківської таємниці та руху коштів. Але є такі винахідливі аферисти, котрі перераховують гроші такими трансрухами, що відстежити кінцеву точку їх зняття майже неможливо.

Ще одна зачіпка – мобільний телефон. Аби відслідкувати, звідки телефонували, потрібно взяти санкцію суду, щоб у центральному офісі мобільного оператора отримати роздрук дзвінків. Щоб взяти ці процесуальні дозволи, слідчий має побігати десь 3-6 днів. Потім поїхати до центрального офісу банку та оператора. Часто все закінчується тим, що банківську картку після зняття коштів блокують, а СІМ-карту викидають. Зазвичай, картки відкривають на підставних осіб, які й гадки не мали, що стали співучасниками шахрайств. Тішить те, що близько 30% шахрайств, скоєних 2013-го, вже розкрито, а матеріали направлено до суду.

Як свідчить практика, найчастіше ошуканці вже перебувають за гратами і звідти «заробляють» на довірливих і неуважних людях. У цьому їм допомагають рідні та друзі. Зазвичай працюють вони в інших областях. Злочин вважається закінченим з моменту, коли аферисти зняли готівку. І тоді ми, встановивши область, у порядку територіальності направляємо туди кримінальне провадження для подальшого розслідування.

– Виходить, що кам’янчани потерпають від рук немісцевих злодіїв. А чи є кам’янецькі?

– Нагріваються на довірливості містян і аферисти, які знімають порчу, нечесні продавці авто, «соцпрацівники», які «роздають» доплати крупними купюрами й отримують «зароблену» здачу. Також є жертви міняйлів. Людина йде міняти валюту на ринок і стає жертвою злочину. Потерпілий звертається до міліціонерів, пише заяву і, дізнавшись, що й проти нього має бути складено адмінпротокол за валютні операції, відмовляється від подальших розслідувань. Тому раджу міняти валюту лише в банках або пунктах обміну.

– Іноді людина не довіряє міліціонерам, мовляв, усе одно справедливості не знайду, то вже краще дам хабара і відмажу рідного від в’язниці.

– На жаль, не всі усвідомлюють, що самі стають на шлях злочину та ще й збагачують кишені шахраїв.

– Які шахрайські схеми є лідерами?

– Найпоширеніші – купівля-продаж через Інтернет і псевдобанкіри. Наприклад, людина в Інтернеті знаходить престижну іномарку, що коштує, як старенький «Жигуль». Їй кажуть заплатити завдаток. Щасливий «власник» стрімголов мчить до банку й ділиться із шахраями грошима, забувши, що спочатку товар, а вже потім – розрахунок.

Або телефонують з «банку», під різними приводами (заміна пін-коду, перевірка рахунку тощо) отримують секретну 4-значну комбінацію цифр і знімають з картки всі заощадження.

Найкраща порада – не довіряти незнайомцям, перевіряти отриману інформацію і в жодному разі не перераховувати грошей доти, поки товар не опиниться у ваших руках.