П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
24 Вересня 2010

«Стара фортеця – 2010»

18-21 вересня в шахово-шашковому клубі «Гросмейстер» проходив XVII Всеукраїнський шаховий фестиваль «Стара фортеця». В рамках змагань відбулося три заходи: класичний турнір із шахів, товариський матч збірної Хмельницької області проти команди фестивалю та бліц-турнір. 

Організатори фестивалю – виконком міської ради (міський голова – Анатолій НЕСТЕРУК, завідувач відділу фізичної культури і спорту Степан ПАВЛОВСЬКИЙ), міськрайонна шахова федерація (голова Віктор ЛІЧКЕВИЧ). Спонсор фестивалю ДП ЗАТ «Оболонь «Красилівське» (директор Валерій ПЕЙКО).

На відкритті фестивалю міськрайонній шаховій федерації та ШШК «Гросмейстер» художній професійний ліцей (директор Іван Яловий) подарував власний виріб – шаховий стіл із шахами. 

В основному турнірі взяло участь 54 учасники з 8 областей України та представник із Англії Ніколас БАРНАБІ. За призові місця боролися 2 майстри спорту, 20 кандидатів у майстри, інші ж учасники – першорозрядники.

Боротьба розгорілася вже з перших турів, про що свідчать результати 2-го туру, в якому одразу троє рейтинг-фаворитів зазнали втрат від менш титулованих учасників: Вадим ТРЕГУБОВ зазнав поразки від Івана ВОРОПАЄВА, мс Михайло ЯРМИСТИЙ втратив півочка через кам’янчанина – кмс Віктора СТОРОЖЕНКА, а Віталій ЛУЖИНСЬКИЙ – через Маріанну КАЛІНІНУ.    

У результаті запеклої боротьби І місце із активом 8 очок посів Богдан МАЗУРЧАК (м.Тернопіль), на ІІ – шепетівчанин Олег ПОЛІЩУК, який набрав на 0,5 очка менше, по 6,5 очка набрали аж 4 учасники, які посіли з ІІІ по VI місця, однак коефіцієнти їх вивели на такі позиції: ІІІ – Михайло ЯРМИСТИЙ (м.Чернівці), IV – Олег ТЕРЛЕЦЬКИЙ (м.Львів), V – Віталій ЛУЖИНСЬКИЙ (м.Чернівці), VI – Антон БАРАЄВ (м.Одеса). Найкраще серед кам’янчан виступив тренер ЦДТ із шахів Віктор СТОРОЖЕНКО. ІІ і ІІІ сходинку розділили Василь ХАРЬКОВ та Ігор ШЕВАГА, однак коефіцієнтна перевага була на боці першого. Також ці шахісти виконали норму кмс, тож після присвоєння розрядів Федерацією шахів України у місті стане на 2 кандидати більше.

Спецпризами також нагороджено інвалідів, юнаків, жінок, ветеранів, наймолодшого та найстаршого учасників, а також відзначено найкращу партію турніру між Антоном БАРАЄВИМ і Віктором ЛІЧКЕВИЧЕМ, у якій фортуна опинилася на боці першого.

У неділю, о 16.40, у рамках фестивалю в товариському матчі зустрілися збірна Хмельниччини зі збірною фестивалю. Для врівноваження сил учасники матчу визначалися сліпим жеребкуванням. У результаті 2-х бліц-матчів перемогу здобула команда області з результатом 13,5 на 6,5. Учасники двобою отримали призи від спонсорів.

У понеділок, після двох напружених турів основного турніру, в боротьбу вступили бліцери, щоб визначити переможців. За звання найкращих змагалися 25 учасників. У підсумку І місце здобув кмс Олег ПОЛІЩУК (м.Шепетівка) із активом в 7,5 очка з 9 можливих. Другу сходинку з аналогічним результатом, однак гіршим коефіцієнтом, посів мс Михайло ЯРМИСТИЙ (м.Чернівці). На ІІІ місці із результатом 7 очок опинився кмс Віталій ЛУЖИНСЬКИЙ (м.Чернівці). Кращим бліцером серед юнаків визнано Віктора САМОСЮКА (м.Київ) із результатом 5 очок.  

Переможців нагородили заступник міського голови Олег ДЕМЧУК, завідувач відділу фізичної культури і спорту Степан ПАВЛОВСЬКИЙ і голова міськрайонної шахової федерації Віктор ЛІЧКЕВИЧ.