П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
13 Квітня 2018

ПРОКУРАТУРА ЗНАЙШЛА ПСЕВДОФЕРМЕРА

Прокуратура в судовому порядку домоглася припинення договірних відносин щодо використання землі сільгосппризначення вартістю 32 млн.грн.

Кам’янець-Подільською місцевою прокуратурою встановлено, що наказами ГУ Держземагентства в області ухвалено рішення про передачу громадянину для ведення фермерського господарства 927 га землі, розташованої за межами населених пунктів Староушицької селищної ради.

Виявилося, що посадовці формально підійшли до вирішення заяв громадянина, не пересвідчились у волевиявленні заявника створити фермерське господарство та його спроможності виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією, а також у наявності необхідної техніки та інших засобів обробітку великих площ земель.

Крім того, всупереч вимогам ЗУ «Про фермерське господарство», спірні землі вартістю понад 30 млн.грн. розташовані не єдиним масивом і на значній відстані одна від одної.

Справжній намір землекористувача спрямовувався не на ведення фермерського господарства, а на штучне використання цієї процедури як пільгового порядку одержання земель державної власності в оренду без проведення земельних торгів.

– У зв’язку із цим, діючи на захист інтересів держави, прокуратура звернулася до суду з вимогами визнати вказані накази ГУ Держземагентства в області незаконними та скасувати їх, а також визнати недійсними договори оренди землі, – повідомив заступник керівника Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури Олександр ГОНЧАР.

Під час судового розгляду відповідач добровільно достроково розірвав частину договорів оренди та суборенди землі загальною площею 792 га і вартістю понад 28 млн.грн.

Судом визнано незаконними і скасовано накази ГУ Держземагентства в області, визнано недійсними договори оренди та суборенди земельних ділянок площею 135 га і вартістю понад 4 млн.грн.

Прес-служба прокуратури Хмельницької області.