Четвер, 25 Квітня 2024 р.
3 Серпня 2018

КОЗЯЧА ДОМАШНЯ ОТРУТА

Не минуло й місяця, як на лікарняне ліжко відділення анестезіології та інтенсивної терапії ЦРЛ уночі 24 липня у важкому стані госпіталізовано мешканку Дунаєвеччини. У хворої діагностували ботулізм.

Важке отруєння запідозрив 18-літній син потерпілої, який уже на руках заніс матір до автомобіля і привіз до лікарні. 53-річна жінка вже не могла самостійно рухатися, відкрити повіки, ковтати, практично нічого не бачила, оскільки очі застеляв «густий туман», не могла чітко вимовляти слова. Цьому стану раніше передували сильна блювота, «комок» у горлі, різке зниження тиску аж до стану непритомності. Симптоми отруєння наростали різко.

Згодом з’ясувалося, що жінку «звалила з ніг» м’ясна консерва, що була виготовлена власноруч із вигодованої в своєму ж домашньому господарстві кізочки. Вистачило одного тижня (протягом якого від дня виготовлення до вживання зберігався герметично закритий продукт), аби виробилась отрута – сlostridium botulinum  – у безкисневому просторі банки.

Проявилися симптоми отруєння вже через 6-8 годин після вживання небезпечного продукту. Гостре та різке нарос­тання вищезазначених симптомів свідчило про тяжке враження отрутою центральної нервової системи організму.

Лише після введення двох доз протиботулінічної сироватки та надання відповідної кваліфікованої медичної допомоги стан потерпілої починає поліпшуватися: вона вже бачить, може сидіти, відновлюється процес ковтання, мовлення та інші функції систем організму.

Щоб не підхопити небезпечного токсину, слід дотримуватися правил гігієни, а при перших підозрах на хворобу негайно звертатися до лікарні. Якщо при перших проявах хвороби не надати спеціалізованої допомоги та не ввести протиботулінічну сироватку, може настати смерть від паралічу дихальних м’язів.

Надія КАНАРЧУК, лікар із гігієни дітей і підлітків Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України».