П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
5 Листопада 2010

ПРОБЛЕМИ ЧОРНО-БІЛИХ ФІГУР

Шахи – мудра королівська гра. Недарма їх вважають гімнастикою для розуму. Чоловіча збірна України підтвердила своє високе реноме, вигравши на Всесвітній шахматній олімпіаді 6 жовтня.

Однак чи означає це, що шахи в Україні користуються підтримкою держави?

Прикро, але перемога чоловічої збірної України на шаховій олімпіаді тільки віддзеркалила справжнє ставлення до шахів. Шкода, що молодий і талановитий українець Сергій КАРЯКІН грав за збірну Росії. 

Цьогорічний двобій за президентство Фіде ІЛЮМЖИНОВ – КАРПОВ завершився переконливою перемогою першого. У програмі обох претендентів головними питаннями був розвиток дитячих шахів і впровадження викладання шахів у шкільну програму.

Вперше викладання шахів у школах запровадили великий ентузіаст Алла ЛЕРНЕР, естафету підхопив Анатолій ДУБОВИЙ. На сьогодні ці маленькі джерела мудрості, на жаль, так і не перетворились у повноводні ріки. Якщо впровадження викладання шахів у школах є загальнонаціональним питанням, то створення гуртків-секцій не потребує особливих матеріальних затрат, і хочеться вірити, що в кожній школі завжди знайдуться керівники, батьки-ентузіасти.

Цікаво, адже остаточно ніяк не визначилися, що таке шахи: спорт, мистецтво, гра?.. Все більше превілює думка, що шахи – рівноправний синтез спорту, мистецтва та гри. Шахи – частина загальнонаціональної культури. В цьому розумінні для них характерні ті самі етичні та моральні норми і закони, що і для літератури, мистецтва та науки.

Шахіст найменше схожий на людину, що відгородилася від життя свого народу фігурками древньої гри. Жити в суспільстві та бути вільним від його законів неможливо. Шахи – це духовне збагачення для меценатів-спонсорів, тренерів, уболівальників і самих шахістів.

Бути справжнім шахістом – значить завжди спрямовувати всю свою силу на боротьбу, шанобливо ставитися до суперника, намагатися знайти гідне місце в суспільстві.

Шахова федерація може створити заочну школу нашого шановного земляка – міжнародного гросмейстера Олександра ФІНКЕЛЯ. За допомогою Інтернету та ЗМІ було б цікаво організовувати змагання між шахістами міста та Олександром ФІНКЕЛЕМ. 

Також варто відновити командні змагання між Кам’янцем і Хмельницьким, які завжди викликали інтереси серед щирих прихильників шахів.

Практично нічого не робиться над творчими звітами кращих шахістів міста, рідко проводяться сеанси одночасної гри. Свого часу великий шахіст Юхим ГЕЛЕР протягом 3-х днів у сеансах одночасної гри зіграв 96 партій. Це був справжній шаховий бум.

Затихло шахове життя у мікрорайоні Черемушки. Пенсіонери, любителі шахів із нетерпінням чекають створення елементарних умов у всіх мікрорайонах, де грають просто неба. Сподіваюся, що реконструкція парку, яку нині розпочали справжні патріоти нашого міста, торкнеться і шахів. Тут була шахова кімната, шахи-гіганти, проводилися змагання, сеанси одночасної гри.

Особливе місце в шаховому житті міста й області належить фестивалю «Стара фортеця». «Стара фортеця-2010» пройшла цікаво, проте зібрала тільки 54 шахісти. Якщо врахувати, що зовсім недавно у фестивалі брали участь 134 шахісти, Любов ЖИЛЬЦОВА, міжнародний гросмейстер Спартак ВИСОЧИН, міжнародні майстри, солідні команди з Києва, Молдови, Вінниці, то зрозуміло, що є можливість і необхідність покращення проведення фестивалів.

Минулої неділі відбулися вибори. Сподіваюся, новий мер з новим складом депутатів міськради спробують конкретними справами свої сили і можливості в організації та пропаганді шахів у місті.

Олег МАНЖУЛОВСЬКИЙ, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».