П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
2 Квітня 2010

«СПАСЕНИЕ УТОПАЮЩИХ – ДЕЛО РУК…»

Круглими столами нині не здивуєш нікого. Тиждень тому такий стіл відбувся і стосовно подальшої долі кам’янецького мотоболу.

Трохи історії. Мотобольна команда «Поділля» гідно тримала марку ще в колишньому союзному чемпіонаті. Продемонструвала вона свої спортивні можливості і за роки незалежності України. Команда зуміла сім разів стати чемпіоном України і двічі виграти Кубок України. Мотоболісти трималися на плаву завдяки ентузіазму та допомозі спонсорів і міської влади, які підтримували їх у міру можливостей. Гравці обмежувалися скромною платнею. Успіх колективу грунтувався на фанатичній відданості кожного улюбленій справі.

З кожним роком мотобол у Кам’янці почав занепадати. У 2002-2007 рр. команда не брала участі в чемпіонатах країни. 2008 р. команду під своє крило взяв директор фірми «Механік», депутат міськради Ярослав КРОЧАК. Команда «Механік» одразу заявила про себе: 2008 р. стала срібним призером чемпіонату України та бронзовим – відкритого чемпіонату Білорусі, а також володарем Кубка України. 2009 р. «Механік» зайняв треті місця в чемпіонатах України та Білорусі.

Успіхів відроджена команда досягла внаслідок сплаву славнозвісних кам’янецьких мотоболістів: Володимира ДАНИЛЯКА, Сергія ШВАРЧУКА і легіонерів з Білорусі (Олег IСАЄВ, Анатолій БОГДАНЕЦЬ, Дмитро ЛЯХОВЕЦЬ) і Росії (Iван КРИШТОПА, Михайло ЛЄПIНСЬКIХ) і Романа КОГУТА з Кельменців. На жаль, до цього часу пішли від нас, Царство їм Небесне, ДIДУКИ – Валерій і В’ячеслав, Павло ТIХУН, Олександр АЖГIРЕВИЧ, Олександр і Григорій ВОЛИНКIНИ…

2010-й розпочався для кам’янецьких мотоболістів сумно: від них відмовився «Механік»…

А тепер, власне, про круглий стіл. Приводом до його проведення стало звернення мотоболістів до міського голови Анатолія НЕСТЕРУКА, яке оприлюднив Сергій ШВАРЧУК:

– Ми є спортсменами, які присвятили себе мотоболу. Ще донедавна ми складали мотобольну команду громадської організації «Технопарк». Проте обставини склалися так, що наш вид спорту в Кам’янці потрапив у період деструкції.

Місто – його мешканці та влада – завжди з увагою ставилися до долі мотобольного спорту та як могли сприяли його існуванню. Різні організації та особи опікувалися долею мотоболу. Ми вдячні, зокрема, ГО «Технопарк» та її голові Ярославові КРОЧАКУ, адже вони до останнього часу підтримували існування мотобольної команди. Ми вдячні і міськраді за її увагу до мотоболу, яка виявилася серед іншого у прийнятті рішення сесії №33 від 17 лютого 2009 р.

Наразі доля мотоболу в нашому місті перейшла виключно до рук самих спортсменів-мотоболістів. Саме це спонукало нас виступити з ініціативою створення фізкультурно-спортивного товариства, яке буде займатися розвитком технічних видів спорту в місті. Можемо відповідально заявити, що наша ініціатива знайшла широку підтримку спортивної громадськості міста.

Якої підтримки потребує наша ініціатива? Насамперед організаційної. Ніхто з нас не є спортивним менеджером за фахом. Потрібна допомога в тому, щоб наша ініціатива змогла реалізуватися та стати на ноги. Ви з Вашим досвідом промисловця та управлінця в різних галузях суспільного життя та як суспільно відома особа зможете надати нам неоціненну допомогу в тому, аби ініціатива громадськості міста набула належного та повного втілення у життя.

