Середа, 24 Квітня 2024 р.
2 Жовтня 2015

ВОГОНЬ, ЩО ЗНИЩИВ ПАВІЛЬЙОН І ВИКРИВ ПОРУШЕННЯ

Велика пожежа, що ввечері 25 вересня сталася в центрі міста, ледь не спопелила робочі місця тисячі кам’янчан. Численні порушення найелементарніших правил пожежної безпеки на Центральному ринку могли обернутися великою трагедією. На щастя, обійшлося лише мільйонними збитками і розумінням того, що халатність може коштувати занадто дорого.

ВОГОНЬ, ЩО ЗНИЩИВ ПАВІЛЬЙОН І ВИКРИВ ПОРУШЕННЯ

Боротися з полум’ям, котре близько 17.00 охопило молочний павільйон, прибули рятувальники ДПРЗ-2, Дунаєвецького району, а також пожежні дружини ПАТ «Подільський цемент» і ТОВ СП «Нібулон» філії «Смотрич». Перша технічна проблема, яка перешкоджала вогнеборцям, – нагромадження кіосків, що ускладнило пересування пожежної машини.

– Ще одна біда кам’янецького ринку – відсутність води для пожежогасіння, тобто пожежного гідранта, – розповів начальник ДПРЗ-2 Олег ІВАНЮК під час прес-конференції, скликаної 29 вересня для обговорення події. – Воду брали з гідранта біля магазину «Тано», тому тиск був мінімальний. Після того, як МРЕМ знеструмив Центральний ринок, виявилося, що об’єкт додатково підключений до невідомого джерела живлення. Довелося відключити від електроенергії цілий квартал, час був втрачений, пожежа перейшла в неконтрольований стан. Уже наступного дня, коли ми проводили опитування, люди розповідали, що в кафе, яке було в павільйоні, постійно спрацьовували запобіжники і горіли електророзетки. Підприємець протягнув собі електромережу від гуртового ринку. Перекриття кіосків було дерев’яне, оббите пластиком. Під час пожежі температура сягнула 1500 градусів, через що почали загоратися сусідні торгові ряди із фарбою.

Зі слів Олега Васильовича, порушень правил безпеки на ринку виявилося б достатньо для того, щоб він спалахнув, як сірник. Утім вже два роки існує мораторій, який забороняє пожежні перевірки. А зауважень чимало. Насамперед, як кажуть рятувальники, необхідно впорядкувати кіоски, щоб вільними були хоча б центральні проїзди. Більше того, дозволи на встановлення декотрих із них взагалі відсутні. Як розповів директор Центрального ринку Сергій ЧЕРНЯВСЬКИЙ, ні приписи, ні наради не допомагали боротися і з двоповерховими кіосками, що прилягали до павільйону.

– Навіть після такої пожежі ми не маємо права на перевірку, – додає Олег Іванюк. – Бажано, щоб підприємці відбудовували свої місця з негорючих матеріалів, щоб кіоски були розділені на відсіки, з бетонним перекриттям. До того ж варто обмежити продаж на ринку легкозаймистих товарів. Їх необхідно тримати на складах, за межами базару.

Споглядаючи, як вогонь за лічені хвилини «поїдає» торгові метри, підприємці запанікували і взялися гуртом рятувати товар із сусідніх кіосків. Утім уникнути збитків не вдалося. Чого варте тільки знищення цілого молочного павільйону, в реконструкцію якого нещодавно вклали понад мільйон гривень.

– Внаслідок пожежі найбільше постраждали п’ятеро підприємців, – каже міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ. – До мене зверталися люди з приводу відшкодування. Зробити це за рахунок міського бюджету міська влада не має права. Більше того, ринок не перебуває в підпорядкуванні міста. Але допомогу підприємцям надамо із благодійного фонду «Ми – кам’янчани». А людей, які торгували в павільйоні, керівництво ринку забезпечить торговими місцями. Плануємо виділити з міського бюджету 50 тисяч гривень на придбання спеціалізованих касок для вогнеборців.

Саме така каска могла б захистити 23-річного рятувальника, котрий зазнав важкої травми під час гасіння пожежі. Як повідомив заступник міського голови Дмитро ВАСИЛЬЯНОВ, сьогодні стан вогнеборця медики оцінюють як середньої важкості з динамікою до покращення. Кошти на дорогу терапію зібрали колеги, працівники ринку і небайдужі люди. Надалі хлопця лікуватимуть безкоштовно.

Наразі ж триває досудове розслідування для встановлення осіб, винних у масштабній пожежі.

– За фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 270 ККУ, – каже перший заступник начальника – начальник слідчого відділення міськвідділу міліції Володимир НЕГУЛЯЄВ. – Створено слідчо-оперативну групу з розслідування злочину, залучено найдосвідченіших правоохоронців, призначено низку криміналістичних експертиз, які встановлять імовірну причину загорання та суму завданих збитків.