П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
19 Травня 2017

ТУБЕРКУЛЬОЗ У САДОЧКУ?

Деякий час вихованці середньої та старшої груп одного з місцевих садочків навчалися, гралися та їли поруч із помічницею вихователя, в якої запідозрили туберкульоз легенів. Батьки розповіли, що молода працівниця взимку почала дуже кашляти, часто брала лікарняні. 

– Дивує, що лікарі не відправили дівчину на рентген і одразу не діагностували небезпечної хвороби, – обурюються батьки маленьких вихованців. – Дівчина контактувала із нашими дітьми, роздавала їм їжу. Сьогодні ми схвильовані загрозою здоров’ю наших діток. 

У міськуправлінні охорони здоров’я інформацію нам підтвердили. Як з’ясувалося, працівницю взяли на роботу в садочок у вересні минулого року. До флюорографії, яку вона пройшла раніше, претензій у лікарів не було. А ось на свіжому знімку, зробленому в квітні 2017-го, місцеві лікарі запідозрили туберкульоз і відправили хвору до Хмельницького на обстеження. Там діагностували туберкульоз легенів закритої форми. У садочку №16 провели протиепідемічні заходи.

– Працівниці 25 років, у неї немає власних дітей. Коли вона прийшла на роботу в садочок, опинилася у вирі дитячих інфекцій і почала хворіти, – пояснює дитячий лікар-фтизіатр Неля КРАСОВСЬКА. – Ймовірно, це ослабило імунітет – і паличка Коха, яка до цього часу дрімала, завдала удару по організму. Втім батькам не варто непокоїтися, адже у хворої – закрита форма туберкульозу без виділення бактерій. Але всі дітки, які контактували із хворою, мають зробити проби Манту, рентген та здати кров. Обов’язково у них має бути покращене харчування, літнє оздоровлення та режим дня. Якщо в когось виявиться підвищена чутливість до туберкуліну, їм призначать профілактичне лікування. Наразі всіх обстежують.