Четвер, 25 Квітня 2024 р.
5 Жовтня 2018

У МІСТІ ЗАТРИМАЛИ ЗВІЛЬНЕНОГО ДОВІЧНИКА

Третього жовтня до рук поліції потрапив засуджений до довічного ув’язнення через злочини у лихі 90-ті кам’янчанин, якого торік у листопаді випустили на волю. Його звільнення прогриміло на всю країну, адже вперше в історії незалежної України Апеляційний суд випустив з-за грат довічника.

Не минуло і року, як поліція знову взяла його в готельно-ресторанному комплексі на вул.Соборна. Як розповів один з очевидців події, колишнього довічника затримали, коли той сидів за столиком із ще одним чоловіком.

У поліції факт затримання підтвердили.

– Працювали оперативники міськвідділу поліції, які затримали чоловіка. Але в межах таємниці слідства більше нічого коментувати не можу, – зазначив начальник міськвідділу поліції Юрій БІЛЯНСЬКИЙ. 

Утім, як стало відомо з неофіційних джерел, за чутками, колиш­нього ув’язненого заарештували нібито за вимагання грошей у бійця АТО.

Нагадаємо, що кам’янчанина гр.К. у листопаді 2002 р. засудили до довічного позбавлення волі за низкою статей Кримінального кодексу України. На його совісті численні розбої, грабежі, зберігання зброї, бандитизм і вбивства, в тому числі працівників правоохоронних органів при виконанні службових обов’язків.

За період ув’язнення загратований звернувся до Європейського суду з прав людини. У заяві поскаржився на катування з боку працівників міліції, відсутність ефективного розслідування його тверджень про це, неадекватність медичної допомоги, яку йому надавали, тощо. Згідно з твердженнями заявника, під час жорстокого поводження він зазнав ушкодження очей, наслідком якого зрештою стала повна втрата зору. Власні психічні та фізичні страждання він оцінив у 100 тис. євро. 15 травня 2012 р. суд одноголосно прийняв скарги заявника, втім присудив йому 40 тис. євро моральної компенсації.

Зважаючи на стан здоров’я, ув’язнений звернувся і до Вінницького апеляційного суду з клопотанням про звільнення від покарання. Якщо 2016 р. суд відмовив, то 3 листопада 2017 р. ухвалив таке рішення: «Звільнити від подальшого відбування покарання у вигляді довічного позбавлення волі, призначеного вироком Апеляційного суду Хмельницької області від 13 листопада 2002 р. … у зв’язку із захворюванням на іншу тяжку хворобу, що перешкоджає відбуванню покарання».

Про злочини довічника у своїх документальних детективах «Пригоди офіцерів у цивільному – 2» повідав колишній начальник підрозділу по боротьбі з організованою злочинністю СБУ у Хмельницькій області Володимир СЛОТЮК. Витримки з них доступні й на сайті «Подолянина».

Влада КОЛІСНИК.