Сподіваємося, шановний Анатолію Макаровичу, що попри зайнятість справами служіння міській громаді Ви все ж віднайдете можливість для того, аби долучитися до доброї справи та підтримати ініціативу громадян міста, спрямовану до суспільного добра. Віримо, що у Вашій особі знайдемо активного поборника нашої ініціативи».

У зверненні мова йшла не лише про мотобол, а й про підтримку інших технічних видів спорту.

26 березня круглий стіл відбувся. Мер одразу підтримав ініціативу мотоболістів. I тут же постало питання: «Що потрібно для цього?». Приміром, заступник міського голови Олег ДЕМЧУК здивувався: «Чи є потреба створювати ще одну громадську організацію, якщо в нас є шість ГО з подібними статутами?!».

Ярослав КРОЧАК вважає, що ГО «Технопарк» узаконив права працівників мотобольної команди. До кінця 2009 р. їм платили зарплату, працівників звільнили тимчасово, тобто не треба створювати нової ГО.

Розмова перейшла на тему: «Треба чи не треба грати у цьому сезоні кам’янецьким мотоболістам?». Ярослав КРОЧАК і колишній тренер команди Станіслав КШЕМIНСЬКИЙ вважають, що не треба, бо, мовляв, команди немає. Вона може брати участь в якихось турнірах, показових матчах.

Загалом дискусія показала, що є два підходи до вирішення проблеми.

Ярослав КРОЧАК:

– Треба подумати, до чого ми під’єднуємо мотобольну команду – до «Технопарку» чи до станції юних техніків.

Павло ВIДЛАЦЬКИЙ, Володимир КРИКУН:

– Немає нічого страшного в чемпіонаті. На чолі команди має стояти патріот міста, менеджер.

Василь СОМИК, механік команди:

– На громадських засадах слід витягти команду, брати участь у чемпіонаті. Єдине питання – техніка. Вважаю, що КРОЧАК піде нам назустріч і надасть техніку.

Техніка! Ось що бентежить нині тих, хто хоче відродження кам’янецького мотоболу. Свого часу Ярослав КРОЧАК придбав для команди шість добротних мотоциклів: «GAZ-GAZ» (4 шт.) і «MALLON» (2 шт.)

Зрозуміти Ярослава Адамовича, який виклав майже чверть мільйона гривень для розвитку мотоболу, можна. А як можна розцінити дії міської влади, яка зобов’язалася повернути «Механіку» торік 150 тис.грн.?! Теж питання. I ще одне: 25 квітня до нас приїжджає німецька команда. З чим нам грати з нею? Чи дасть нашим мотоболістам свої мотоцикли Ярослав КРОЧАК? 

А якщо дасть (він добра душа), то чи дасть і наступного разу?

…Неприємно вразила під час круглого столу абсолютна полярність позицій нинішніх мотоболістів і колишнього головного тренера СТК «Поділля» Станіслава КШЕМIНСЬКОГО. Останній не хоче бачити в кам’янецькій команді Володимира ДАНИЛЯКА, Сергія ШВАРЧУКА. I ще когось.

То чим душа втішиться? Автор цих рядків, який декілька років упритул займався проблемами кам’янецької мотобольної команди, вважає, що ініціатива Сергія ШВАРЧУКА, одного з найкращих воротарів Європи, щодо створення, як-то кажуть, із чистого листка, організації, яка би підняла мотобол у Кам’янці, має право на існування.

У свою чергу, автор цієї публікації заявив, що в місті необхідно створити благодійну організацію «Кам’янецький мотобол», яка би могла через будь-які надходження (від гривні – до…) фінансувати мотобольну команду. Єдина умова такої організації – повна прозорість її діяльності. «ПОДОЛЯНИН» готовий віддати перший благодійний внесок – 500 грн. 1000 грн. хоч сьогодні готовий дати Анатолій НЕСТЕРУК.

P.S. Позавчора із засідання Федерації мотоболу повернувся Сергій ШВАРЧУК. Команда заявилася на чемпіонат України та Кубок України.