Четвер, 25 Квітня 2024 р.
1 Травня 2014

ЯК ІНФОРМУЮТЬ НАСЕЛЕННЯ У РАЗІ НЕБЕЗПЕКИ?

Сигнал подається органом з питань цивільного захисту і надзвичайних ситуацій за допомогою сирен і виробничих гудків. Тривалі гудки означають попереджувальний сигнал «Увага всім!».

Почувши такий сигнал, необхідно ввімкнути радіо, телевізор на місцевий канал і прослухати текст інформації про дії населення після одержання сигналу. Якщо немає радіо, телевізора, радіоприймача, або вони не працюють, треба з’ясувати значення інформації в сусідів або інших людей, які знають про неї. Така інформація передається 2-3 рази впродовж 5 хв.

Після одержання інформації необхідно терміново виконати всі вказівки тексту інформації сигналу. В пунктах управління є варіанти текстів для передавання повідомлення в різних ситуаціях.

У мирний час: при аваріях на АЕС чи хімічному об’єкті, землетрусі, повені й інших НС.

У воєнний час: при виникненні та закінченні повітряної небезпеки, загрозі хімічного чи радіоактивного зараження.

Наводимо приклади текстів мовної інформації управління з питань НС та цивільного захисту населення міста про надзвичайні ситуації мирного часу і дії населення при їх виникненні.

ПРИ АВАРІЇ НА АТОМНІЙ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ:

«Увага! Говорить управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення. Громадяни! Сталася аварія на атомній електростанції. В районі населених пунктів передбачається випадання радіоактивних опадів.

У зв’язку з цим, населенню, яке проживає в цих районах, необхідно перебувати в приміщеннях. Провести додаткову герметизацію житлових приміщень. Прийняти йодистий препарат. Скласти в поліетиленові пакети документи, гроші, коштовності, комплект верхнього одягу за сезоном, продукти харчування на 2-3 доби.

При оголошенні евакуації організовано зайняти місце в поданому до вашого будинку транспорті.

Зберігайте спокій та організованість. Далі дійте згідно із вказівками управління з питань НС та ЦЗН».

В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ:

При повітряній небезпеці:

«Увага! Громадяни! Повітряна тривога! Відключіть світло, газ, воду, нагрівальні прилади. Візьміть засоби індивідуального захисту, документи, запас продуктів і води, попередьте сусідів. При необхідності допоможіть хворим і людям похилого віку вийти на вулицю. Якнайшвидше дійдіть до захисної споруди або заховайтесь на місцевості. Зберігайте спокій і порядок. Будьте уважними до повідомлень управління з питань НС та ЦЗН».

При цьому сигналі об’єкти припиняють роботу, транспорт зупиняється, а все населення ховається в захисних спорудах. Робітники і службовці припиняють роботу відповідно до інструкцій і вказівок адміністрації. Там, де неможливо через технологічний процес або вимоги безпеки зупинити виробництво, залишаються чергові, для яких повинні бути захисні споруди. Сигнали можуть застати вас у будь-якому місці та в будь-який час.

У всіх випадках необхідно діяти швидко, але спокійно, впевнено, без паніки, суворо дотримуючись правил поведінки і вказівок органів з питань НС.

Георгій НОВІКОВ, навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області.